Spring naar de content

GroenLinks heeft domweg geen zin om te besturen

Gisteren werd bekend dat GroenLinks weer achter het net vist wat betreft het burgemeesterschap van Nijmegen. Maar hééft GroenLinks überhaupt wel gevist? Lees onderstaand artikel (vier maanden geleden gepubliceerd in HP/De Tijd) over de afwezige ambities bij GroenLinksers en u weet genoeg: Femke, Paul en Andree hadden gewoon geen zin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Die stekkerdoos waar Jolande Sap tijdens de Algemene Beschouwingen mee in de weer was, zouden ze die bij GroenLinks nog ergens hebben liggen? Want een paar stroomstootjes lijken ze bij de partij wel te kunnen gebruiken. 

Waar we op doelen? We doelen op Nijmegen. Nu Thom de Graaf (D66) zijn vertrek heeft aangekondigd, moet de stad – qua inwonertal de tiende van het land – op zoek naar een nieuwe burgemeester. En dat treft. Want in ‘Havana aan de Waal’ is GroenLinks de grootste partij. Wat een prachtkans, denk je dan. Ook omdat GroenLinks met slechts negen ‘eigen’ burgemeesters in uitsluitend kleinere gemeenten (nauwelijks meer dan de SGP) zwaar ondervertegenwoordigd is in het lokaal bestuur. Dat de partij al evenmin grossiert in ministers (nul), staatssecretarissen (nul) en commissarissen van de koningin (ook nul, sinds de in opspraak geraakte Harry Borghouts in 2009 zijn biezen pakte in Noord-Holland) waren we dan nog bijna vergeten.
Tijd voor actie dus. Maar van enige sense of urgency inzake de Nijmeegse burgemeestersvacature lijkt bij GroenLinks geen sprake. Van de in aanmerking komende prominenten (Femke Halsema, Paul Rosenmöller en Andree van Es voorop) heeft nog niemand z’n vinger opgestoken. En om nu te zeggen dat de Nijmeegse partijleiding daar sterk op aandringt… 

“Een GroenLinks-burgemeester zou hier prima passen,” laat de Nijmeegse fractievoorzitter Noël Vergunst weten. “Maar de vertrouwenscommissie waarvan ik lid ben, moet onafhankelijk zijn en niet in eerste instantie kijken naar de politieke partij waarvan de kandidaat lid is.”

Nee, dat wordt wel wat.

(Bovenstaand artikel stond in de HP/De Tijd van 7 oktober 2011.) 

Onderwerpen