Politiek Alexander-Pechtold
128 seconden leestijd

Pechtold gaat de Bilderberggeheimen openbaren

Het is een jaarlijks terugkerend relletje: de Bilderbergconferentie en de Nederlandse deelnemers. Maar de critici hebben gelijk. Want wie op kosten van de belastingbetaler naar zo’n bijeenkomst vliegt, dient verantwoording af te leggen. En Alexander Pechtold gaat dat doen.

Sinds de eerste bijeenkomst in 1954 is de Bilderbergconferentie in nevelen gehuld. De deelnemerslijst wordt bekend gemaakt maar daar blijft het bij. Dat leidt onvermijdelijk tot geruchtenvorming. Speur het web af en je raakt verzeild in complottheorieën over Illuminatie, het militair-industrieel complex en schaduwregeringen.

Dit weekeinde confereren de Bilderbergers in de Verenigde Staten, in Chantilly, Virginia. Zoals gebruikelijk is de deelnemerslijst weer imposant: Shell-baas Peter Voser, Henry Kissinger en senator John Kerry. Ook enkele Nederlanders zijn uitgenodigd. De vorstin, premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold. Voorts publicist Paul Scheffer, Eurocommissaris Neelie Kroes, Unilever-baas Paul Polman en Beatrix’ vertrouweling econoom Victor Halberstadt. Die laatste – die overigens de inburgering van prinses Maxima begeleidde – zit in het organiserend comité van de Bilderbergconferentie.

Terechte Kamervragen
SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft meermaals vragen gesteld bij de Nederlandse deelname. Waarop hij nietszeggende antwoorden kreeg. Het is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren die dit jaar het stokje overneemt van Van Bommel. Nu ja, zo’n bijeenkomst dient best wel een nobel doel: regeringsleiders, zakenmensen en journalisten die een weekend de wereldproblemen doornemen leidt alleen maar tot wederzijds begrip en uiteindelijk wereldvrede. Achter dat laatste moet u een ironieteken lezen.

Maar wat is het belang van die Kamervragen? Welnu, de reis- en verblijfskosten zijn voor rijksrekening. Dat geldt voor zowel de koningin als voor de premier. Dat betekent de inzet van het regeringsvliegtuig, de nodige beveiliging en het noodzakelijke hapje en een drankje. Van uw belastinggeld. Terwijl beiden als privépersoon afreizen naar de Verenigde Staten. Daar mag dan best wel iets tegenover staan. Wat bespreken de vorstin en premier daar? Wat zegt Rutte over Nederland en waarom mogen wij dat niet weten?

En daarom is het zo goed dat Alexander Pechtold deelneemt aan de Bilderbergconferentie. Want D66 is een groot voorstander van transparantie. “Zonder transparantie geen democratie,” zei D66-Kamerlid Gerard Schouw al begin dit jaar. We kunnen niet wachten op het volledige verslag van Pechtold.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Tonnie

  niks dus!!!! haha laat je niks wijs maken ,het kost een beetje (VEEL) maar dan heb je ook NIKS!

  D66 is voorstander van transparantie dat wil niet zeggen dat ze het ook doen.

  Het zijn allemaal leugenaars daar ,als we op 12-09-2012 gestemd hebben op deze transparante zooi,

  kunnen we fluiten naar hullie. Nada Niks dus opzouten.

 • loek

  Geachte heer Schouw. Ik heb de d66 fractie 2e kamer via de mail een vraag gesteld waarom multinationals geen belasting betalen (derving fiscus daardoor tussen de 15 en 20 miljard JAARLIJKS). Ik krijg geen antwoord van uw partij. Uw partij oa vraagt van de burger wel grote offers, kunduz-akkoord. Vindt u dit redelijk? Waarom worden multinationals gespaard? Wellicht heeft de politiek geen grip op hen. Graag uw transparantie antwoord.

  • Ben

   OOk ik heb vragen gesteld enwel over de huren. Wat verstaat D66 onder Scheefwonen en wat zijn lage uren en wat zijn hoge huren.is 550 euro veel of weinig en is Amsterdam de graad meter of zuid limburg

 • luuk

  Theroretisch geen bezwaar tegen het op gemoedelijke wijze bijkletsen op mondiaal niveau, preventief een multi vitaminepilletje slikken voor wat extra power kan geen kwaad.
  Met de diverse (ex)-Binnenhoffers in het assortiment lijkt succes al bij voorbaat verzekerd.
  Verrassingspakket met maanzaadbolletjes, homp Leidsche kaas, appetjes vers geplukt in de Betuwe en een vla-flip voor alle deelnemers, ja, en Nederland staat weer toon aangevend op de globe.

 • pierrette

  Vergeet het maar; transparantie alleen als het deze gladde aal zo uitkomt!!
  Hij zou de eerste zijn die uit de school zou klappen; Bea Bilderberg zou dit nooit goedkeuren….

 • Michiel Apeldoorn

  En uiteraard zal Pechtold geen enkele inhoudelijke mededeling doen over deze conferentie. Altijd maar de mond van van democratie en transparantie, maar als het er op aan komt en de ‘macht’ op de loer ligt… Nu zullen we de ware aard en bedoelingen van Pechtold en D66 zullen zien en ik hoop dat ze daar nou ook eens echt goed op afgerekend zullen worden bij de komende verkiezingen!

 • JW

  Joseph Luns eind ’50 geheel onaangekondigd tweemaal toe zonder uitnodiging #Bilderberg trachtte binnen te dringen http://www.pelgrimspad.nl/?page_id=545

 • great

  Pechtold gaat helemaal niets onthullen want er is volgens hem niets te onthullen. Heel transparant allemaal; niets aan de hand. Je mag toch praten met allerlei invloedrijke en interessante internationale mensen?

  Wat hij o.a. niet vertelt, is dat de omgeving hermetisch wordt afgesloten; de andere gasten die geboekt hadden in het hotel worden weggestuurd en last but not least. Waarom mogen er geen verslagen worden ingezien van de vergaderingen wanneer het allemaal zo heel erg transparant is.

  Complotten worden gemaakt indien je opzettelijk van de rest van de wereld gedurende een aantal dagen afsluit en zelf heel geheimzinnig doet over wat er tijdens de vergaderingen wordt besproken.

  Wanneer je terugkijkt in de geschiedenis is het allemaal wel heel toevallig dat er politieke benoemingen plaatsvinden n.a.v. die “transparante” vergaderingen. Wat draagt onze Trix in dit geheel bij door haar aanwezigheid?

  • Bertram

   Niemand gelooft dat Pechtold het hele gebeuren gaat vertellen aan het Ned-volk.Het is geheim en het zal geheim blijven.Dus pure fantasie.Foto’s op Internet vertonen demonstranten en alles is toaal afgesloten.En er is meer
   controle en bewaking dan andere jaren.Dit zal wel niet zijn omdat Pechtold er ook bij is.Doei Pechtold want alle-
   maal show van D66. Of hij moet uitverkoren worden als M-P. na a.s 12 September?Ik had eerder verwacht dat de SP momenteel de grootste dan was uitgenodigd.

 • ExomatrixTV

  In 2007 besteedde het programma Netwerk voor het eerst (na jaren negeren & ontkennen) aandacht aan de Bilderberg Conferentie ZIE http://player.omroep.nl/?aflID=4522968.

  In de uitzending verklaarde oud-minister Brinkhorst in het verleden op een Bilderbergconferentie te zijn geweest. Brinkhorst zei letterlijk dat men hem op zijn mooie blauwe ogen moet geloven wanneer hij zegt dat er “geen besluitvorming plaatsvindt” op de conferentie. Het lijkt me vreemd dat de grootste beslissers ter wereld in het geheim bijeen komen om besluiteloos te zijn. Een van de doelstellingen van de Bilderberggroep zou het realiseren van een nieuwe wereldorde zijn, aldus Netwerk. Op de vraag of we nu bang moeten zijn dat we straks ineens leven in nieuwe superstaat zei Brinkhorst: “Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u.” De exacte zin waarmee Minister Colijn het Nederlandse volk toesprak de dag voor het binnenvallen van de Duitse troepen in 1939. Pittige vragen dus op de Nederlandse televisie. Ook RTL Boulevard besteedde laatst aandacht aan de conferentie. Het centrale onderwerp daarbij was de verbazing dat tussen de belangrijke beslissers ook Koningin Beatrix (en vóór haar Prins Bernard) ieder jaar aanwezig is op de conferentie. Andere bekende Nederlanders die zijn gespot op de geheime conferenties, zijn: Maxime Verhagen, Bert Koenders, Frits Bolkestein, Nelie Kroes, Jaap de Hoop Scheffer, Wim Duisenberg en Victor Halberstadt.

  Lees meer: http://www.nujij.nl/politiek/5thmatrix.17064009.lynkx?tab=Reacties#ixzz1wkLUVb5u

  • Myconius

   Niet Colijn was minister president in 1939, maar de Geer.en die heeft de genoemde woorden nooit uitgesproken.

 • G.Deckzeijl

  Bilderbergconferentie of niet:ik stem op 12-9 PVV. PUNT!
  http://tinyurl.com/bqpw3lg

  • Klaas

   PVV wordt gesponsord door christelijk rechts uit de VS en Israël. De ‘taak’ van Wilders is om het ‘Israëlische probleem’ te exporteren naar het westen en zo meer draagvlak (onvoorwaardelijke steun) voor Israël te bewerkstelligen. Dit in voorbereiding tot de onvermijdelijke escalatie van de conflicten in deze regio. Door in te spelen op onderbuikgevoelens van mensen werkt hij polarisatie van binnenlandse problemen in de hand die op den duur uit de hand zullen lopen. Overigens doet hij dit niet alleen in Nederland. De helft van de tijd is meneer in de Verenigde Staten alwaar hij speeches en boekpresentaties verzorgt voor christelijk rechts. Vergis u niet: Geert Wilders dient niet het landsbelang maar vooral de belangen van zij die hem spekken. Tenzij u een fervent aanhanger bent van christelijk rechts en hun machtspolitiek in het midden oosten, zou ik zeker niet op de PVV gaan stemmen.

 • Nexus

  De deelnemerslijst wordt bekend gemaakt maar daar blijft het bij. Dat leidt onvermijdelijk tot geruchtenvorming. Speur het web af en je raakt verzeild in complottheorieën over Illuminatie, het militair-industrieel complex en schaduwregeringen.

  Iemand die met droge ogen durft te beweren dat de multinationals en de banken niet de dienst uitmaken op deze wereld is ziende blind en horende doof. Hoe verklaart men anders dat banken worden geholpen, zelfs wanneer ze zelf schuld zijn aan de ellende en mensen kunnen stikken, zelfs met gezin en al de straat opgeschopt worden wanner ze de alsmaar stijgende kosten niet meer kunnen dragen? Men heeft het voortdurend over de enorme schuldenberg, waar ligt die berg, ik wil hem wel eens zien. Het is onzin, kwatsch van de bovenste plank. de schuldenberg is een virtuele schuld die met 1 druk op de knop opgelost kan worden en onze vertegenwoordigers ( dekt niet de werkelijke lading ) de facilitaire dienst van o.a. de bilderbergers, ik noem ze liever de financiele elite, weten dit maar al te goed.
  Een beetje de geschiedenis induiken met dit onderwerp als leidraad kan geen kwaad. Amerikaanse presidenten die het illustere spel van de elite doorzagen, het zelfs doorbraken, werden van kant gemaakt of andersinds op een zijspoor gezet. Vandaag zie je precies hetzelfde gebeuren. neem de verkiezingen van de republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Romney werd nationaal tot winnaar uitgeroepen bij vrijwel elke staat, gebaseerd op slechts 2% van alle stemmen. De analisten wisten blijkbaar op voorhand wat die andere 98% zou stemmen. De steun voor Ron Paul is enorm, de opkomsten fenomenaal, nog nooit eerder vertoont in de VS maar waar lezen wij iets over Ron Paul? Zou dat wat te maken kunnen hebben dat de media ook aanwezig zijn op de bilderbergervergaderingen? dat de media daar aanwezig zijn en niets vertellen is uberhaupt niet te pruimen. De media zouden moeten functioneren als klankbord voor de burgers en de politiek kritisch moeten ondervragen. Wanneer gebeurt dit nog? Ik zou graag willen sluiten met de toespraak van JF Kennedy die hij vlak voor zijn dood deed. Was kenedy een complottheorist of mag je de woorden van deze man voor waar aannemen?
  http://www.youtube.com/watch?v=xhZk8ronces

 • Ab

  Als Alexander het concept gereed heeft moet majesteit accorderen. Zo blijft er niets over van het ware verhaal. En blijft openheid een farce!

 • Oranje Trix

  Wel betalen. Geen openbaarheid. Tot de tanden toe bewapende beveiliging. De politiek anno 2012 wordt vooral bedreven door minderwaardige en ondemocratische sellout(s) of a lesser god. God’s wijngaard kent rare slakken, kevers en kakkerlakken en ze spelen momenteel met vuur. Wanneer houdt het op voor al die goddelijk en goddeloze rupsjes-nooit-genoeg? Van democratie geen sprake.

 • Oranje Trix

  Wel betalen. Geen openbaarheid. Tot de tanden toe bewapende beveiliging. De politiek anno 2012 wordt vooral bedreven door minderwaardige en ondemocratische sellout(s) of a lesser god. God’s wijngaard kent rare slakken, kevers en kakkerlakken en ze spelen momenteel met vuur. Wanneer houdt het op voor al die goddelijke en goddeloze rupsjes-nooit-genoeg? Van democratie geen sprake.

 • Henk

  D66 is dat niet de partij die tegen referendums voor de kiezer is , en die dit ook niet voor het esm verdrag wilde

 • wim visscher

  als jullie willen weten wat bij de bilderberg conferentie word gedaan.ga dan naar http://www.prisoplanet.com of naar infowars.com. je zult verstld staan wat je daar te weten komt.we worden losmaak dom gehouden het wordt tijd dat Nederland wakker word voor dat het te laat is !!!!!!!!!!,

 • Klaas

  Waarom spelt iedereen ‘illuminati’ als ‘illuminatie’?
  Het lijkt wel een conspiratie!

 • Richard

  D66 is voor transparantie en dus gaat Pechtold vertellen wat er op de Bilderbergconferentie is gezegd. Jaja. Pechtold heeft niks aangekondigd. Dat hij iets over de conferentie gaat vertellen is de conclusie van Bas Paternotte en verder van niemand. Dus iederen die hier zijn kans grijpt om de bekende brei aan platituden over de politiek in het algemeen en Pechtold en D66 in het bijzonder te spuien: eerst lezen, dan zeuren. Jongejonge zeg….

 • René

  Een paar nog niet gestelde vraagjes.
  Waarom is de uitnodiging alleen voor (fractievoorzitter) Pechtold; die radicale middenvelder? Zijn evenknieën uit de TK zullen zo’n uitnodiging toch niet afslaan? Ik hoop toch zo dat er geen sprake is van een oververtegenwoordiging door D66-achtigen. Net als bij de rechterlijke macht. Dat lijdt dan weer tot weinig keuzes en weinig duidelijkheid. Maar misschien is dat waarom P die radicale duidelijkheid niet gaat geven. Er is gewoon ook niets te melden. Ondanks de toch niet geringe mondiale crises (meervoud). Een gemiste kans. Ik misgun ze de trip op onze kosten helemaal niet, maar wat een wereld! En wat een ‘leiders’!

  • Richard

   Citaatje uit het artikel: ‘Shell-baas Peter Voser, Henry Kissinger en senator John Kerry. Ook enkele Nederlanders zijn uitgenodigd. De vorstin, premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold. Voorts publicist Paul Scheffer, Eurocommissaris Neelie Kroes, Unilever-baas Paul Polman en Beatrix’ vertrouweling econoom Victor Halberstadt.’ Kom ik toch maar een echte D66-er tegen, René. Tenzij je de majesteit van dergelijke sympathieën verdenkt natuurlijk…. 😉

 • Wison

  Keretlje Pechtold, met zijn elitaire hobby – parlementariers als Parelsnoer Pia gaat helemaal niets zeggen.
  D66 is een Vrijmetselaarspartij , die zijn helemaal niet voor openheid.

 • new buggati

  @Klaas?

  dus de enige partij die zich voor de belangen van de burgers inzet is de Libertarische Partij?

 • c den dekker

  Ik vraag mij af wat een man als Pechtold bij een Bilkderberg vergadering moet.
  Is hij plots zo rijk geworden.

Meer artikelen