Spring naar de content

Schaf af dat vakantiegeld!

Het wordt eerdaags overgemaakt: uw vakantiegeld. Maar als we het afschaffen zijn we in één klap van ons begrotingstekort af. D66 betoogde eerder deze week een terugkeer naar de 40-urige werkweek, of afschaffing van collectieve vrije dagen om ‘werkend uit de crisis’ te komen. Daarbij is de redenering: we moeten meer werken voor hetzelfde geld. Maar andersom kan ook:  hetzelfde aantal uren blijven werken voor minder geld. Het overboord zetten van het extraatje genaamd vakantiegeld is een effectieve oplossing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Natuurlijk, ook ik ben blij met het extraatje dat vandaag of morgen wordt overgemaakt. De vakbonden hebben er bovendien hard voor gevochten. Maar dat was, kort na de Tweede Wereldoorlog, in een wereld die er totaal anders uitzag.
Rond 1900 bestond er in het geheel geen verlof en werkten de mensen nog zes dagen per week, twaalf uur per dag. Nadat de vakbonden kortere werkdagen hadden bedongen en een vrij weekend, streden zij in eerste instantie voor betaald verlof. Maar gezien de financiële positie van arbeiders was dat niet genoeg. Om echt op vakantie te kunnen was een extraatje nodig, de vakantietoeslag. De vakbonden boekten succes: bij wet is vastgelegd dat u recht heeft op 8% vakantietoeslag, naast de wettelijke (doorbetaalde) vakantiedagen. Ook als u werkloos bent.

Niet voor vakantie
Tegenwoordig geeft zestig procent van de Nederlanders het vakantiegeld niet meer uit aan het op vakantie gaan. We zetten het op de bank en in sommige gevallen wordt het gebruikt om eerder gemaakte schulden (sneller) af te lossen. Maar ook kopen we tijdens sportzomers, die heel verrassend altijd rond de uitbetaling van het vakantiegeld beginnen, massaal nieuwe flatscreens, beamers en thuistaps. Hoewel ook tablets en smartphones op dit moment hoog op de verlanglijstjes van de Nederlanders staan.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of de vakantietoeslag uitgesteld loon is. U heeft er recht op, dus in die zin is het uitgesteld loon (hoewel het soms ook wordt verwerkt in het maandloon). Aan de andere kant is het een toeslag die de werkgever, van overheidswege, bovenop uw salaris moet betalen. Een extraatje dus, dat lang niet meer zo noodzakelijk is als bij de invoering ervan. In bijvoorbeeld Zwitserland bestaat er niet eens zoiets als vakantiegeld.

Drieëntwintig miljard
Er wordt dit jaar drieëntwintig miljard euro uitbetaald aan vakantiegeld aan u. Ons begrotingstekort is nu achttien miljard euro. Als de uitbetaling niet aan u, maar aan de overheid wordt gedaan, wordt het begrotingstekort in één klap op nul gezet. Er blijft zelfs nog wat over om te investeren in economische groei, of om de laagste inkomens een vakantie-extraatje te geven. De meeste Nederlanders zullen het niet merken, de bedrijven evenmin, maar de overheid wel. Maar één ding is zeker, een populair standpunt voor de politieke partijen die deze zomer volop campagnevoeren, is het niet.