Politiek Van-Agt-CDA-oudpremier-1024x676 links
81 seconden leestijd

Van Agt: ‘Volkert moet vrij!’

Voormalig minister van Justitie en minister-president Dries van Agt (81) vindt dat Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, vervroegd moet worden vrijgelaten. “Een dader als Volkert mag niet gediscrimineerd worden.”

Van Agt pleitte in 1972 als CDA-minister van Justitie voor de vrijlating van de ‘Drie van Breda’. Na grote protesten en een aangenomen motie-Voogd in de Tweede Kamer zag de regering af van gratie. Van Agt ziet geen parallel met de situatie rondom Volkert van der Graaf. “Destijds ging het om een gratieverzoek, nu om een voorwaardelijke vrijlating.”

Oud-LPF-Kamerlid Hans Smolders startte onlangs een petitie tégen de vrijlating van Van der Graaf. Van Agt: “Ik hecht zeer aan een eerlijke toepassing van de wet voor alle daders die een vrijheidsstraf uitzitten.”

“Ik hoop dat dit initiatief geen gevolg krijgt. Als oud-minister vind ik dat de wet altijd gehandhaafd moet worden. Het is in feite commotie om niets,” aldus de CDA-prominent. “Een dader wordt in deze rechtsstaat immers altijd vrijgelaten na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Hierop mag geen uitzondering gemaakt worden omdat het slachtoffer een bekend persoon is.”

Van Agt: “Ik kan me de commotie wel voorstellen. Het zijn de naschokken van de aardbeving van tien jaar geleden. Dat dit nog steeds zo leeft is begrijpelijk, maar een dader als Volkert mag natuurlijk nooit gediscrimineerd worden. Dat zou het geval zijn als hij geen vervroegde vrijlating krijgt.”


Pieter Yspeert

Studeerde enige jaren Nederlands Recht maar kon niet om zijn liefde voor de journalistiek heen. Daarnaast heeft hij een warme belangstelling voor politiek en sport.

Lees ook
 • Gepke de Leef

  Jaja Moord door de kroon, en dan geen diagnose van psyche-haters dat hij gevaar voor omgeving zou zijn.
  Van Agt: hecht aan een eerlijke toepassing van de wet! Kijk dan oa ff naar de zaak Ben van de Brink.

 • Bert

  De houdbaarheid van van Agt is al lang verstreken. Waarom denkt hij nog steeds dat hij invloed zou moeten uitoefenen?

 • Carla

  Het is al zeer triest dat zo’n diabolo uberhaupt vrijkomt daar de kans groot is dat hij het net zo makkelijk nog een keer doet.
  Het wordt nu zeker tijd dat de wetten en strafmaten worden aangepast aan deze tijd.
  De heer van Agt is een ijdele man en leeft nog in het land van ooit. En wil nog te graag media-aandacht

 • Rutger

  Die Volkert had gewoon levenslang moeten krijgen maar Pim had de pech dat hij een “rechtse” in plaats van een “linkse” partij vertegenwoordigde. En bij de drie van Breda had destijds de doodstraf gewoon uitvoerd moeten worden, maar nee werd omgezet in levenslang en daarna gratie. Ach ja, Nederland is een mekka voor criminelen ze genieten meer rechten dan slachtoffers. En wat Van Agt betreft die man demeteert al zins de jaren 70.

 • henk / 83 jaar/rotterdam/abonnee

  Zou van Agt ons eens kunnen vertellen wat de toegevoegde waarde is geweest van zijn premierschap voor mijn/uw/ons land behalve zijn op dementie lijkende uitspraken.
  Dat zo’n figuur nog van die heilige land stichting af mag is al vreemd of is dat ook proefverlof?
  Als ik het hoofd van die man zie denk ik altijd aan die drie moffen in de gevangenis in Breda die
  hij wilde vrijlaten.

  • Henk Verbeke

   Correctie: De Hoge Raad had vastgesteld dat voortzetting van de straf van de drie van Breda geen redelijk doel meer diende. Van Agt heeft als Minister van Justitie correct gehandeld door het oordeel van de Hoge Raad te respecteren. Dat dit tot gevolg had dat er een soort volksgericht ontstond met hoog oplopende emoties kan Van Agt niet verweten worden.
   Deze zaak had nooit in het parlement aan de orde mogen komen. Maar dat kun je Van Agt niet verwijten.

 • henk

  Waarom niet????????

 • Loritta

  Waarom geven ze die oude mastodont weer een planform, die man heeft allang afgedaan, zeker met zo’n achtergrond over het pamperen van pallestijnen.

 • Jetze

  Mja, malle woordjes van een bajaarde politicus die nog niet door heeft dat hij er al lang niet meer toe doet,

 • Robert

  Van Agt zit in het complot, die de Heer Fortuyn hebben dood gemaakt.

 • Jan

  Ben je wel helemaal lekker van Agt? Die man moeten ze extra straf geven, omdat hij zoiets in zijn hoofd haalt !!!!

 • Lisette Muntslag

  De moordenaar van Pim Fortuyn mag niet gediscrimineerd worden omdat hij de politieke elite een dienst heeft bewezen……lafaards en hypocrieten. Eerlijke toepassing van de wet als je meedoet aan de corruptie in de polder ja!

 • Robert

  Verdacht, waar komt deze plotselinge sympathie vandaan?
  Zit Van Agt in het complot?
  Ik vertrouw Van Agt voor geen meter.

  • hans

   Die moet in het bejaardenhuis,
   want hij weet niet wat hij zegt.
   Waar was v.Agt toen dat drama zich voltrok?
   Ik vertrouwde hem al nooit.
   En waarom plaatsen deze gasten mijn reactie(s) niet?
   Zijn het zeker eens met deze bejaarde!

 • Henk Janssen

  Van Agt, leeft die nog ? Laten ze hekken van de Heilige Landstichting nou eens achter zich sluiten zodat deze infantiele idioot eindelijk verdwijnt !!

 • Peter ♥

  Wat is dit voor een ziekelijk land? Als je iets doet dat niet strookt met de wet krijg je daarvoor een straf en dan ga je niet halverwege of na drie kwart zeggen jij mag naar huis want je bent een braaf jongetje of meisje geweest. 18 jaar is 18 jaar en niet minder. Nederland moet echt gaat hervormen want er klopt geen reet van dit systeem. En als we over een complot spreken dan moet men kijken naar partijen als CDA, PvdA en VVD. Die hebben deze moord op hun geweten net zoals ze ook verantwoordelijk zijn voor vele ziektes die wij mensen hebben zoals kanker, MS, Fybro en burn out. Kijk maar eens wat er allemaal in ons eten en drinken zit, daar wordt je echt ziek van. :((

  • Lisette Muntslag

   Ja, ja laat de wereld het horen…allemaal hebben ze het klimaat voor de moord van Pim Fortuyn geschapen…..schaamteloos en onmenselijk….!

 • Johannes

  Van mij had Van der G. de doodstraf mogen krijgen. Aangezien we die niet hebben , ( onbegrijpelijk als beschaafd land en dit is bovendien een eis van de EU, anders mag je geen lid zijn, dus de onbeschaafden mogen ongestraft moorden), is deze meneer er met een flutstrafje vanaf gekomen.
  De regels volgende is het echter wel correct dat hij vrijgelaten gaat worden , dus in die zin heeft Van Agt gelijk., maar het gevoel zegt iets anders.

 • Marian

  Waarom wordt er in reacties op berichten in een krant of tijdschrift toch altijd zo gescholden? In de reacties op dit artikel wordt nergens gesproken over het Nederlandse recht. Als een veroordeelde 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten mag hij worden vrijgelaten. Waarom moet dat wel gelden voor de moord op een onbekende Nederlander en niet voor de moord op een bekende Nederlander? Is de moord op een onbekende Nederlander soms minder erg, ik dacht van niet. Het enige wat de heer van Agt doet is het Nederlandse recht aanhalen.

  • nederlands verzet

   u bent een vriendje van Volkert misschien ?

  • Lisette Muntslag

   Zoals Pim Fortuyn het heel mooi heeft verwoord…..”Wij Moeten Waken Voor De Vrijheid Van Het Spreken”…….Loquendi Libertatum Customdiamus. Mensen hebben het recht om hun ongenoegen over de puinhopen en het onrecht van het justitieel aparaat te ventileren. Moordernaar van Pim Fortuyn moet vrijgelaten worden, maar de moordenaar van Theo van Gogh krijgt wel levenslang…hoe rijm je dat?

  • Jack Terrible

   Naar mijn oordeel hadden ze allebei levenslang moeten hebben. Misschien kreeg alleen Mohammed B. levenslang omdat ie een godsdienstwaanzinnige is?

  • Chris

   Het feit dat een Moordernaar rechten heeft als hij z,n straf uitzit is al te gek voor woorden. Dat is iets heel raars in nederland. Maargoed, ja mag ook mieren…. tegen een agent zeggen????? Van eenvoud tot Moord, we hebben een raar rechtssysteem.

 • Ties

  Volkert vrij, ja natuurlijk zoetsappige van Agt. We bedekken hier in Nederland al genoeg met de mantel der liefde, daarom word het hier steeds crimineler.
  Maar laat hem vrij. Wel even aankondigen op radio en TV hoe laat en wanneer hij vrij komt zodat hij gepast wordt ontvangen.

 • Erwin

  Oud, seniel en dementerend maar dat idee hadden we al toe ie met de rooie in zee ging. Opsluiten deze man en zachtjes laten inslapen want hier heeft NL (weer) niets aan!!

 • Tom

  Vrij naar Henk Spaan…….”vuilnisman mag die zak ook mee?…..
  We hebben in dit landje nogal wat politici met het denkvermogen van een kapotte stofzuiger.

 • nederlands verzet

  wel hebben die linkse al een nieuwe opdracht voor hem ?.
  is CDA zo bang voor de verkiezingen dat wilders wint.

 • Jack Terrible

  At your service!

  Pim Fortuyn was het boegbeeld van Nederland.
  Pim was volop op tv en stond steeds in de krant.
  Pim nam de Nederlandse samenleving op de schop.
  Linkse Nederlanders sloegen zichzelf tegen de kop.
  Pim haalde scherp uit naar een achterlijk geloof.
  Moslims en Linkse Nederlanders bleken niet doof.
  Vriend Pim werd daarom doorzeefd met kogels.
  En Linkse politici fluiten daarom nu als vogels.
  De slimste van de politici is al jaren dood.
  Maar zijn gedachtegoed ligt niét in de goot!

  • Lisette Muntslag

   Amen……Unus Pro Omnibus, Omnes Pro Uno…..Pim Fortuyn rules in death…..!

 • Maus

  Schandalig!!!! Volkomen onrechtvaardig voorstel van dit seniel heerschap. Het Nederlands onRecht zou eens veranderd moeten worden zodat het niet gebruikt kan worden door de linkse kerk a la Van Agt. Volkert mag niet vrij!

 • Victor Badran

  Hemeltje, het eerste artikel met meer dan twee reacties.
  Als ik dit hier lees, wil ik weer terug naar 2 reacties.
  Ik heb het gevoel dat hier een, of twee mensen reageren, die 1. van Agt niet mogen, 2. Pim de beste politicus aller tijden vinden en 3. onder verschillende namen schrijven.
  Kan het een beetje gematigder?

  Staat ergens, of van Agt naar de media gegaan is, of is hij door de media om een reactie gevraagd.

  Marian heeft helemaal gelijk.

  • Rutger

   Vriendje van Marian?

  • Victor Badran

   Leuk bedacht.

 • Jan Hamer

  Bij van Agt gaan de jaren ook tellen. Maar hij heeft ongelijk want Volkert van der Graaf heeft gezegd dat hij het zo weer zou doen een politicus vermoorden. Dus lijkt het me beter dat hij dan juist geen vervroegde vrijlating krijgt. Laat van Agt maar bij zijn ‘Palestijnen’ blijven. Kan hij doen wat hij graag doet, Israël in discrediet brengen.

 • Verena

  Pim is dood, maar zijn manier van denken leeft voort, en groeit in gigantische vormen

 • Mark

  Van die mensen die uitblinken in het voorspellen van het weer van gisteren. Wanneer blaast hij de euthanasiediscussie weer nieuw leven in door zegggg maar een fysiek statement?

 • MollySweet

  Van Agt heeft gelijk als je met de huidige wetgeving in de hand commentaar geeft. Maar het probleem is dat vrijwel iedereen vindt dat die wet niet klopt, en dat Volkert er verdomde goed vanaf is gekomen. Deze moord is er eentje van de ergste soort: wekenlang voorbereiden, erheen reizen, opwachten, en dan in koelen bloede afmaken. Moord met voorbedachte rade is een van ’s werelds ergste misdrijven, da’s duidelijk. Tot voor kort hoorde ik in de UK voor dit soort misdrijven de straf ‘for the rest of your natural life’ uitgesproken worden – ik weet niet of men daar die straf nog altijd uitdeelt, maar laat ik het zo zeggen: Ian Brady zal ‘m in elk geval moeten afmaken, al is-ie al iets van 10 jaar in hongerstaking omdat hij zelfmoord wil plegen.
  Waarom hebben wij niet zo’n strafmaat? Volkert had van mij voor de rest van zijn natuurlijke leven opgesloten mogen worden, want hij heeft duidelijk laten zien volslagen gewetenloos te zijn.

 • Ron Dik

  Vroeger had ik veel respect voor Dhr. Van Agt, heb zelfs meerdere
  malen op hem gestemd. Wat hij nu zegt slaat nergens op en het
  wordt tijd dat hij zijn mond eens houdt! Mijn mening is dat hij
  nog steeds naar aandacht zoekt en hem dat ook nog lukt.
  Zwijg ajb oude man!

 • sheukel

  Tja, met al die PVV’érs die hier reageren is de uitkomst wel duidelijk. Zelf rechtertje spelen, dat doen ze het liefst.
  En dames en heren; in een rechtstaat is het recht er voor iedereen. En dat moet je natuurlijk niet tegen PVVérs zeggen.
  ((Al claimen ze al die rechten natuurlijik wel als ze zelf ‘”dingetjes doen”)
  Gewoon overhoop schieten die vdG als hij uit de bak komt; en daarna wel zo heldhaftig zijn om OOK jaren in de bak te gaagn zitten. Maar daar zijn deze “stemmen van het volk” waarschijn lijk te laf voor.
  Principes voor een dubbeltje zeker. Typsich PVV.

 • Daniël van der Keur

  Agt-erlijke reactie van een achterlijke man die ik altijd al achterlijk heb gevonden.

Meer artikelen