Haagsche Post jolande sap groenlinks tweede kamer2
258 seconden leestijd

Sap wil niet in debat met Thieme (maar Dibi wel)

Weer herrie in de tent bij GroenLinks. Kandidaat-lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks wil niet debatteren met Marianne Thieme, de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren.

De reden: Sap vindt Thiemes partij ‘te klein, te marginaal’ en zelfs kan zo’n debat GroenLinks ‘imagoschade’ berokkenen. Saps tegenkandidaat Tofik Dibi wil graag, maar hij mag niet.

Het leek zo’n mooi idee, een debat tussen Jolande Sap en Marianne Thieme voor het volgende nummer van HP/De Tijd over de vraag: wie voert de groenste politiek, GroenLinks of de Partij voor de Dieren? De foto’s van Lars van den Brink met die twee groene meiden ergens aan het strand zagen we al voor ons. Maar Sap wil niet. De partij van Thieme is, als we Sap op haar werkkamer ietwat overvallen met een verzoek om opheldering, ‘te klein, te marginaal’ en een debat kan zelfs ‘imagoschade’ opleveren.

Het is niet onze gewoonte uit de school te klappen over de onderhandelingen die journalisten, woordvoerders en politici soms moeten voeren over interviewverzoeken en dergelijke, maar dit geval is symptomatisch voor wat er aan de hand is in GroenLinks.

Grote broek
Wat is er in Sap gevaren sinds het Kunduz-akkoord? Zo ongeveer voor het eerst in haar politieke bestaan doet GroenLinks eens mee met de grote jongens en meisjes in Den Haag, al kon tegenkandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi gisteren in een prachtig dubbelinterview in NRC Handelsblad niet nalaten in te wrijven dat GroenLinks slechts mocht ‘aanschuiven’ omdat er behalve D66 en ChristenUnie nog een derde partij nodig was. En meteen heeft de lijsttrekker een grote broek aangetrokken, zoals dat heet: Thieme is te klein voor haar, stél je voor zeg. Zit GroenLinks weer in die benepen, activistische hoek, terwijl door haar bijdrage aan het Lente-akkoord eindelijk een Grote Stap leek te zijn gemaakt. Voor het nieuwe imago van bestuurderspartij zou het dus beter zijn om met Sybrand, Stef, Alexander of Diederik in debat te gaan. Graag zelfs.

Van die namen heeft alleen Sybrand van Haersma Buma nog niet in het maandelijkse politieke debat gefigureerd, maar diens woordvoerder laat snel weten dat zijn baas op zijn beurt niet zoveel behoefte heeft op dit moment aan een debat met mevrouw Sap. Daarbij is nog onduidelijk of zij de lijsttrekker ook gaat worden.

Groene idealen
Terug naar GroenLinks, naar de woordvoerders De Horde – nomen est omen -, Polderman en Van den Berg die zich geen raad weten met ons alternatieve verzoek: als Sap niet wil, dan willen we die andere potentiële lijsttrekker Tofik Dibi. Per slot van rekening zegt hij in het eerder aangehaalde NRC-interview: “Dit is mijn ongemak met Jolande, dat ze zich vastklampt aan dat akkoord. Terwijl er wel degelijk iets mist binnen de partij. Volgens mij is dat de vechtlust voor idealen.”

Groene idealen bijvoorbeeld, en daarover valt met de Partij voor de Dieren, een partij die in de laatste peilingen schommelt tussen de drie en vier zetels en dus niet eens zoveel kleiner is dan GroenLinks (dat tussen de vier en vijf beweegt) toch een aardige boom op te zetten. Maar een van de woordvoerders heeft al besloten voor Dibi, en sluit ook die combinatie uit. Reden: Tofik heeft niet de ‘groene’ portefeuille. En als hij na 6 juni, als de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bekend is eventueel terugkeert in de Kamer als nummer twee, dan gaat hij zich gewoon weer inlaten met zijn oude, vertrouwde portefeuille Justitie. Maar Dibi praat nu in de lijsttrekkersverkiezing toch ook over allerlei onderwerpen die de zijne overstijgen? De woordvoerder is onverbiddellijk.

Dwarsbomerij
Toch maar even Dibi zelf gepolst, wat hij vindt van dit staaltje dwarsbomerij? “Laat ik daar niks over zeggen.” Maar heeft het verzoek om met Thieme te debatteren hem überhaupt ooit bereikt? “Nee, maar ik kan je wel zeggen dat ik heel graag met Marianne wil praten. Zij heeft een verhaal en haar partij vreet ons op, als we niet uitkijken. Dus nogmaals, graag. Noteer ons maar voor het juli-nummer.”

En Marianne Thieme laat weten: “Wij bestaan dit jaar tien jaar en GroenLinks heeft er alles aan gedaan om de Partij voor de Dieren overbodig te verklaren. Sap zei in NRC Handelsblad dat je je kunt afvragen of je je in deze tijd nog moet profileren met ‘groen’. Wij houden liever vast aan onze idealen dan dat we poetsen aan ons imago.”

Vrijdagavond zitten Dibi en Sap in Nieuwsuur, de groene soap wordt vervolgd op televisie.


Frans van Deijl

Frans vervolgde de enige echte opleiding in Utrecht. Ging aan de slag bij 'De gecombineerde', De Tijd en daarna HPdeTijd. Was tevens actief op de nationale televisie bij Karel van de Graaf en RTL Nieuws. Schreef ook voor Elsevier en Het Parool. Schrijft tevens wel eens een boekje.

Lees ook
 • Bernard Weiss

  Net als vrijwel alle sap in de supermarkt nep is, en maar voor 1 procent uit de noemer bestaat, en voor de rest uit aanlenging, geldt dat ook voor deze Sap: af en toe een beetje idealen noemen om de merknaam te rechtvaardigen, maar voor de rest aangelengd met een onfris behagen naar macht, macht, en nog eens macht.

 • j eldert

  Hear say argumentatie, waarbij niet feitelijk Sap aan t woord wordt gelaten. het is slechts de opvatting / interpretatie van HP. Dus Hp begint aan een hetze tegen groenlinks. Want GL gaat regelmatig in debat met PVDD. maar dat vertelt hp er niet bij.

  zwak hp

  • 87books

   Sap wordt wel degelijk aan het woord gelaten:
   “Maar Sap wil niet. De partij van Thieme is, als we haar op haar werkkamer ietwat overvallen met een verzoek om opheldering, ‘te klein, te marginaal’ en een debat kan zelfs ‘imagoschade’ opleveren.”

 • Ewout Klei

  Jammer, vooral van die ontwapende foto van beide linkse dames in de duinen of op het strand. En ik had juist zo´n behoefte aan hete verkiezingsstrijd.

 • Dick.

  Marianne Thieme is een dappere vrouw,,,nam het tegen voormalige grootheden als Klink en Verburg op,,vertelde hun ongezouten de waarheid die natuurlijk ontkend werd.
  Mevrouw Sap heeft helemaal niets te melden dan de verzuurde spiegel gestudeerde glimlachen die zo doorzichtig zijn als haar ego.
  Marianne maakt sap van Sap.
  En Sap weet dat,,,,

 • Eddy

  Groenlinks is bang voor imagoschade? Hebben we het dan over het groenen imago? Ze is dus eigenlijk bang dat mensen in gaan zien dat indien je echt groen bent je beter op de Partij Voor De Dieren kan stemmen omdat dit een echte groenen partij is?
  Dat probeert Groen Links zo lang mogelijk stil te houden.
  Vanuit Groenlinks gezien te begrijpen maar in tegen stellling tot wat vele hoopte lukt dit steeds minder en is de Partij Voor De Dieren geen een dagsvlieg.

 • ed

  En gisteren kreeg Jolande van Geert al een draai om haar oren toen hij haar in het debat verweet dat ze ‘een te grote broek had aangetrokken’ Waar had ze het over; haar partijtje stak toch maar schril af bij de PVV, ….

 • luuk

  Degene die PvdA, PvdD en de SP links van GL heeft geparkeerd (gezien vanaf de tweedekamer-voorzitter) heeft met terugwerkende kracht gelijk gekregen, GL is 95% een middenpartij en 5% links. Waarmee niet uitgesloten is dat de Kunduz/Lentecoalitie als de verkiezingsuitslag daartoe aanleiding geeft, net zo makkelijk tot ’n 6 partijen coalitie wordt uitgebreid, met ’n beetje hulp van de oerpartij op links, de PvdA, links rechts midden paars+ lente+ reli+, alles gezamenlijk in vak K. Laat de Eurowijk in Brussel maar even zien dat we met een gelukzalige glimlach onze aanhankelijkheid kunnen tonen !

 • Frank

  Is dit correct? “De partij van Thieme is, als we haar op haar werkkamer ietwat overvallen met een verzoek om opheldering”
  Moet hier niet staat: “De partij van Sap is”….

 • erik

  Groen is GL niet meer zo. Links ook niet. Partij zoekt bestaansrecht. Partij van de Dieren houdt vast aan haar idealen: Mededogen, stoppen met roofbouw te plegen op de planeet.
  We hebben deze planeet niet gekregen van onze ouders maar geleend van onze kinderen zou het motto van de PvdD kunnen zijn.

 • Ron

  Groen Links heeft bij het aangegaan van het Kunduz- akkoord duidelijk laten merken dat de termen Groen en Links niet meer van toepassing zijn op deze partij. Als je een paar miljoentjes scoort voor het groen in Nederland maar aan de andere kant de “groene ov-forens” keihard aanpakt door de ov-vergoeding te belasten, en deze daarmee weer indirect de auto in jaagt, mag je het woord groen niet eens meer in je mond nemen mevrouw Sap.
  Mevrouw Sap heeft haar geloofwaardigheid volledig verloren. Maar ja…… meegaan met rechts levert misschien wel een ministerspost op voor haar. Toch weer die hang naar macht…… helaas over de rug van de hardwerkende Nederlanders. Vooral nu ook Ineke van Gent hardwerkende Nederlanders “the happy few” noemt vallen alle puzzelstukjes op haar plaats. Voor mij geen Groen Links meer.

 • Knetter Gek

  Begrijpelijk van Sap, ze werkt aan haar carrière. Bukkend, knielend en kruipend voor de EUropeaanse Elite en voor Mark cs probeert ze iets te bereiken in de politiek.

 • custers

  als alles leest dan denk je toch wat een op gefokte gedoe ,niemand deugt nog.

Meer artikelen