Spring naar de content

Weg met de collectieve vrije dagen!

Wat doet u maandag? Meubelboulevardje pakken? Doet u dat ook op een gemiddelde vrije dag die u opneemt? We hebben negen officiële vrije feestdagen (Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag meegeteld). Dat is in vergelijking met andere landen al niet bepaald veel en dan staan die ook nog voor ons ingepland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Tot april hebben we er geen. In april en mei hebben we er zes, plus nog twee ‘erkende feestdagen’ voor onze ambtenaren. De overige dagen zitten ook kort op elkaar: kerst en nieuwjaarsdag. Dat is behalve slecht gepland ook niet meer van deze tijd.

Bijna niemand gaat nog naar de kerk, dus op deze dagen zijn we echt niet als Nederland collectief Pasen, Hemelvaart en Pinksteren aan het vieren. Het mág wel, maar waarom moeten we daar een verplichte vrije dag voor opnemen?

Mijn voorstel: laten we het aantal collectieve vrije dagen beperken tot twee. Collectieve vrije dagen zijn er om iets collectiefs te vieren. Eentje als feestdag voor ‘ons Nederland’ (koninginnedag) en nieuwjaarsdag om het nieuwe jaar gezamenlijk in te luiden. Religie is achterhaald als iets ‘collectiefs’ in Nederland; het biedt geen saamhorigheidsgevoel om samen Tweede Paasdag te vieren. De verbroederende religie in Nederland is overigens sport. Maar de kans dat we het WK voetbal winnen of de Elfstedentocht wordt gereden is tja… niet zo groot. 

Dus laat ons voor de rest lekker één week per jaar aan collectieve vrije dagen zelf invullen.

Zijn er nadelige gevolgen aan dit plan? Betekent dit het eind voor een evenement als Pinkpop? Ben ik niet bang voor. Een goed georganiseerd evenement dat een dagje langer doorgaat, daar neem je graag één van je collectieve vrije dagen voor op. Alleen de kans dat we dan in Nederland nog een collectieve meubelboulevarddag hebben is nihil. Ik zal er niet rouwig om zijn.