Spring naar de content

Wilders wil Zwitserland

Geert Wilders wil dat we uit de euro én de eurozone stappen. Om vervolgens handelsverdragen te sluiten met een groot aantal landen. In Europa hebben we al een land dat het zo doet. Zonder euro, zonder eurozone maar wel actief handel drijvend met Jan en alleman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat land heet Zwitserland en vanwege z’n neutraliteit zal het nooit ergens bij willen horen, ook niet bij de NAVO bijvoorbeeld dus laten we dat lidmaatschap ook maar direct opgeven. Belangrijkste vraag is het natuurlijk of wij ook een soort Zwitserland willen zijn?

Latent zijn we er al een beetje mee begonnen nu er er serieus genomen plannen – niet te verwarren met serieuze plannen – zijn om een heuse berg in ons land te bouwen. En u weet het: één schaap over de dam….

Vorig jaar zomer, aan het eind van mijn vakantie, reed ik met mijn gezin vanuit Italië terug over Zwitserland met de bedoeling er één nachtje te slapen, bij voorkeur in het Rhonedal weer we ooit een huisje hadden. Het eerste dat me opviel was dat je in Zwitserland overal ook met euro’s kunt betalen. Het begint al aan de grens als je zo’n wegenbelastingsticker koopt: het maakt de douanier niks uit, hij is van alle markten thuis.

Maar ook bij tankstations, supermarkten, in de horeca, de euro staat als tweede munt gewoon in de kassa-software geprogrammeerd. Dat zouden wij dus ook kunnen doen, naast de gulden.

Ronduit alarmerend vond ik het dat een simpele hotelkamer in een twee- of driesterrenhotel tussen de 200 en 300 Zwitserse Franken moest kosten. Huhhh?

Een jaar of 35 geleden, ik leende toen via het Zwitserse filiaal van een Nederlandse bank bijna een half miljoen Zwitserse franken omdat de rente er zo lekker laag was, noteerde een Zwitserse Frank ongeveer 75 cent tegenover de gulden. In 2011 bleek de Zwitserse munt bijna op pariteit met de euro te staan, één Frank was nog net geen euro.

Intussen betekende dat wel dat de Frank ten opzichte van toen bijna verdrievoudigd was in waarde (een euro was bij de omschakeling  2,20-en-nog-wat in guldens).

Toen ik me dat realiseerde bedacht ik me ook dat dit een ramp voor de Zwitserse economie moest betekenen. Leuk, zo’n harde munt, maar wie koopt je spullen nog als je zo duur bent geworden. Voor het land dat, net als Nederland, het zeer moet hebben van zijn export, stapelden de problemen zich op. Niet lang na mijn terugkeer in Nederland bleek dat ook: De Zwitserse centrale bank greep in en verkocht en masse Franken om de koers te drukken. Ze liet ook er geen onduidelijkheid over bestaan dat ze vooralsnog wilde dat één euro voortaan tenminste 1,20 Zwitserse Frank waard zou moeten zijn. Tot nu toe verdedigt ze dat standpunt succesvol maar het kost heel veel geld. En het roept de vraag op hoelang een klein land als Zwitserland kan ingrijpen in internationale financiële markten die in Franken willen vluchten?

Intussen is de rente op Zwitserse staatsobligaties al een tijd negatief, u verliest 0,28% want dat is de negatieve rentevoet. Zwitserland wordt als een veilige haven gezien dus betaalt u om uw geld er te mogen stallen. In ons pensioenstelsel betekent het dat u nog meer dan nu op zoek moet naar nog een beetje uitkering in de toekomst want de dekkingsgraad gaat nog verder onderuit.

Dus, Geert, laat het allemaal nog een keer goed narekenen. Aan de hand van voorbeeld Zwitserland.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.