Spring naar de content

Curator Bernie Madoff doet vooral zichzelf een groot plezier

Het is alweer drie jaar geleden dat het – veronderstelde – imperium van Bernie Madoff instortte. Na al die tijd weten we nog steeds niet hoe groot het schandaal eigenlijk is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De al snel benoemde curator Irving Picard schatte het gevaporiseerde vermogen van argeloze beleggers destijds op $ 65 miljard maar inmiddels heeft hij het naar beneden bijgesteld tot  $ 52 miljard. En zelfs dat bedrag moet worden genuanceerd, als het gaat om ‘nieuw’ geld dat beleggers Madoff toestopten, dan stopt de teller waarschijnlijk bij zo’n $ 17 miljard, de rest was herbelegd rendement dat Madoff voor zijn klanten zou hebben gemaakt. Nog steeds geen klein bier maar het klinkt toch heel anders.

Zoals het een goed curator betaamt begon Picard wild om zich heen te slaan. Niet alleen in de VS vielen brieven en dagvaardingen bij Jan en Alleman op de deurmat. De rode lijn: terugstorten wat Madoff ooit heeft uitgekeerd, je had kunnen weten dat het niet deugde. Zo’n brief kregen ook een paar Nederlandse tussenpersonen. Die zitten inmiddels dubbel knel: de Nederlandse beleggers aan wie ze Madoff ‘verkochten’ willen hun geld terug. Maar de curator ook. Die heeft wereldwijd voor $ 100 miljard aan claims neergelegd. Overdreven? Zie het als sleepnetvisserij.

Het zag er aanvankelijk goed uit. Voor hem. Want hij kan tegen absurde uurtarieven zijn hele kantoor en nog een pakhuis adviseurs aan de gang houden. Maar ook voor de schuldeisers om wie het hem echt zou moeten gaan.

Inmiddels zit de klad er goed in. Voor de schuldeisers. Heel veel mensen die een claim aan hun broek kregen wilden wel schikken. Maar naar nu blijkt hebben andere grote advocatenkantoren, rechtstreeks ingeschakeld door schuldeisers, deze curator als speurhond gebruikt. Nu er eenmaal een paar grote vissen hebben toegehapt, komen ze zelf uit hun stoel en betwisten het exclusieve recht van de curator om achter het grote geld aan te gaan. Ze denken het zelf ook te mogen. En zo wordt de ene na de andere schikking – er was op papier al voor zo’n $ 9 miljard terecht – door rechters verboden.

En kan het gebeuren dat Picard en z’n mensen nu in totaal al voor $ 522 miljoen in hun eigen zakken stopten, voor niets gaat de zon op. Tot nu toe, wel te verstaan, want ze denken zelf dat het nog wel tot en met 2014 zal duren en dan zal de teller van hun kosten op $ 1 miljard staan.

En de schuldeisers? Die hebben intussen nog geen $ 330 miljoen ontvangen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.