Economie Vooral jongeren tussen 18-25 krijgen schulden door dure abonnementen voor mobiele telefoons. Foto: ANP
145 seconden leestijd

‘Telefoonlease is onethisch’

Sinds een paar maanden kunnen jongeren bij Hi hun mobiele telefoon leasen – een novum in telefonieland.

Bij Hi, de telefonietak van KPN die zich voornamelijk op jongeren richt, is het sinds een paar maanden alleen nog mogelijk om een telefoon te leasen. Bij leasing huur je de telefoon, die daarmee het bezit blijft van Hi. Na afloop van het abonnement lever je de mobiel weer in.

Die telefoons belanden anders toch maar in een la, is de gedachte. Wat veel mensen echter niet weten is dat oude telefoons nog flink geld kunnen opleveren. Er zijn al websites waar je honderd tot tweehonderd euro kunt krijgen. Directeur Marion Koopman van Hi bevestigt aan HP/De Tijd dat ook de bij hen ingeleverde mobieltjes worden gerecycled, of dat ze worden verkocht op de tweedehands markt in opkomende economieën in Afrika, Latijns Amerika en Azië.

Onethisch
Waar het kopen op afbetaling voor tv’s en wasmachines ongebruikelijk is, lijkt dit in de telefoonbusiness juist de standaard. De prijzen van smartphones zijn ook dermate hoog dat niet iedereen dit op zijn rekening heeft staan, zeker jongeren niet.

Willem Verbeke is hoogleraar Sales en Accountancy Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en expert in de ‘neuro-economie’, waarin psychologie en economie aan elkaar worden gekoppeld. Hij legt uit dat jongeren een makkelijk doelwit zijn voor de aanlokkelijke constructies die bovendien moeilijk te doorgronden zijn: “De hersenen van mensen zijn pas op hun vijfentwintigste volgroeid. Met name op het gebied van impulsverdringing, zelfbewustzijn en -evaluatie zijn jongeren gevoeliger dan volwassenen, wat overigens niet wil zeggen dat die niet meer impulsief zijn, integendeel soms.”

Uit onderzoek blijkt dat juist de doelgroep van Hi, jongeren in de leeftijd tussen achttien en vijfentwintig, in de schulden raken door telefoonrekeningen die ze niet kunnen betalen. Zelfs tweejarige abonnementen kunnen tot honderd euro per maand kosten. Verbeke: “Het is onethisch dat jongeren dergelijke contracten kunnen afsluiten zonder dat er goed naar hun kredietwaardigheid wordt gekeken.” De hoogleraar hoopt en verwacht dan ook dat er op termijn regelgeving komt die dit aan banden legt, zoals ook is gebeurd bij hypotheekverstrekking. Verbeke benadrukt dat hij niet tegen kopen op afbetaling is, zo leren jongeren immers met geld om te gaan, maar dat dit wel op verantwoorde wijze moet gebeuren.

Hi-directeur Koopman meldt desgevraagd dat van een nieuwe klant wordt gecheckt of deze bij een andere telefoonprovider tijdig heeft betaald. De samenwerking met het Bureau Krediet Registratie (BKR) is in 2011 echter wel stopgezet.

[poll id=”23″]


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
  • Pieternel

    Deze vorm van mobiele aanbiedingen is ook nog eens misleidend omdat je links-of rechtsom met hoge kosten te maken krijgt. Voor aankoop van de telefoon achteraf 30% na opzeggen van een 2-jarig abonnement van +/- 50euro per maand of het abonnement verlengen na inlevering van de mobiel in ruil voor een andere waar je dan weer 2 jaar of meer aan vastzit. Allemaal niet erg koosjer en vol met gemene klemmen.

  • Belkkostenwijzer

    Belkostenwijzer heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Telefoon lease is een heel andere vorm dan we momenteel kennen. Vandaag de dag koopt iemand een telefoon met een sim only abonnement óf men koopt een abonnement waar een telefoon bij in zit (de prijs van de telefoon is dan verwerkt in het abonnement zelf)). Telefoon lease heeft heel andere voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het krijgen van een bruikleentelefoon bij stuk gaan van het lease toestel.
    Hier staat meer standaard informatie over het leasen van een telefoon: http://www.belkostenwijzer.nl/telefoon-lease/.

Meer artikelen