Spring naar de content

Apple aangeklaagd voor prijsafspraken. Hoe zit dat?

Apple is aangeklaagd voor het maken van prijsafspraken, terwijl het bedrijf zelf juist aangeeft dat het een monopolie aan het doorbreken was. Hoe zit dat?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

In Nederland kennen we vaste prijzen voor boeken – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zweden, Finland en de VS. Voor e-books geldt, ook in Nederland, geen vaste prijs. Of stiekem toch wel? Daar richt de aanklacht tegen Apple en een aantal grote boekproducenten zich op.

Dominantie Amazon
In de markt van e-books is een strijd aan de gang. Amazon is op die markt de grootste speler. Dat doet het e-commercebedrijf onder meer door een e-reader tegen kostprijs of zelfs daaronder te verkopen en daarbij stuntten de Amerikanen ook met e-books tegen zeer lage prijzen. Daardoor kozen velen voor Amazons e-reader die is gekoppeld aan (alleen) de goedkope webshop van Amazon. De uitgevers waren hier niet blij mee, want Amazon begon een monopoliepositie te verwerven. Vanuit het belang van de consument op de lange termijn was het dus maar de vraag of de lage prijzen van Amazon goed waren (want: met een monopoliepositie kun je de markt naar je hand zetten).

Deal bij lancering iPad
Dus bedachten de uitgevers met Apple een ‘slimme’ deal bij de lancering van de iPad. Apple gaf de uitgevers de vrijheid om in de iBookstore te beslissen wat de prijs van een boek zou zijn, zolang Apple maar 30% van die prijs ontvangt. Dit was een grote verandering, want in plaats dat de boekverkoper een boek inkoopt en daarna de prijs bepaalt, verkoopt de uitgever feitelijk rechtstreeks aan de klant. Dat is dezelfde methode die Apple hanteert in de Appstore. Belangrijke extra bepaling die Apple in dit geval bedong: de e-books mochten buiten de iBookstore nergens goedkoper worden aangeboden. Een wurgcontract dus waardoor de hele business gedwongen werd het nieuwe model over te nemen. Het gevolg was dan ook dat Amazon de e-book prijzen verhoogde.

Aanklacht
Juist voor die extra bepaling zijn de uitgevers en Apple in de VS aangeklaagd, omdat dit prijsafspraken zouden zijn. Met een aantal van de uitgevers is inmiddels een schikking getroffen, maar Apple vindt dat het een nobele daad heeft verricht door met hun afspraken het monopolie van Amazon te doorbreken. Ook in Europa loopt overigens een onderzoek en zal er waarschijnlijk worden geschikt.

En Amazon? Die gaat de boekenprijzen zo snel mogelijk omlaag gooien.