Spring naar de content

Tienerzwangerschappen een groter probleem dan soa’s

Soa’s zijn hip: we krijgen ze steeds vaker, zo blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid die vandaag werd gepubliceerd door het RIVM. Bij de discussie die er nu op gang komt, wordt gekeken naar hoe we jongeren aan het verstand kunnen peuteren dat condoomgebruik soa’s voorkomt. Eigenlijk zou het voorkomen van soa’s niet meer de belangrijkste reden moeten zijn voor het gebruik van die rubbertjes: het voorkomen van zwangerschap is net zo goed een mannenzaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

We vrijen minder vaak met condoom. Dat is zorgelijk, zeggen sommigen, dus moet er meer voorlichting over soa’s en condooms komen, bijvoorbeeld op scholen. En publiek geld gestopt worden in overheidscampagnes die roepen: doe het veilig.

Je kunt je ook afvragen hoe erg is dat het aantal soa’s toeneemt, want de aandoeningen zijn niet (meer) dodelijk tegenwoordig. Het is vervelend als je een soa krijgt, maar het is te genezen of er valt mee te leven. Omdat een béétje antibioticakuur veel oplost, hebben we en masse geen angst meer voor enge tussenbeense aandoeningen. Iedereen kent wel iemand die wel eens iets heeft gehad, en dat ging ook over.

Het is ouderwets en ongeëmancipeerd om condooms te promoten met als enige goede reden dat ze soa’s voorkomen. Het condoom is namelijk ook de enige manier waarop de mán voortplanting kan voorkomen. Van de babyboomers is het nog begrijpelijk dat ze blind vertrouwden op de pil: die was net uitgevonden en iedereen was er dankbaar voor. Zo, dat probleem was opgelost.

Inmiddels is er meer kennis beschikbaar over de schadelijke effecten van die anticonceptiepil op korte en lange termijn, en durven steeds meer vrouwen toe te geven dat ze er last van hebben of het om principiële redenen liever niet slikken. Het idee dat voorbehoedsmiddelen slechts de verantwoordelijkheid van de vrouw zijn, vind ik achterhaald. Zelfs bij een one-night-stand ben je samen verantwoordelijk voor het wel of niet zwanger worden: aan jongens en mannen kunnen we leren dat zij tenminste méde-verantwoordelijk zijn. Voor een (ongewenste) tienerzwangerschap of een abortus bestaat geen antibioticakuurtje. Liever besteden we daar wat meer aandacht aan dan aan soa’s.