Spring naar de content

Goed of fout: de president van Madagaskar

Typisch zo’n klein berichtje in de krant dat vragen oproept: een ex-rechter van het Internationaal Gerechtshof is zelf verdachte in een rechtszaak. Het gaat om de ex-vicepresident van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en zijn naam is Raymond Ranjeva. Tussen 1991 en 2009 werkte hij in het Vredespaleis in Den Haag als rechter, nu wordt hij aangeklaagd voor deelname aan een samenzwering om een staatsgreep te plegen in Madagaskar. Is het regime fout, of is de rechter fout?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Madagaskar staat sinds 2007 onder leiding van Andry Nirina Rajoelina. Met zijn 37 jaar is hij de jongste baas van een Afrikaans land en derde wereldwijd – alleen Igor Lukši? (Montenegro) en Kim Jong-un (Noord-Korea) zijn nog jonger. Rajoelina was eerder zo’n anderhalf jaar burgemeester van Antananarivo – de hoofdstad van Madagaskar – maar hij was ook dj bij zijn eigen radiostation (luisteren kan hier).

Oud-rechter Ranjeva staat terecht voor zijn deelname aan een couppoging in 2010, ten tijde van een belangrijke wetswijziging die Ranjeva doorvoerde. Daar stonden een paar opvallende zaken in: een verlaging van de minimumleeftijd voor een president van 40 naar 35 en een eis dat alle kandidaten voor het presidentschap minsten zes maanden voorafgaand aan de verkiezingen in Madagaskar dienen te wonen. Door die eerste clausule kan de jonge Rajoelina meedoen met verkiezingen, door de laatste kan de in ballingschap levende Ravalomanana (de vorige leider) niet meedoen.

Op bezoek bij Sarkozy
Een jonge dj en entrepreneur, dat klinkt in eerste instantie als een frisse verschijning. Maar net als bij Al-Assad kan schijn soms bedriegen. In eerste instantie was de internationale gemeenschap ook verdeeld over Rajoelina. In 2011 was hij nog op bezoek bij Sarkozy – Madagaskar is een oude kolonie van Frankrijk – en er is zelfs gesuggereerd dat Frankrijk Rajoelina zou hebben gesteund bij het beletten van de terugkeer van oud-leider Ravolamana naar Madagaskar.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken is te lezen dat de EU en de VS Rajoelina oproepen het democratisch proces te hervatten, zich te verzoenen met de oppositie en terug te keren naar een wettelijk aanvaardbaar bestuur. Dat is niet voor, maar ook niet heel hard tegen. Goed of fout, het is soms moeilijk te bepalen.

Onderwerpen