Politiek iedereen
76 seconden leestijd

De potentiële CDA kiezer is ‘iedereen’

Er werd gespeculeerd of het een drukfout was: “Hier een prikkelende kop”. Maar nee, het verkiezingsprogramma van het CDA heet echt ‘Iedereen’.

Had een CDA-verkiezingsprogramma vroeger als motto ‘Betrokken samenleving, betrouwbare overheid’ (2003), ‘Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar’ (2006) of ‘Slagvaardig en samen’ (2010), nu heeft de programmacommissie besloten tot een duidelijke punt op de horizon. BAM! We gaan voor iedereen, moeten ze hebben gedacht.

Iedereen, dat zijn een boel mensen. Maar wie voortdurend tussen de 15 en 17 zetels zweeft heeft natuurlijk weinig te verliezen. Waarom niet iedereen? Of zoals het CDA het zelf zegt in de inleiding van het verkiezingsprogramma: “Wij kiezen voor het nieuwe midden. Voor samen. Voor mensen zelf. Voor iedereen.” Je hoort het partijvoorzitter Ruth Peetoom prediken vanaf haar Utrechtse kansel.

Dat motto iedereen komt het beste naar voren in het idee van een vlaktaks. Een belastingtarief van 35 procent, gekoppeld aan een ‘solidariteitsheffing’ voor de hogere inkomens. Ook iedereen met een auto wordt belast middels de kilometerheffing. Een niet afgemaakt project van de vorige Verkeersminister Camiel Eurlings. Om de rijdende burger niet teveel te belasten wordt deze verrekend met de forensentaks uit het Kunduz-akkoord.

Een volledig overzicht vindt u bij de Volkskrant, het verkiezingsprogramma is voor iedereen hier te lezen (PDF).

Iedereen, iedereen… Het klinkt zo bekend. Oh ja, daar kennen we het van!

 


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • luuk

  Zeg nooit nooit, dus ’n lentecoalitie van 5 partijen , eventueel met een of meerdere gedoogpartners is nog steeds mogelijk, zelfs met een prominente rol voor het CDA, met ruimte voor ’n nieuwe lichting christen-democraten onder liefdevolle begeleiding van door de wol geverfde mastodonten, er is dus nog steeds hoop op ’n indrukwekkende herintreding op het Europese toneel, waarbij het machtscentrum pakweg 100 km naar het noorden wordt verschoven, de -kommer en kwel- periode kan eindelijk in de geschiedenis-boekjes worden weggeparkeerd, een hoopgevende nieuwe dag breekt aan, hoezee !

 • Leo-Peru

  Ik heb geprobeert om het verkiezingprogramma helemaal te lezen maar helaas het staat te vol met beloftheden die ze in de afgelopen 30 jaar niet hebben waargemaakt, en die ze in de komende 200 jaar zeker niet gaan doen, het is compleet van de zotte om in de toekomst de lastenverzwaringen terug te geven, het zou beter zijn om de belasting naar 16% te brengen en andere onzinnige lastenverzwaringen niet door te voeren Nederland heeft veels te veel provincies en gemeenten waar iedereen wil mee eten uit de ruif van de belasting betaler.
  En het is al helemaal een idioot idee om mensen via een belastingteruggave te belonen voor het vroegtijdig aflossen van hun hypotheek,
  Beter is het om Banken te verbieden een boeterente te berekenen,dat stimuleert veel meer dan loze beloftes in de vorm van een bonus,waar ze overigens niet vertellen hoe hoog die is.
  Stop bijvoorbeeld de hypotheek rente aftrek voor huizen duurder dan 250.000 euro.
  Maar dat gaan ze zeker niet doen daar de meeste van hun een huis hebben van boven de 5 ton.
  Ze willen het MKB steunen zeggen ze nu maar ze hebben al aangetoond dat ze deze groep extra gaan belasten.
  Dus om een langer verhaal korter te maken stem vooral niet op 1 van het Kunduz clubje.

 • Knelis

  Ik denk dat ze bedoelen: We laten IEDEREEN meer belasting betalen, we zorgen dat IEDEREEN minder geld overhoud, we zorgen ervoor dat IEDEREEN zonder werk komt te zitten?

Meer artikelen