Spring naar de content

Tijd voor een Nationaal Gebaar: help Nederland de crisis door!

Nederland heeft in de wereld een zekere reputatie als het gaat om nationale inzamelingsacties voor goede doelen. Als we op de juiste wijze worden geprikkeld, ontstaat in ons land zomaar een soort charitatieve hysterie en willen we nog maar één ding: geven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

De eerste keer dat we iets dergelijks meemaakten was in 1953, met de actie ‘Beurzen open, dijken dicht’ ten behoeve van de slachtoffers van de Watersnoodramp. Daarna kwam, in 1962, ‘Open het Dorp’ en was het hek definitief van de dam. Om de zoveel jaar keren we sindsdien onze portemonnee om ten gunste van iets moois: hulp aan aardbevingsslachtoffers, hulp aan tsunami-slachtoffers, hulp aan aids-slachtoffers, hulp aan slachtoffers van hongersnoden enzovoorts enzovoorts.

Dergelijke acties gaan steevast gepaard met een ‘samen de schouders eronder en dan zullen we het waarachtig wel klaren’-gevoel. Zouden we dat gevoel ook nu niet heel goed kunnen gebruiken? Het kabinet, zo weten we sinds vanochtend, moet minstens negen miljard extra bezuinigen, wil het begrotingstekort niet boven de drie procent uitkomen. Tijd dus, zou je kunnen zeggen, voor een Nationaal Gebaar.

We stellen ons voor dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius de aftrap verricht: door een nullijn te bepleiten voor overheidssalarissen, sociale uitkeringen en marktlonen. Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW deed dat voorstel begin februari ook al, dus dan hebben we meteen een nationaal pact. Maar daar mag het natuurlijk niet bij blijven. Want daarna komen alle Nederlanders met een inkomen van boven de 50.000 euro in actie. Voor hen wordt een speciaal telefoonnummer ingesteld waar ze zich kunnen melden voor een eenmalige korting van één procent op hun inkomen. Natuurlijk, dat zal betekenen dat de koopkracht van deze mensen zal dalen tot het niveau van misschien wel 2010 of 2009. Maar waren we toen zo armlastig en/of ontevreden? Als dank krijgen de gulle gevers een speldje met de afbeelding van grootgrondbezitter Marcel van Dam, die vanochtend in zijn Volkskrant-column liet weten dat hij graag meer belasting zou betalen. Hij wordt om die reden de schutspatroon van de actie.

Gaat het zover komen? Nee, rekent u maar nergens op. VVD, CDA en gedoogpartner PVV gaan zich de komende weken terugtrekken in het Catshuis om te onderhandelen over extra bezuinigingen. Van én Agnes Jongerius én Bernard Wientjes én Marcel van Dam weten we nu al dat ze het met de uitkomsten van die onderhandelingen om allerlei redenen niet eens zullen zijn. Ook dat zou je dan een Nationaal Gebaar kunnen noemen, maar zonder dat iemand er vrolijk van wordt. Toch jammer.