Politiek De Turkse president Abdullah Gul en zijn vrouw Hayrunissa
56 seconden leestijd

Vrouwenrechten in Turkije onder druk

In Turkije staan de vrouwenrechten steeds meer onder druk. Met name vrouwenmishandeling neemt toe, schrijft The New York Times.

Vorig jaar waren er 207.253 gevallen van vrouwenmishandeling, in 2010 waren dat er 189.377. De regering van premier Tayyip Erdogan (AK) had bij haar aantreden feministische trekken, maar sinds de Arabische Lente wordt het land meer in de conservatieve hoek getrokken, aldus Nigar Gokse van de European Stability Initiative.

Een van de redenen is Europa. Aanvankelijk probeerde Erdogan aansluiting te vinden bij de Europese Unie, Europa dacht daar anders over. Volgens The New York Times is Erdogan nu klaar met de Europese Turkije-sceptici en gaat hij meer zijn eigen lijn volgen. Hij verlegt zijn blik van het westen naar het oosten.

Tegelijkertijd heeft het Turkse parlement vorige maand nog vrouwvriendelijke wetten aangenomen. Zo krijgen mannen die hun vrouw slaan een elektronische enkelband en wordt de politie onderwezen in vrouwenrechten. De krant betwijfelt of dat genoeg is. Het gehele verhaal leest u hier.

 


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
Meer artikelen