Spring naar de content

Voilà! De sleutel tot een lang en succesvol leven

We hadden het niet verwacht, maar zoiets saais als zelfbeheersing blijkt een zwaar onderschatte eigenschap die de mens succesvol maakt. Juist in het tijdperk van ontelbare prikkels komt wat meer zelfcontrole niet slecht van pas.
En, wat een mazzel: u kunt het trainen, zo meldt nieuw onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Het bericht dat sociale media de oorzaak is van stress bij kinderen zorgde de afgelopen week voor opschudding alom. Met de overload aan prikkels in onze beeldcultuur, zo onderzocht de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, ontstaat een consumeerdruk. Er heerst onder kinderen angst om dingen te missen.

GeenStijl, en ook de Volkskrant, trokken het onderzoek over de zogeheten Social Media Stress in twijfel. Het zou een commerciele stunt zijn van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en het onderzoeksrapport leek weinig degelijk. Maar degelijk onderzoek of niet, velen herkennen het gevoel van té veel dingen willen en moeten wél. Dan verliezen we de controle. En daar worden we niet gelukkiger van. Wat als we onze consumeerdrang en impulsieve gedrag nu eens beter zouden beheersen?

Wilskracht
Dat ongelukkige gevoel, zegt Roy Baumeister hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Florida, ontstaat namelijk als we onze impulsen slecht onder controle hebben. Baumeister onderzocht het belang van zelfbeheersing en schreef er een boek over genaamd Willpower: rediscovering our greatest strength dat hij deze week in Nederland presenteerde.

Spier
Zelfbeheersing, zo betoogde Baumeister afgelopen woensdag in Amsterdam, is zwaar onderschat. Het zijn namelijk de mensen met veel controle over hun gedrag die het succesvolst zijn in de liefde, een goede baan hebben, en in het algemeen een langer en gelukkig leven leiden.

Die mensen krijgen dat niet cadeau. Zelfbeheersing is geen eigenschap of talent waar je wel of niet mee behept bent. Nee, controle kun je trainen. Al in de babytijd kunnen kinderen leren zichzelf te beheersen, schrijft de psycholoog. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Naast training vergt een sterke ‘controlespier’ voldoende voedsel en slaap, leerde Baumeisters laatste laboratoriumtest.

Radijs
Voor zijn onderzoek lokte Baumeister testpersonen naar een heerlijk naar chocoladekoekjes geurende ruimte. De proefkonijnen kregen een schaal chocolade en een schaal radijsjes voorgezet, en hij droeg hen op alleen radijsjes te eten. (Uiteraard onder het voorwendsel dat hij heel iets anders onderzocht dan wilskracht.)
De zelfbeheersing van zijn testpersonen bleek sterk. Niemand at de chocolade.
Toen hij ze eenzelfde soort test liet doen na een periode niet gegeten te hebben, bleek de wilskracht een stuk minder sterk. Testpersonen gaven eerder toe, doordat ze weinig energie hadden en dus geen puf meer om door te zetten. Glucose blijkt de brandstof voor zelfdiscipline, aldus Baumeister.

Autoverkoper
Om dezelfde redenen, zo verklaarde de psycholoog, zal een autoverkoper u bij de aanschaf van een nieuwe wagen eerst laten kiezen uit allerlei goedkope futiliteiten als spiegeltjes en de kleur van de bekleding. Tegen de tijd dat u daarmee al uw energie en zelfbeheersing heeft opgebruikt, belandt hij bij de écht belangrijke en dure keuzes.
Murw van de eerdere stortvloed aan opties, zult u meer geneigd zijn ‘doe maar de standaardoptie’ te zeggen. De standaardoptie die, dat laat zich raden, zeker niet onvoordelig zal uitpakken voor de autodealer.

Al is het dus alleen maar voor uw portemonnee; train uw eigen zelfbeheersing, en als u toch bezig bent, dat van uw kinderen. Misschien worden zij er in het huidige mediatijdperk zelfs minder gestresst van.