Spring naar de content

Formateur Tof Thissen (GroenLinks) huurde goede bekende in als adviseur

Er is ophef ontstaan in Utrecht over de declaraties van Tof Thissen (nu fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer) en een bekende van hem. Thissen was in 2010 formateur in de stad Utrecht. Dat deed hij ‘onbezoldigd’, een kennis van hem factureerde echter een kleine 10.000 euro als ‘adviseur’. De raadsfracties VVD en Leefbaar Utrecht zetten hun vraagtekens bij de externe inhuur. Raadsvragen volgen na het reces.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Thissen werd in maart 2010 naar Utrecht gehaald om de formatie te leiden van de coalitie PvdA, GroenLinks en D66. Samen met zijn eigen adviseur Liny Bruijnzeel en twee ambtenaren gaat hij aan de slag. Het nieuwe college wordt gepresenteerd op vrijdag 16 april.

Als formateur doet Thissen zijn werk ‘onbezoldigd’. Op woensdag 5 mei 2010 stuurt hij [[popup file=”2012-02/factuur-thissen.jpg” description=”een factuur” align=”inline” ]] naar de gemeente voor zijn onkosten: 797,28 euro. Enkele hotelovernachtingen, diners, een taxirit en consumpties. Zijn adviseur, Liny Bruijnzeel, stuurt echter op woensdag 18 april ook een factuur naar de gemeente: 9871,05 euro. Ze declareerde 118,5 uur werk tussen 13 maart en 16 april. De gemeente [[popup file=”2012-02/factuur-bruijnzeel.jpg” description=”heeft deze factuur” align=”inline” ]] van een kleine 10.000 euro betaald.

Bruijnzeel en Thissen kennen elkaar van Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. Thissen was daar tot oktober 2009 bestuursvoorzitter, Bruijnzeel tot december 2009 procesmanager. In Divosa-tijdschrift *SPRANK staat dan te lezen dat ze de organisatie verlaat. “Zij wil de komende jaren het bestaan als [[popup file=”2012-02/roman.jpg” description=”romanschrijver” align=”inline” ]] verkennen.”

In maart 2010 vraagt Thissen of Bruijnzeel hem wil assisteren. “Hij heeft toen bij de gemeente aangegeven dat hij een rechterhand wilde hebben die hij zelf kon kiezen. Met wie hij kan lezen en schrijven. Dat was ik dus,” zegt Bruijnzeel tegen HP/De Tijd. Haar werkzaamheden als adviseur van de formateur bestaan uit het notuleren bij bijeenkomsten, verslagen maken en formuleren van het collegeprogramma. “Er moeten voorstellen worden gemaakt welke kant zo’n programma opgaat,” aldus Bruijnzeel. “Ontzettend veel papierwerk.”

Tof Thissen ziet geen kwaad in de inhuur van zijn adviseur. “Als formateur moet je boven de partijen staan. Mijn onafhankelijkheid was het beste gewaarborgd als ik een eigen persoon zou meebrengen die los stond van Utrecht en partijbelangen,” zegt hij. Maar Thissen had al de beschikking over twee ambtenaren van de gemeente om hem te ondersteunen, waren die niet goed genoeg? “Dat zijn twee uitstekende mensen. Maar ik wilde voorkomen dat zij in een loyaliteitsprobleem terecht zouden kunnen komen. Ik wilde soms kunnen sparren, wat vind je van die en die politicus? Dat kun je van zo’n ambtenaar niet vragen, die moet later weer voor ze werken. Daarnaast wilde ik ook iemand die kritiek op mij zou kunnen hebben, dat vrijelijk zou kunnen uiten. Dat is dus mevrouw Bruijnzeel met wie ik al lang heb samengewerkt. De gemeente is daarmee akkoord gegaan.”

De oppositie roert zich nu in de Domstad. VVD-fractievoorzitter Kees Geldof vraagt zich af waarom Bruijnzeel extern is ingehuurd: “Er zijn zoveel ambtenaren in Utrecht, hadden die Thissen niet kunnen ondersteunen? Alleen al op het gebied van communicatiemedewerkers is er meer dan 100 fte in dienst.” Ook Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht zet zijn vraagtekens bij de kwestie. “Ik vind het erg ongebruikelijk dat de formateur zijn eigen adviseur meeneemt.” Beide partijen zullen na het reces het college om opheldering vragen. 

HP/De Tijd vond de specifieke declaraties dankzij RTL Nieuws, dat deze week de declaraties door bestuurders in alle provincies en 16 grote gemeenten openbaarde.

Onderwerpen