Haagsche Post foto anp | mona keijzer
156 seconden leestijd

Wat we nog van Mona Keijzer wilden weten

Runner-up Mona Keijzer had goud in handen tijdens de CDA-lijsttrekkerscampagne, maar ze zag het niet. Waar was haar campagneleider?

Keijzer heeft een gezin van vijf kinderen. Jongens. Jonge gasten nog. Menigeen zal zich hebben afgevraagd hoe zij haar megaklus als lijsttrekker voor het CDA, en wie weet nog meer na 12 september, had willen combineren met dat ongetwijfeld drukke gezinsleven. Maar niemand stelde haar de vraag in de campagne en ze vindt het sowieso een fóute vraag, getuige het verslag van Margriet Oostveen onlangs in NRC Handelsblad, want destijds wilden wij dat toch ook niet weten van ChristenUnie-voorman André Rouvoet die ook een groot gezin heeft?

Er is een verschil: Rouvoet had een vrouw die fulltime de zaken thuis regelde. Keijzers man is uroloog van beroep, en dat lijkt me bepaald geen parttime baan. Als Mona Keijzer een partij representeert die gezinspolitiek hoog in het vaandel heeft staan, dan mogen wij best weten wat dat in haar specifieke geval inhoudt. En dan bedoelen wij dat niet kritisch of in de trant van: ‘Ach mevrouw, gaat u toch koken’.

Nee, dat is oprechte belangstelling: hoe doe je dat? Wie brengt de jongens naar school, haalt ze af, brengt ze naar pianoles, voetbaltraining, wie zorgt voor het eten, wie brengt ze naar bed en leest hen voor, wie is er thuis als er een ziek is of wordt, hoeveel au pairs zijn er, is er een opa of oma in de buurt en hoe zwaar kunnen die belast worden?

Grote gezinnen regelen veel onderling, zegt ze in dat stuk van Oostveen, maar ik zou zo graag willen weten hoe je dat stimuleert bij kinderen, bij jongens vooral, want die van mij vechten elkaar de hele dag de tent uit, als mijn vrouw of ik er niet bovenop zitten. Of is dat het geheim van Mona Keijzer en haar man: niet te dicht bovenop je kinderen zitten en meer aan henzelf overlaten?

Dat had ik allemaal willen weten en reken erop dat een paar tips en suggesties van Mona Keijzers hand ons, de immer met tijd en aandacht woekerende werkende vrouwen en mannen van Nederland, tot voorbeeld had kunnen strekken.

Als Mona Keijzer zich nu wat minder aangevallen had gevoeld over dat onderwerp en gewoon tekst en uitleg had verschaft, dan had ze daarmee veel bewondering kunnen afdwingen. Want een vrouw met zo’n overvolle agenda en met zulke ambities voor haar partij en vooral voor de publieke zaak, die heeft wat in haar mars.

Jammer, dat ze het niet zag. En die campagneleider van haar kan ze maar beter ontslaan.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Theo

  Oef net ontsnapt aan ‘Paling Politiek’. Sinds Volendam min of meer als model wordt gehanteerd gaat het in Nederland hollend achteruit. (‘Tokkies Rule(n)’ in de Media)
  AUB Alleen intelligente lieden in de politiek. Laat AUB het platte populisme thuis achter de BijbelBelt gordijnen.

 • Rene Nies

  ……volgens mij is mevrouw Rouvoet arts…

 • Jos

  Mevrouw Rouvoet is inderdaad arts. Ze werkt parttime als consultatiebureau arts. Anno nu nog vragen stellen aan vrouwen maar ook aan mannen hoe zij dat thuis toch allemaal geregeld hebben is echt onnozel. Geef ik al jaren geen reactie meer op.

 • Anne

  Mevr. keijzer en haar man beschikken over een hoog inkomen, en dat biedt de mogelijkheid om regelingen te treffen zodat ‘alles gewoon door draait’ . Sommige moeders zijn wat minder van de stofzuiger , en kunnen hun talenten buitenshuis beter ontplooien . We leven in 2012 !
  Maar voor de functie van lijsttrekker acht ik haar te onervaren . Haersma Buma heeft de zaken goed onder controle , dus waarom zou je hem dan vervangen ?
  Het valt op dat zij de enige katholiek was ‘ in de race ‘ . De katholieken worden zeldzaam in het CDA .
  Mevr . Keijzer mist de verbeten trekjes van mevr. peetoom ,op den duur zal ze daar profijt van hebben .

Meer artikelen