Spring naar de content

Gaat de ECB de Griekse ‘bankjog’ stoppen?

Grieken halen hun uitstaande eurotegoeden in een redelijk tempo van de bank af, maar niet zo snel dat je het een bankrun kunt noemen. Deze ‘bankjog’ wordt in principe bekostigd door leningen aan de banken van de Griekse centrale bank, die het weer moet lenen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Krugman

De vraag is nu hoever de ECB wil gaan; zijn ze bereid om in essentie genoeg geld uit te lenen om de totale balans van de Griekse banken op te kopen, ook al is het heel waarschijnlijk dat de banken door de situatie in Griekenland niet kunnen terugbetalen?

Het Alphaville blog van de Financial Times had laatst een goede analyse van Griekenlands financiële situatie en hoe het einde van de Griekse deelname aan de euro steeds naderbij lijkt te komen, al werd dat niet in zoveel woorden gezegd.

Maar als de ECB zegt dat het nu genoeg is, zullen de Griekse banken niet verder kunnen – en het is lastig om dan nog een manier te bedenken waarop ze weer zouden kunnen gaan draaien zonder de euro te verlaten en een andere munt te gaan gebruiken.

En als dat gebeurt zal er in andere Europese landen vast ook een jog op de banken plaatsvinden….

Vreemde arrogantie
Kevin O’Rourke, econoom in Oxford, gaat de strijd aan met Lorenzo Bini Smaghi. Het voormalig lid van de ECB-directie, noemde in een artikel dat op 16 mei in de Financial Times werd gepubliceerd de Griekse stemmers ‘irrationeel’, omdat ze de strenge bezuinigingen verwierpen. O’Rourke schrijft op ‘The Irish Economy’ blog dat hij die houding vreemd vindt aangezien de maatregelen in kwestie tot nu toe niets opgeleverd hebben.

“De leiders van de andere Europese landen zouden de Griekse bevolking iets moeten bieden wat ze nu niet hebben en dat is: hoop,” verklaarde O’Rourke. “In plaats daarvan waarschuwen ze voor vreselijke consequenties en geven verklaringen af die er op neer komen dat de rest van Europa het vertrek van de Grieken wel aan zou kunnen. Dan vraag je je toch af wie hier nou irrationeel is?”

Ik zou hier als redelijke kenner nog aan toe willen voegen dat Bini Smaghi wel de laatste is die het recht heeft de Grieken van onverstandig en emotioneel gedrag te beschuldigen. Niet veel mensen hebben het zo consequent bij het verkeerde eind gehad als hij: hij dacht dat het oorspronkelijke Griekse plan wel uitvoerbaar was, dat het niet nodig of wenselijk was om aan schuldsanering te doen en dat iedereen die sceptisch was over de verschillende plannen gewoon niet genoeg ervan af wisten.

Je zou kunnen zeggen dat Bini Smaghi een perfect voorbeeld is van de Europese elite in deze crisis: moraliserend, oordelend, de verkeerde aanpak kiezend en toch constant ervan overtuigd dat mensen met een tegenovergestelde mening onwetend plebs zijn.

Het is een verbazingwekkend schouwspel.

 

 

Paul Krugman is hoogleraar economie aan Princeton, Nobelprijswinnaar en columnist van de New York Times. Zijn column verschijnt twee keer per week op HP/de Site.