Spring naar de content

Meer macht en geld naar Brussel, leg dat maar eens uit

De Tweede Kamer debatteert vanavond over twee Europese onderwerpen: de beperking van het stakingsrecht en het ESM. Anti-Europese geluiden worden ook in de Nationale Vergaderzaal steeds beter hoorbaar. Het zijn niet de lichtste onderwerpen. De Europese Commissie wil het stakingsrecht beperken en de discussie over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gaat over 800 miljard euro. Nederland zal daar een kleine vijf miljard euro aan bijdragen en vervolgens nog eens garant staan voor 35 miljard euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dat ESM is inmiddels een heet hangijzer aan het worden. Het belangrijkste bezwaar van de tegenstanders is dat Nederland niet zelf over dat geld kan beslissen, we hebben geen vetorecht. Nederland draagt 5,7 procent bij aan het noodfonds en het stemrecht is even groot. In één van de clausules staat dat wanneer 85 procent van de EU-landen vindt dat de garanties moeten worden aangesproken, Nederland haar geld kwijt is. Of ze nou wil of niet.

PVV en SP trekken samen op
De PVV zette het onderwerp vorige week midden in de spotlights: Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Hij wil dat over het ESM pas na de verkiezingen gestemd wordt zodat de kiezer kan bepalen wat ze van het noodfonds vindt. Dat kort geding vindt woensdag plaats, ook al is het volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert nog maar de vraag of de rechter er iets in ziet.

Enfin, het standpunt van de PVV is dus bekend en ook de SP is scherp gekant tegen het noodfonds. Daarnaast willen ChristenUnie en SGP dat Nederland zeggenschap houdt over haar eigen geld. De PvdA is vooralsnog mild kritisch. Voorstanders zijn VVD en CDA. U begrijpt, de steun van de PvdA is doorslaggevend. Een zware verantwoordelijk aan de vooravond van verkiezingen die vermoedelijk voor een groot deel over Europa zullen gaan.

Stakende Poolse aspergestekers?
Wat ons brengt op het stakingsrecht. Nederland is al tientallen jaren grootscheepse stakingen bespaard gebleven door het overlegmodel. Door permanent overleg tussen werkgevers en werknemers en een overheid die daarop aandringt is het op een enkele staking na relatief rustig. Enter Brussel. De Europese Commissie wil het stakingsrecht aan banden leggen. Elke eventuele staking waar buitenlandse werknemers bij zijn betrokken moet worden voorgelegd aan de rechter. Dit ter het beschermen van de interne markt. Dat betekent dus dat wanneer de FNV actie wil voeren voor Poolse aspergestekers de rechter moet kijken of de staking proportioneel is. Daarnaast kan de Europese Commissie zelf ingrijpen. De vakbeweging onder leiding van de FNV is hier – begrijpelijk – sterk op tegen.

U begrijpt, het wordt steeds moeilijker voor de eurofiele partijen die het land rijk is nut en noodzaak voor het Europese Project uit te leggen. Tegenover hen staat namelijk een toenemend sceptische bevolking die gebukt gaat onder bezuinigingen. Meer macht en geld naar Brussel, leg dat maar eens uit.

Het debat over het stakingsrecht begint om 18.00 uur, het debat over het ESM om 19.30. Beiden volgt u op de website van de Tweede Kamer.

Onderwerpen