Spring naar de content

De literaire pikorde

Wie doen ertoe in het boekenvak? De strijd om de eerste plaats in onze lijst was weer hevig, en leverde een nieuwe winnaar op. Voor de veertiende maal voor u gerangschikt: de veertig beeldbepalers in letterland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

2. Chris Herschdorfer (?3)
uitgever Ambo|Anthos
Vicewinnaar Herschdorfer had afgelopen jaar zeventien bestsellers, inclusief de zusteruitgeverijen, iets meer dan de Brunaatjes en De Bezige Bij. In een krimpende markt, want Nederland koopt het liefst voordelig. De twee bestverkochte Nederlandse boeken van 2011 waren goedkope herdrukken, uit respectievelijk 2010 en 2004. Volume ja, maar weinig opbrengst. Maar kijk: nummer drie is het gloednieuwe Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. En voor de hoofdprijs van €20,95. Want eigenlijk verkoopt alleen het spannende boek crescendo.

3. Joop Boezeman (?5) & Nelleke Geel (?4)
A.W. Bruna
De twee grootste papierstapelaars hebben we dit jaar bij elkaar gezet, want dat schiet tenminste op. Net als vorig jaar is Suzanne Vermeer, hoewel inmiddels overleden, de absolute publiekslieveling, met vier titels in de CPNB Top 100 van 2011. Sowieso werden negen van de tien titels van de thrillertoptien van 2012 keurig verdeeld tussen Anthos en Bruna. Slechts één titel ging naar derden, vermoedelijk om de kartelwaakhond te misleiden. Nelleke Geel grossiert intussen in Zweedse plurken en 100-jarige mannen die uit het raam klimmen.

4. Koen Clement (?2)
directeur WPG Uitgevers
Op het conto van deze bovenbaas staan 39 titels uit de CPNB Top 100. Niet het harde toptienwerk, maar opgeteld wel de meeste. Clement is een eenmans-politburo dat een macht aan gerenommeerde uitgeefhuizen aanstuurt. Op zijn afstandsbediening zitten onder meer de Brunaatjes, De Bezige Bij, Querido, Nijgh en Athenaeum. En tot voor kort ook De Arbeiderspers, maar die is afgelopen jaar ondergebracht bij Bruna. Voormalig Querido-uitgever Mark Pieters (#17 in 2011) is van zijn functie ontheven en zit in een project waar over een half jaar een naam voor bedacht gaat worden. En zo schichten de oekazen door de buizenpost.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week