Spring naar de content

Top 14: hommeles met Johan Cruijff

Johan Cruijff viert morgen zijn vijfenzestigste verjaardag. De beste Nederlandse voetballer aller tijden wordt veel geëerd. Wij hebben een speciale Top 14: 14 maal hommeles met Cruijff.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

1. Niet naar WK ’78
Johan Cruijff heeft het al aan het begin van zijn carrière gezegd: Hij stopt in 1978 met voetballen. Hij houdt voet bij stuk en gaat dus niet mee naar het Wereldkampioenschap in Argentinië. Ook slechte ervaringen met het land, hij voetbalde er in 1972 voor de Wereldcup tegen Independiente, speelden een rol.

2. Zwembadaffaire ’74
Een beroemd hoofdstuk uit de ‘affairecarrière’ van Cruijff. Vlak voor de finale tegen West-Duitsland brengt het Duitse boulevardblad Bild Zeitung naar buiten dat de Nederlandse selectie zich na de gewonnen wedstrijd tegen Oost-Duitsland een feest aan het zwembad heeft gegund. Aanwezig waren talloze naakte dames. Vrouw Danny hing al snel aan de telefoon. Cruijff was dermate afgeleid dat hij weinig klaarspeelde in de verloren finale.

3. Overstap naar Feyenoord
In de winter van Cruijff’s carrière flikte hij nog iets opmerkelijks. Hij vertrok kwaad bij Ajax en ging bij aartsrivaal Feyenoord voetballen. Cruijff leidt de Rotterdammers naar de dubbel in seizoen 1983-85 en stopt daarna definitief met voetballen.

4. Geen bondscoach in 1990
De spelers van Oranje wilden voor het Wereldkampioenschap in Italië een nieuwe bondscoach. Thijs Libregts is weggestuurd en er wordt gestemd. De meerderheid van de stemmen ging naar El Salvador. IJzeren Rinus regeerde als KNVB-bestuurder over zijn graf en stelde zijn eigen favoriet Leo Beenhakker aan. Het WK verliep vervolgens dramatisch: Nederland werd al in de achtste finale uitgeschakeld door West-Duitsland.

5. Aanvoerder-af in 1973: vertrek naar Barcelona
Aan het einde van zijn eerste periode bij Ajax groeide het verzet tegen Cruijff als aanvoerder. Good-old Pietje Keizer wilde de band terug, waarop een stemming werd gehouden. Keizer won (13 stemmen tegen 3), Cruijff pakte zijn spullen en vertrok naar Barcelona. Uiteraard niet zonder applaus: hij speelde nog een weergaloze wedstrijd tegen FC Amsterdam waarin hij zich vlak voor tijd liet wisselen.

6. In de dug-out bij Don Leo
Johan Cruijff is als ‘technisch adviseur’ terug in stadion De Meer. Ajax staat met 1-3 achter tegen FC Twente als Cruijff besluit dat het genoeg is. Hij daalt af van de tribune, heeft het geluk dat het hek open is en neemt plaats naast coach Leo Beenhakker in de Ajax-dugout. Onder leiding van Cruijff wint Ajax het duel alsnog: 5-3.

7. Raad van Commissarissen Ajax 2011-2012
Johan Cruijff keerde terug in een officiële functie bij Ajax! Alles zou anders gaan, en vooral beter. Een op papier ideale samenstelling van commissarissen bleek in praktijk niet door één deur te kunnen. Cruijff werd zelfs beschuldigd van racisme. Na een jaar is de gehele RvC weggestuurd en is JC weer gewoon adviseur.

8. Afscheidswedstrijd Ajax-Bayern 0-8
Cruijff kreeg in Amsterdam een afscheidswedstrijd aangeboden, na zijn (eerste) stoppen in 1978. Bayern München was te gast in Amsterdam. De Duitsers waren niet vergeten hoe ze er van langs kregen in eerdere ontmoetingen in de Europa Cup. Ook bleek de ontvangst in Amsterdam allerminst gastvrij. Bayern zette alles op alles en veegde het laconiek spelende Ajax van de mat: 0-8. Later boden meerdere spelers hun excuses aan voor de oorwassing.

9. Roken
Cruijff was een fervent roker. Tijdens zijn actieve loopbaan als voetballer rookte hij tot wel tachtig peuken per dag. Na een bypass-operatie stopte op doktersadvies met roken. Hij verruilde zijn sigaretten voor lolly’s en maakte een reclamespotje dat stoppen met roken bemoedigde.

10. Faillissement
Nadat Cruijff in 1978 stopte als voetballer ging hij de zakenwereld in. Niet gehinderd door enige kennis van zaken was hij binnen enkele maanden failliet. Zijn zakenpartner bleek vele miljoenen guldens te hebben weggesluisd, de eeuwige nummer 14 bleef met een miljoenenschuld achter en moest weer gaan voetballen.

11. Eerste rode kaart
Al aan het prille begin van zijn interlandloopbaan kreeg Cruijff bonje. Hij sloeg in zijn tweede interland tegen Tsjecho-Slowakije de scheidsrechter neer en was de eerste Nederlander die een rode kaart zag in een interland. Cruijff ontkende overigens altijd stellig de scheidsrechter te hebben geslagen.

12. Kwalificatiewedstrijden voor WK 1970
De laatste kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap in 1970 in Mexico speelde Cruijff niet mee. Hij kon niet opschieten met bondscoach en halve Duitser George Kessler. Cruijff reisde naar Italië af vanwege de schoenenzaak van zijn vrouw.

13. Ruzie met Louis van Gaal
De ware toedracht blijft altijd een beetje mysterieus. Vele (indianen-)verhalen doen de ronde. Zo zou Van Gaal eens zonder te bedanken zijn weggelopen na een etentje in Huize Cruijff. Hoe het ook zij, tussen Cruijff en Van Gaal boterde het nooit meer.

14. De strafschop met Jesper Olsen
Eigenlijk een hoogtepunt: de manier waarop hij samen met Jesper Olsen een strafschop benutte tegen Helmond Sport.

Onderwerpen