Beursplein wilders2
106 seconden leestijd

Hoe Griekenland Wilders gaat redden

Laten we het maar toegeven: Wilders had gelijk. Consequent riep hij dat er geen cent meer naar de Grieken mocht. Het zou allemaal weggegooid geld zijn. Ook toegeven: Wilders formuleert het doorgaans wat aansprekender maar dat doet aan de boodschap niets af.

In dit filmpje ziet u een deel van een debat in de Tweede Kamer, nu ongeveer een jaar geleden, tussen VVD’er Stef Blok en Geert Wilders. Let u vooral op de lichaamstaal van Jan Kees de Jager. Die zit letterlijk te schuddebuiken van het lachen. Ook Jolanda Sap kan haar lach niet inhouden.

Ik ontkom er niet aan te denken aan het dédain waarmee de gevestigde orde destijds Pim Fortuyn behandelde. Wilders verliest sinds het opblazen van het Catshuis-overleg in de peilingen. Maar zijn verleggen van de focus van Islam naar Griekenland gaat hem succes opleveren, de timing is perfect. De chaos in Griekenland is compleet en dat gaat na de nieuwe verkiezingen in juni niet minder worden: de kans dat anti-Europa-partijen winnen is bijna honderd procent.

En dan zal Wilders die kaart meer dan ooit spelen. Ze komen allemaal aan de beurt: al die partijen die vóór nieuwe miljardensteun waren, miljarden waarvan het dan duidelijk wordt – als het dat nu niet al is – dat ze ook zullen vaporiseren.

Voor de man in de straat is het in de aanloop naar onze verkiezingen volstrekt duidelijk: er had er maar één gelijk. En daar gaat hij op stemmen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Peter

  Zonder Griekenland had ik ook al op hem gestemd. Triest dat zoveel Nederlanders geloven dat de veroorzakers van de crisis deze ook voor hun kunnen oplossen. You can fool me once …..

 • Mark

  JA LOGISCH!!! Daar gaan we weer… De domme jongen van de straat heeft het weer gedaan. Hij snapt niet dat je geld moet blijven geven aan fraudeurs. Dit noemt men “gezond boerenverstand”. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

 • vraagstaart

  Uiteraard zullen Wilders’ tegenstanders via de “objectieve” kanalen van de staatsmedia voor de verkiezingen alle gelegenheid krijgen om de waarheid te verdoezelen en alsnog de Zwarte Piet aan Wilders toe te spelen.

  Inmiddels weten we toch wel hoe dat werkt, “democratie” in Nederland?

 • Mark2

  Geert had in de kern gelijk, maar wanneer we destijds direct de geldkraan hadden dichtgedraaid naar Griekeland, hadden we nu veel grotere problemen gehad dan een paar miljard verlies waar we nu mogelijk mee te maken krijgen. De financiële sector was toen nog totaal niet voorbereid op een faillissement van de Griekse overheid. Bij een faillissement zou er een domino effect ontstaan zijn waardoor uiteindelijk ook onze banken om zouden vallen en we met z’n alle ons geld kwijt zouden raken. Dit alles gepaard met sociale onrust op een ongekend niveau.

  Zoals met de meeste problemen, ligt de oorzaak in vaak in een ver verleden en is het meestal een accumulatie van kortetermijn politiek door de jaren heen. Echter, de tijd kunnen we niet meer terugdraaien en we moeten er nu het beste van maken.

  • A. Doorgeest

   Verstandige opmerkingen van uw kant – hele verstandige opmerkingen zelfs.

 • Mark2

  Geert had in de kern gelijk, maar wanneer we destijds direct de geldkraan hadden dichtgedraaid naar Griekeland, hadden we nu veel grotere problemen gehad dan een paar miljard verlies waar we nu mogelijk mee te maken krijgen. De financiële sector was toen nog totaal niet voorbereid op een faillissement van de Griekse overheid. Bij een faillissement zou er een domino effect ontstaan zijn waardoor uiteindelijk ook onze banken om zouden vallen en we met z’n alle ons geld kwijt zouden raken. Dit alles gepaard met sociale onrust op een ongekend niveau.

  Zoals met de meeste problemen, ligt de oorzaak in vaak in een ver verleden en is het meestal een accumulatie van korte termijn politiek door de jaren heen. Echter, de tijd kunnen we niet meer terugdraaien en we moeten er nu het beste van maken.

 • Nina

  Griekenland gaat Wilders redden, maar Wilders redt ons!
  Nederlanders zet aub je oogkleppen nu eindelijk eens af… moet ons geld maar naar Griekenland blijven gaan?
  Geld dat wij zelf hard nodig hebben….zoals bijvoorbeeld in de zorg.
  Nee, wees niet boos omdat Wilders gestopt is met de onderhandelingen.
  Het is alleen maar beter, maar dan moeten de Nederlanders wel durven stemmen.
  Denk aan je ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden die jarenlang Nederland hebben opgebouwd.
  Zitten nu misschien in een verzorgstehuis en worden behandeld als een stuk vuil.
  En dan willen al die leuke partijen in NL daar op gaan bezuinigen?
  Bezuinigen op je eigen land en miljarden naar andere landen sturen waar ook niks van terrecht komt.
  Nee bedankt, voor mij is er maar een iemand en daar zal ik op gaan stemmen.
  Geert Wilders….

 • Mark

  @Mark2: wie zegt dat er nu geen banken gaan omvallen? En wat is de prijs om de banken overeind te houden? 150 mld. bezuinigingen in één jaar! Als wij Griekenland niet … dan was ww3 uitgebroken… blablabla. Dit is STEMMINGMAKERIJ om vooral iedereen in de Europese pas te laten lopen ongeacht de nationale prijs. Vooralsnog blijkt alles te kunnen zonder blikken of blozen wat nog geen jaar geleden met absolute zekerheid ONMOGELIJK was. Wie liegt hier nou dat ie ZWART ziet? Dan maar oorlog zoals de Eurofiel ons wil doen geloven. Laa maa kome die vuile zuid Europese luie uitvreters! Ik sta gvd toch niet voor DE KUT GRIEK, ITALIAAN, POOL, SPANJAARD om 04:00 UUR LANGS MIJN NEST om te gaan werken!!! Waarom mag de Fransoos al met 62 jaar met pensioen? Waarom hoeft de Griek niet te bezuinigen? Beantwoord NU eerst eens allemaal dit soort elementaire vragen en kom dan nog eens vragen of ik meer wil bezuinigen voor dit roverstuig. Liever sneuvelen dan mezelf dood werken als slaaf van de zuid europees.

  • Victor Badran

   Koop eens een toetsenbord, met een komma erop.

  • Grafhumor!

   Onontdekt talent voor de planken? HILARISCHE opmerking…

 • Mark

  Wilders heeft gelijk! Groot gelijk!
  Wij maar bezuinigen, ik kan niet eens meer naar de tandarts!
  allen Wilders kan ons nog redden!

 • henk/83 jr/rotterdam

  Als je de kranten en bladen goed leest,b.v. mijn blad HP/De Tijd en de politiek goed volgt dan
  had je al meer dan een jaar kunnen weten dat de heer Wilders het bij het rechte eind heeft.
  Al het geschreeuw van de lakeien van die vijf partijen zal binnenkort wel minderen
  Op wie ik ga stemmen in elk geval niet op een van die vijf nonpartijtjes.
  Nederlanders met een modaal/of tweeverdieners hou je hart maar vast en de kokers op de wind!!!
  Wat een land,wat een democratie,wat een zakkenrollers!!!

 • Rutger

  Wilders heeft groot gelijk maar Bolkenstein is altijd tegen de deelname van Griekenland aan de euro geweest. Maar ja wat deed de linkse kliek hiermee niets gewoon toelaten die oplichters en wij betalen wel zoals Nederland voor iedereen betaalt behalve voor de eigen bevolking want die mogen barsten en betalen. De 3% norm is heilig laat me niet lachen wie heeft die norm dan van de Grieken gecontroleerd de laatste jaren?? Bedankt de Jager en andere zakkenvullers daar in Den Haag. Bedankt Zalm voor het te goedkoop inwisselen van de gulden, Bedankt Den Uil voor de uitverkoop van onze gasvoorraad. Bedankt politici bedankt.

  • Victor Badran

   Vriendje van Mark, gebruikt je zijn toetsenbord?

  • Gijsbert

   Hou eens op met je grappige (kuch) commentaren. Je maakt zelf ook fouten (“gebruikt”)

 • Jan G

  Er is maar een oplossing allemaal op pvv of sp stemmen.
  September de ommekeer in Nederland

 • kees

  Geerd Wilders is net op tijd uit de slangekooi van de euro aanhangers gegaan het valt mij dan ook zeer tegen dat sp d66 en christen unie dit steunen , de tijd zal het leren dit pakket maatregelen wordt de hart werkende Nederlander weer door de strot gedrukt net zoals de euro waar bijna geen Nederlander voor was het is weer bijna verkiezingen advies van mij is om zo min mogelijk uit te geven alleen de hoognodige dingen zoals boodschappen. dit kabinet zit er alleen maar voor zichzelf en niet voor het volk

 • Didi

  Wie heeft jarenlang meer geld uitgegeven dan er binnen kwam? Precies, de rijksoverheid.
  Het kabinet Balkenende/Bos gaf enorm veel geld uit, ver boven de begroting, terwijl Bos ondertussen alle EU-landen de maat nam over de limiet van 3 procent bij het begrotingstekort; was hij echt zo dom dat hij niet meer wist waar hijzelf mee bezig was? Hoezo dubbele tong en hoezo deskundig; blijkt het verhaal dat Shell verrekte blij was toen Bos opstapte en de politiek in ging toch waar te zijn geweest.
  Die vermaledijde Kundutz-coalitie heeft het over bezuinigingen terwijl het gaat om belastingverhogingen. Denkt die club dat de bevolking dat niet in de gaten heeft?
  Het is te treurig voor woorden, de overheid geeft meer geld uit dan er is en de rekening wordt neergelegd bij de burgers die geen enkele beslissingsrecht hadden bij de keuze voor die uitgaven. Hoe kun je, miljarden aan andere landen geven en de rekening bij de burgers leggen. Hoe durf je! Het is een schande, zoveel domheid. Shame on you, Kundutz-coalitie! Die blije en superieure gezichten, kijk ons eens wat we snel hebben geregeld wat met Wilders niet lukte; de sukkels hadden en hebben niet in de gaten dat ze hun hoofd zelf in de strop hebben gestopt. Met de komende verkiezingen de rekening wordt gepresenteerd.
  Na 12 september de partijen in de Kundutz-coalitie geminimaliseerd; wat een vooruitzicht! Make my day!

  Ik had goede hoop bij de start van deze regering, maar dat de VVD zo snel haar verkiezingsbeloften (o.m. geen cent meer naar Griekenland) zou breken was stuitend.
  Het is meer dan teleurstellend en ik zie geen heil meer in deze koekebakkers; het roer moet om. Zijn er nog mensen in ons land die niet vast zitten aan allerlei belangen, toezeggingen en geheime deals?
  Geen partijgebonden mensen meer in de regering en Tweede Kamer, dan komt het wellicht nog goed in ons land. Op naar een zakenkabinet. Paul Frentrop, Hans Wijers, en wie nog meer?

 • Marcel Spanjersberg

  Geweldig om te lezen al die pro Wilders en PVV dit doet een mens goed! Op naar 12 September en wij zullen Nederland met zijn allen wakker schudden en de Nederlandse leeuw laten brullen in het stemhokje.

 • Avidia

  Ik zal jullie vertellen hoe het toegaat in de verzorging. Mijn zus moest naar een verpleeghuis, ze had al vastgelegd dat ik de enige was die haar wilsbeschikking zou uitvoeren. O ja???? Mooi niet. Ik had helemaal niets te vertellen, de overheid haalde haar flat leeg, alles werd verkocht, ik mocht er niet eens bij zijn, ik mocht ook niet bepalen waar ze naar toe ging, ik mocht helemaal niets. Nu loopt ze als een schooier in kleren van een ander, ze wordt tot zwijgen gebracht met medicijnen, mijn klachten worden niet beantwoord. Mijn zus was zeer welgesteld, een melkkoe dus, ja, ja, zo gaat het. Niemand gelooft dit, dus ik neem aan dat jullie het ook niet geloven, maar het is wel de waarheid. Ze zit in een gesloten afdeling en kan geen kant op. Mijn leven is een hel geworden, ik kan het bijna niet aan als ik haar bezoek, ik ga altijd huilend naar huis. Goede verzorging????
  En dan nog iets, waar zijn al haar mooie kleren en sieraden gebleven????? Waarom loopt ze er als een schooier bij? Ik heb een kamerlid hierover geschreven, maar je hoort niets. De regering loopt z.g. voorop in de gezondheidszorg, geloven jullie dat? Ze weten niet eens wat zich daar afspeelt. Ik kan nog veel meer vertellen, over chantage van een verzorger, enz. Maar ik laat het hier maar bij.

  • Gijsbert

   Ik hoor dit helaaas niet voor het eerst. Sterkte.

  • Victor Badran

   Gijsbert, zo kan het gaan.

 • Karl Kraut

  De Partij van de Dieren neemt exact dezelfde, realistische en correcte, positie in wat betreft Griekenland en ESM. Hulde!

  Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM): Ondemocratisch, verstrekkend, ongewenst
  16-05-2012

  https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/6455?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 • virginie

  Op 12 september a.s. allemaal op de PVV stemmen; Geert krijgt altijd gelijk!
  Brussel/Europa is een grote ramp; we worden alleen maar armer en armer;
  Alle Eurofielen kunnen naar de pomp lopen; het blijven pompen van miljarden in de bodemloze put Grieken land en andere zuid-Europese landen ist veel duurder als het onmiddellijk failliet laten gaan van Griekenland.

 • Leo_Peru

  Ik weet niet of Wilders wel de oplossing is voor het bestrijden van de crisis wat ik wel weet is dat dit Kunduz clubje totaal geen verstand hebben van hoe een land te regeren, elke geschoold kind weet dat als je lasten extreem gaat verhogen er veel minder wordt uitgegeven, wat tot gevolg heeft dat de economie totaal instort.
  En de staatsschuld verder oploopt.
  En ook verbaas ik me over de bestuurders van Banken, als je veel geld wil ophalen zal je toch echt de rente op sparen moeten verhogen inplaats van te verlagen
  Maar ja hogere rentes betekent lagere bonussen,ze hebben door hun onverantwoordelijk uitleen gedrag de hele wereld in de problemen geholpen,en door domme ministers op de verkeerde plekken te zetten,zit nu heel EUROPA in de problemen iedereen weet dat als je geleend geld gaat aflossen met opnieuw geleend geld de staatsschuld verder oploopt en op den duur tot failliesement lijd,
  Net zoals in elk bedrijf.

 • Guido

  Wilders kan dit makkelijk vinden, en op eerste gezicht logisch en aantrekkelijk standpunt. Maar hij doet hierover veel te simpel. Roepen vanaf de zijlijn is anders dan verantwoordelijkheid dragen in deze enorm complexe materie. Want wat als Wilders zijn zin had gekregen een jaar geleden? Dan hadden de financiele markten Europa en de Euro veel erger afgestraft, was Griekenland ongeordend failliet gegaan, was er groot risico dat landen als Italie en Spanje dit ook zou treffen, waren banken meegesleept die nog niet goed waren voorbereid, en waren zo Nederland en Europa in een nog veel ergere recessie gestort. Hier gold juist de kunst om tijd en vertrouwen te winnen bij de financiele markten, en daarvoor was een stabiliteitsfonds nodig. OK, Griekenland gaat nu nog steeds bijna zeker uit de euro, maar in ieder geval veel gecontroleerder, en dan is onze investering het toch waard, hoe gek het ook klinkt.
  Wilders is op zich goed als iemand die de boel scherp houdt, maar God beware ons als hij ooit zelf achter de knoppen zit.

 • Anne

  De tering naar de nering zetten , wanneer je dat negeert kom je in de problemen . Dat is ons generaties lang geleerd . Wij nuchtere Nederlanders hebben deze les eeuwenlang in de praktijk gebracht .
  Misschien moeten we de potverteerders bij de volgende verkiezingen maar eens laten weten wat we ervan vinden .
  Ons land is weer toe aan bestuurders met een gezond verstand en zonder sterallures . En iedereen zal weer z’n steentje moeten gaan bijdragen om weer tot een gezonde economie te komen .
  Wie in ons land verblijft zal moeten werken voor de kost , en verzekerd moeten zijn . Tenzij men daar echt niet toe in staat is .
  Ook het ongelimiteerd toekennen van verblijfsvergunningen moet veranderen . Voortaan alleen voor
  vergunningen voor beperkte tijd , zonder het recht op het laten overkomen van anderen . Streng maar rechtvaardig omdat de kosten niet meer op te brengen zijn door de belastingbetalers .
  Dit zal weerstand oproepen maar het is wel eerlijk t.o. de mensen die er voor op moeten draaien .

 • Piet van Veen

  Ondertussen vergeten we niet wie ons deze ellende in de maag gesplitst hebben.
  Kok ,de socialist die nu voor 400.000 euro/jr. de superkapitalist uithangt).
  Lubbers de billenman die nu zijn eigen billen samenknijpen kan.
  Pechthold de totaal fouterik die zo druk is met zijn anti Wilders rhetoriek dat hij zijn eigen kak zou vreten als ie Wilders daarmee zou kunnen dwarszitten.
  Stuk voor stuk sujetten die tot vervelens toe bij de Vara grootverdieners Pauwel en Wauwel mochten aanschuiven om u (mij dus niet) te overtuigen van hun geweldige kijk op de wereld.
  Alle respect voor Wilders die in zijn eentje het hele zooitje afserveert.
  Daar helpt geen Vara populisme of HP/De Tijd hoofdredacteur meer tegen.

 • Burgermans

  Je kunt zeggen over de Heer Wilders wat je wil maar wat de EU en de islam betreft heeft de Limburgse staatsman steeds volkomen gelijk.

 • Criticus

  Zojuist vernam ik dat er in Rusland vliegtuigladingen met drachmes klaar staan om naar Griekenland vervoerd te worden. Kennelijk staan er 36 vrachtvliegtuigen klaar.

Meer artikelen