Haagsche Post Emile Roemer SP
209 seconden leestijd

Premier Roemer, de film is er al

Een spook doemt op. Zowel voor de liberalen in Nederland als voor de sociaaldemocraten. Het heet Emile Roemer. Om precies te zijn: premier Emile Roemer. 

Het schijnt dat het liberale campagneteam rond Rutte zich al ernstig zorgen maakt. Eerder deze week zei Stef Blok ons nog dat hij ‘zou emigreren’ als Roemer het Torentje krijgt. Diederik Samsom kondigde al aan dat hij zelf nooit in zo’n kabinet zitting zal nemen, daarmee implicerend dat hij er ook ernstig rekening mee houdt.

Een ding is zeker: als het gebeurt wordt het een schok voor de hele zittende elite van dit land. En het zou me niet verbazen als er nu al drie documentaire-teams klaar staan in de coulissen bij de SP om de historische zegetocht van ‘us Emiel’ vast te leggen.

Je zou d’r een film van moeten maken, zegt u? Dat is al gedaan. Bijna twintig jaar geleden. De DVD staat in mijn kast en ik raad de campagneteams van VVD en PvdA ten zeerste aan even naar amazon.co.uk te surfen om A very British coup aan te schaffen, want zo heet-ie.

Ik heb er zelf pas geleden nog eens van gesmuld. A very British coup speelt eind jaren tachtig van de vorige eeuw. De Britse Labour-politicus Harry Perkins (en in die dagen was Labour nog zoiets als de SP nu) wint met overweldigende meerderheid de verkiezingen in een land dat in een zware economische crisis verkeert. IJzingwekkende beelden van zijn zegetocht, zijn entree in Downingstreet 10, het ongemakkelijke onderhoud met de Queen en de eerste vergaderingen met het radicale kabinet dat hij samenstelt.

Harry Perkins, in bijna alles lijkend op de Roemer die wij kennen – een goedlachse, goudeerlijke arbeiderszoon – die Harry Perkens gaat Engeland linksom hervormen. De lonen omhoog, Groot-Britannië de NAVO uit en de kruisraketten het land uit, etc. Dat alles is natuurlijk tegen de schenen van het oerconservatieve Britse establishment, de politiek maar vooral ook de ambtenarij en de buitenlandse bondgenoten, de VS voorop. Maar ook de in een permanente staat van verwarring verkerende vakbonden (herkenning?) beginnen al snel een antimacht te vormen.

Ik zal het hoe en wat hier niet verklappen (u moet het echt gaan zien), maar uiteindelijk weten de ambtenarij, MI5 en de VS het zo te draaien dat Harry Perkins zelf gedwongen wordt plaats te maken.

Onderschat niet de macht van ambtenaren
En de vraag is natuurlijk: kan zoiets daadwerkelijk gebeuren, hier, na 12 september? Hoe zou onze ambtenarij zich gedragen als Emile Roemer het roer overneemt? Hoe het leger, hoe de politie? Hoe groot is de macht van onze topambtenaren, van wie velen afkomstig zijn uit de rangen van VVD, CDA en PvdA? Waren er niet al scheurtjes te ontwaren toen de PVV zijn entree in het echte landsbestuur maakte en er loyaliteitsproblemen opdoemden die nauwelijks toegedekt konden worden? Is onze ambtenarij klaar voor linksom?

Onderschat niet, zeg ik u op basis van een flink aantal jaren in politiek Den Haag, onderschat niet hoezeer de top van de Nederlandse ambtenaren eigenlijk vindt dat zij in dit land de lakens uitdeelt. En hoe zij haar ragfijne draadjes naar alle uithoeken van de samenleving heeft geweven: naar de partijen, de bonden, de lobbyisten, de belangenverenigingen en de media.

Kleine anekdote daartoe uit mijn eigen verleden: toen ik tien jaar geleden van chef Den Haag van de Volkskrant werd benoemd tot lid van de hoofdredactie van Vrij Nederland, kwam in Nieuwspoort de toenmalige directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst naar me toe, schudde me de hand en zei: ‘Welkom bij de leiding!’

Dus pas op Emile, zo denken zij!

Lees ook
 • Martin Koolhoven

  Ach, Roemer zal net zo socialistisch zijn als Rutte liberaal….

 • Ernst Anepool

  Het SP bashen is al begonnen…

  Alleen word er even vergeten dat Emile al heeeeel lang in de Politiek zit, kijk maar eens hoe lang hij woordvoerder voor Verkeer is geweest, hij word steeds weer afgeschilderd als groentje, maar juist diegenen die dat doen zijn zelf niet droog achter de oren.

  Dat de Haagsche Elite zich zorgen mag maken staat uiteraard buiten kijf, want de SP is niet om te kopen zoals Groen Links en D66, wij zijn en blijven gewone echte mensen, die het leuk vinden om hard te werken…

  Net nog wat campagne onderbouwing in elkaar zitten sleutelen 🙂

  http://www.rodereus.nl/sp-voor-iedereen/

  Kom maar op met de Modder, we hebben mankracht te over om uit te zoeken *waar* het vandaan komt, en dan hebben we straks hier ook een fikse zuivering van gecorrumpeerde “tabloids”…

 • jo van der linden

  hoop doet leven, maar alleen kun je niks. het blijft geven en nemen ook wanneer SP de grootste wordt.
  broodnijd blijft bij de collega politici
  de ander is altijd minder goed dan hij/zij die het roer in handen neemt.
  of je door de kat of de hond gebeten wordt, het doet altijd pijn.
  een drie partijensysteem en een kiesdrempel van 5% zou volgens mij beter en werkzamer zijn, geen versplintering. dat zou een grote bezuiniging kunnen zijn. en… meer kwaliteit in de groeperingen
  liberalen – conservatieven en progressieven, welke naam ze hebben is van minder belang. wat ze doen daar gaat het om.
  we kennen het gezegde dat we opp alle politici kunnen toepassen, veel beloven (in de campagne ) en weinig doen ( op het pluche) is gelijk een mager hoen, dat kakelt op een stok , maar geen ei legt in het hok.
  Haagse politiek ten voeten uit, ze zitten hoog en droog , wie doet ze wat en de scharrelkip kan in de regen en modder verder gaan

 • tukker

  Het is een publiek geheim dat politici van de SP verplicht zijn het grootste deel van hun vergoeding in de partijkas te storten.

  Stel dat de SP, met één of meerdere partijen, een regering moet vormen na 12 september. Dan zullen de ministers die de SP leverd aanzienlijk minder “verdienen” dan de ministers van de coalitiepartijen. Gaat dit werken, én, hoe lang houdt dit stand ??

  De SP gaat er prat op dat ze opkomen voor de allerarmsten van Nederland. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat een gemeenteraadslid door de SP wordt geroyeerd omdat hij liever zijn raadsvergoeding iedere maand doneert aan de voedselbank i.p.v. in de partijkas te storten ??

  Laatste vraag: Stel dat de SP deelneemt in een volgende regering, krijgt Jan Marijnisse dan een zetel pal naast Emiel Roemer ??

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/331933/Oudmedewerkers-SP-Hufterige-Marijnissen-gijzelt-partij.htm

  Gr, tukker.

 • luuk

  Een kiesdrempel van bijvoorbeeld 5% – zoals hier boven beschreven- door jo van der linden, en anderen, is in de toekomst, al dan niet door Europese wetgeving, misschien onvermijdelijk, maar de SGP (bekend van nestor Bas van der Vlies) en de PvdD (met invalster inmiddels met drie dames bekend) zouden dan gemist worden, het vuur en passie zouden dan iets minder vaak in de vergaderzaal voelbaar zijn.
  Premier Roemer lijkt een utopie, maar de SP is wel degelijk een factor om rekening mee te houden, mede dankzij de voorganger(ster) Jan Marijnissen en Agnes Kant en vele anderen !

 • Ernst Anepool

  [De SP gaat er prat op dat ze opkomen voor de allerarmsten van Nederland. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat een gemeenteraadslid door de SP wordt geroyeerd omdat hij liever zijn raadsvergoeding iedere maand doneert aan de voedselbank i.p.v. in de partijkas te storten ??]

  Als hij dat iedere maand gedaan zou hebben, was er over te praten geweest, maar dat had hij helemaal niet gedaan, hij had *gezegd* dat hij het liever aan de voedselbank zou geven, maar was vergeten de daad bij het woord te doen, en had het gewoon *zelf* uitgegeven.

  Pas toen ze gingen controleren heeft ie vlug 1 keer een deel gestort.

  E ook Veerle Slegers die daar vreselijk veel Tam-Tam over maakte, blijkt in werkelijkheid gewoon krokodillen tranen te huilen. http://www.rodereus.nl/veerle-slegers/

  Bovendien is het helemaal geen publiek geheim, maar gewoon een hele heldere en transparante regeling, waar je al lang van te voren weet van hebt. Het is juist het basisprincipe van Volksvertegenwoordiger, dat je weet hoe het is om een beetej op je geld te letten. In Belgie willen ze juist de Idioterie van de Publieke Graaicultuur aanpakken, juist omdat hoe meer iemand verdioend, hoe beroerder werk hij blijkt te leveren…

  Je ziet het heel mooi bij Bos, hij verdient nu 700.000 € bij KPMG en heeft daar een volkomen overbodig nieuw Zorg advies bureau opgezet, wat dus “advies” geeft, maar vooral zo’n 3,5 MILJOEN aan WOPT kost 🙁

  Dat maakt de Zorg steeds duurder…

  Wat dat betreft zou juist de volksvertegenwoordiging voor iedereen op 33.000€ oftewel Modaal afgekapt mogen worden, dat houd de niet gemotiveerde graaiers die het alleen voor het geld doen buiten de politiek…

 • Janah

  De vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. De SP is, zoals bekend, van oorsprong een maoistisch georienteerd gezelschap. Waarheen zo’n club een volk kan leiden kunnen ze in Zuidoost Azie en China wel vertellen. Maar volgens Marijnissen cs hebben ze dat verleden al lang achter zich gelaten.
  Tenminste twee dingen doen mij echter altijd weer denken aan de Mao-tijd;
  – De afdrachtregeling, kennelijk kunnen SP vertegenwoordigers niet op vrijwillige basis een deel van hun inkomen in de partijkas storten. Dat heeft m.i. te maken met de typisch communistische opstelling naar elkaar : die van hebzucht en wantrouwen.
  -Het politburo, dat feitelijk de dienst uitmaakt, en waar mensen als Marijnissen, Kox en Van Heijningen al hun leven lang (gerontocratie!) deel vanuit maken.

Meer artikelen