Spring naar de content

Eerbetoon aan álle Rotterdammers

Eerbetoon aan de Rotterdammers is een van de vijf initiatieven die een finaleplaats heeft bemachtigd in het Stadsinitiatief Rotterdam: een wedstrijd die de Gemeente Rotterdam vorige maand uitschreef om de stad, naar aanleiding van ideeën van inwoners, mooier te maken. Het winnende initiatief wordt daadwerkelijk uitgevoerd. Vanaf morgen kunnen de Rotterdammers stemmen op hun favoriete initiatief. De bedoeling van Eerbetoon aan de Rotterdammers is om de namen van alle inwoners van Rotterdam, zowel van vroeger als van nu, op de vroegere spoorbrug de Hef te tonen. Hiermee worden zij bedankt voor hun bijdrage aan de wederopbouw en bloei van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Thijs Bauwens is mede-initiatiefnemer van het project. “Je houdt van een stad als de stad ook van de inwoners houdt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hoe is het idee ontstaan?
Bauwens: “Het idee voor het monument is geboren tijdens de ontwikkeling van de campagne Rotterdam Durft. Rotterdam werd gemaakt door de Rotterdammer. En met de mentaliteit van die Rotterdammer heeft de stad zich in zestig jaar opgericht van een stad in puin tot de moderne, om zijn architectuur, geprezen stad. Je houdt van een stad als de stad ook van de inwoners houdt. Om die reden is het monument bedacht. Een landmark waarin de Rotterdammer wordt bedankt. Uniek in Nederland, uniek in de wereld. Eerbetoon aan de Rotterdammers is een permanent monument en wordt daardoor telkens verder verrijkt met nieuwe namen. Wij denken dat dit monument over een aantal jaren niet meer weg te denken is uit Rotterdam. In de lijn van bijvoorbeeld de Boeg.”

Dat zal best veel kosten allemaal…
“170.000 euro per jaar, voor de eerste tien jaar.”

Waarom is het niet eerder gelukt om Eerbetoon aan de Rotterdammers uit te voeren?
“Er is vanaf het allereerste moment veel sympathie geweest voor dit unieke plan. Het was indertijd politiek echter niet haalbaar. Een motie van Leefbaar Rotterdam voor het beschikbaar stellen van 750.000 euro heeft het toen niet gehaald. Inmiddels is wel duidelijk aantoonbare steun vanuit de bevolking. De reacties tot nu toe zijn zeer positief. Op onze website hebben we al ruim zeshonderd steunbetuigingen.” 

Hoe gaat het er precies uitzien?
“De namen worden in ieder geval aan de westzijde van de brug getoond. We hebben gekozen voor deze kant, omdat de westzijde het meest richting de stad wijst en het beste zichtbaar is. Vooralsnog worden de namen in een volledig willekeurige volgorde getoond. Als mensen hun naam eerder willen zien, kunnen zij een sms’je sturen. Tussendoor worden dan de namen getoond die via sms zijn opgeroepen. Alleen namen van mensen die ingeschreven staan of ingeschreven waren in het bevolkingsregister kunnen op de brug komen. Andere teksten zijn niet mogelijk. Verder kunnen mensen hun naam zo vaak aanvragen als zij willen. Als iemand zijn naam iedere dag voorbij wil laten komen, is deze persoon daar vrij in.”

Deze sms’jes kosten geld neem ik aan? Wat vragen jullie daarvoor?
“De exacte prijs voor een sms’je moet nog worden vastgesteld. Wij denken aan een euro. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor onderhoud van het monument.”

Onderwerpen