Leven Het is zomer!
112 seconden leestijd

De horrorzomer is begonnen

Volgens het KNMI was dinsdag de eerste zomerdag van 2012. Voor menigeen reden om nu al te waarschuwen voor de gruwelen van de koperen ploert.

Zo gaat dat nu eenmaal: bij elke schommeling in de weersgesteldheid schieten allerlei instanties in een kramp. Want stel je voor dat de bevolking niet of onjuist is geïnformeerd over de gevolgen van welke aberratie in het weer dan ook. Dat zien we in de herfst, wanneer er acuut blaadjes van de rails moeten worden gehaald. Dat zien we in de winter, wanneer er tijdig strooizout moet worden aangerukt. En dat zien we dus ook in de zomer, want er kan niet vroeg genoeg worden gewaarschuwd voor de desastreuze effecten van zonneschijn.

Hittegolf
Vandaar dat Meteoconsult het dinsdag wel opportuun vond om maar meteen een stuk te schrijven over vroege hittegolven. Het KNMI vond het een mooi moment om een waarschuwingssysteem tegen smog bij bosbranden onder de aandacht te brengen. In Schoonhoven zijn al koelkaststickers uitgedeeld met tips voor ouderen, want die zijn in de regel de eerste slachtoffers van de hitte.

Zomerproof
Ook in Den Haag is de gemeentelijke website helemaal zomerproof gemaakt. In de hondenwereld wordt al gewaarschuwd voor een fatale warmte. Pubermeisjes hebben het over hun zomerse haarcoupe en aanstaande moeders over zwanger zijn in de hitte. Elders wordt al gewaarschuwd voor zomerse huiduitslag. Verder lezen we al tips voor het inbakeren van baby’s in de zomer. En dan zijn er ook nog die arme studenten die examen moeten doen.

Maar valt er eigenlijk al iets te zeggen over het weer, deze zomer? Nou, nee. Een enkele vermetele weerman voorziet een ‘flink warme zomer’ met ‘kans op een of meerdere warmtegolven’. Dat klinkt ons redelijk vaag in de oren, maar voor menige instantie zal het concreet genoeg zijn om alles uit de kast te halen. Verrast worden door de natuur, dat pikken we in Nederland gewoon écht niet meer.

 


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
  • Piet de Vries

    Of zou er een verband zijn met kijkcijfers en het aantal websitebezoeken die deze weerinstituties wenselijk achten? Reclame-inkomsten misschien? Dan moet het weer wel spannend en aantrekkelijk gemaakt worden.

Meer artikelen