Spring naar de content

Hoezo beste pensioenstelsel?

Over het Nederlandse pensioenstelsel wordt hoog opgegeven. Door degenen die het bedacht hebben.  En degenen die eraan werken. En door politici die geen andere keuze hebben, laat staan dat ze weten – of in elke geval wisten – hoe het werkt. Wat moeten ze anders?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De kracht van het Nederlandse pensioenstelsel zou ‘m erin zitten dat het geld er ook echt staat, ergens. En dat er rendement op wordt gemaakt door bekwame beheerders die met uw geld doen wat u zelf toch niet zou kunnen. Inmiddels weten we dat beide argumenten onzin zijn. Andere landen in Europa financieren de pensioenen op het moment dat ze uitgekeerd worden. Dat doen wij met onze AOW en dat werkt prima. Als we dat met de pensioenen ook zo hadden gedaan, dan wisten we elk jaar wat ons te doen staat.

De Belastingdienst weet genoeg over ons om jaarlijks te begroten wie er pensioen moet ontvangen en hoeveel. Pensioenpremies die nu door werkgevers en werknemers worden betaald zouden in plaats van naar uw pensioenfonds naar de Staat zijn gegaan, qua belastingdruk maakt dat niets uit. Die gaat daar dan helemaal niet mee aan de slag zoals uw beheerders dat tot nu toe deden, met steeds vaker tegenvallende resultaten. De Staat heeft dan meer geld tot zijn beschikking en hoeft minder te lenen.

Afgelopen zaterdag opperde Lex Hoogduin, voormalig lid van de directie van De Nederlandsche Bank en – vooral ook in zijn eigen ogen – beoogd opvolger van Nout Wellink, in een interview in NRC Handelsblad al dat pensioenfondsen opgedoekt kunnen worden. Mensen zouden best fiscaal gestimuleerd én gedwongen kunnen worden om zelf een potje voor later op te bouwen. Bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars.

Dat eerste – afschaffen – daar ben ik het direct mee eens. Wel jammer dat hij dat tijdens zijn tijd bij DNB niet heeft geroepen, na de oorlog zit opeens iedereen in het verzet. Dat tweede – zet al dat geld maar bij banken en verzekeraars – lijkt me helemaal geen goed idee. Laat de financiele sector zichzelf eerst maar eens opnieuw uitvinden, daar is nog geen begin mee gemaakt. Doen we het zo, dan ontvangt u een belachelijk lage rente, betaalt u meer dan het dubbele ervan op uw hypotheek en van het verschil worden nog steeds bonussen uitgekeerd.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.