Spring naar de content

Pechtold waarschuwt voor links populisme

Voor het maandblad HP/De Tijd kwam de val van het kabinet-Rutte te laat, maar de heren Roemer en Pechtold die in het allereerste nummer met elkaar debatteren zijn graag bereid via de razendsnelle website, die eveneens vandaag de lucht ingaat, te reageren op de jongste ontwikkelingen op en om het Binnenhof.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Welke lessen kunnen we leren uit de recente geschiedenis, van zeg maar de verkiezingen van 2010 tot afgelopen weekeinde?
Roemer
: “Dat je een pyromaan nooit moet vragen om de brand te blussen. Laten we niet vergeten dat deze crisis een gevolg is van jarenlange deregulering op onder meer de financiële markten en het bankwezen. Je kunt niet van het meest rechtse kabinet dat wij ooit in Nederland gehad hebben, verwachten dat het een door rechts veroorzaakte crisis oplost. Dat zie je nu ook.”
Pechtold: “In crisistijd heeft het land een sterke regering nodig met breed draagvlak in politiek en samenleving. Wie dan, zoals de demissionaire VVD-premier, niettemin als eerste keuze een minderheidscoalitie heeft, die steunt op een instabiele, populistische gedoogpartner, die geeft blijk van een gebrekkig politiek kompas.”

Is met het einde van het kabinet-Rutte ook het einde ingeluid van de PVV, van Geert Wilders, van het rechtse populisme?
Pechtold
: “Rechts populisme heeft in Nederland nu steeds wisselende gedaantes – Fortuyn, Verdonk, Wilders. Mijn grootste zorg is dat we na een periode van rechts populisme met een ongezonde focus op veiligheid en immigratie doorslaan naar links populisme dat mensen niet het eerlijke verhaal durft te vertellen over hun pensioen, over de arbeidsmarkt, over Europa.”
Roemer: “Het einde van het populisme? Dat weet ik niet. Dat zal de komende tijd echt moeten uitwijzen.”

En wat zal er met het CDA gebeuren?
Roemer
: “Poe, nog meer koffiedik kijken. Ik heb helaas geen glazen bol, maar ik kan wel zeggen wat ik hoop. Kijk, ondanks alle kritiek binnen de partij, heeft de partijtop het CDA het meest rechtse kabinet ooit in geloodst. Dat heeft de partij geen goed gedaan. Ik hoop – en denk ook dat dat verstandig is – dat de partij stopt met alleen maar naar rechts te kijken en terugkeert naar een positie waarin ze ook oog hebben voor mens en planeet. Rentmeesterschap, gemeenschapszin en omzien naar de zwakken, dat hoop ik oprecht.”
Pechtold: “Ik ben niet zo bezig met wat er bij andere partijen allemaal wel of niet gebeurt. Het is mijn doel om bij de komende verkiezingen flinke winst te boeken met D66. Aangezien alle andere partijen, waaronder het CDA, het politieke midden verlaten hebben, liggen er kansen voor D66 om van daaruit dit land eindelijk weer in beweging te krijgen.”

Welk kabinet heeft uw voorkeur en is het beste voor dit land?
Roemer
: “Wat mijn voorkeur heeft is zo snel mogelijk Nederland aan het woord te laten. Het kabinet is gevallen en nu is het aan het Nederlandse volk: pakken we de crisis linksom of rechtsom aan? We hebben kunnen zien hoe rechts de crisis te lijf denkt te gaan, dus ik hoop dat we na de verkiezingen kunnen laten zien dat links wel de antwoorden heeft.”
Pechtold: “Ik wil samenwerken met iedere partij die een stevige hervormingsagenda niet schuwt. Mensen willen weer vooruit, willen weer zelf het heft in handen nemen. En mensen willen zekerheid: de PGB-houder, de leerling én leraar in het passend onderwijs, degene met een sociale werkplek. Nederland heeft behoefte aan een kabinet van de vooruitgang.”

Jullie debatteren in het maandblad en ondanks uw inhoudelijke verschillen, wekken jullie de indruk elkaar graag te mogen. Hoe realistisch is een kabinet waarin u beiden zitting heeft?
Pechtold
: “Ik kan goed opschieten met Emile. Behalve de PVV sluit ik ook geen enkele partij uit, maar feit is dat de politieke ideeën van D66 en de SP ver uit elkaar liggen. Op belangrijke onderwerpen als Europa, de arbeidsmarkt, de zorg, de pensioenen hebben wij fundamenteel andere opvattingen. Daar staat tegenover dat we over bijvoorbeeld het belang van onderwijs wel dicht bij elkaar zitten. Tijdens de periode Balkenende-II kon ik als woordvoerder Justitie altijd goed samenwerken met SP-collega Jan de Wit. Hij werkt bijvoorbeeld mee aan de initiatiefwet van mijn collega Boris van der Ham om het verbod op Godslastering te schrappen.”
Roemer: “Alexander is een sympathieke kerel. Maar je hoeft geen politieke junkie te zijn om te zien dat wij op een hoop punten fors van elkaar van mening verschillen. We willen allebei een hoop veranderen in dit land, en er zijn zeker zaken waar we elkaar op vinden. Als de verkiezingsuitslag daarom vraagt, dan zullen wij zeker kijken of we ook met D66 zaken kunnen doen.”

Wie meer wil lezen over het debat tussen Emile Roemer en Alexander Pechtold, verwijzen wij graag naar het maandblad HP/De Tijd.

Roelof Bouwman en Frans van Deijl

Onderwerpen