Politiek Foto: ANP
190 seconden leestijd

Starters op de woningmarkt, stop met zeuren

Twintigers en dertigers kunnen zich vaak nog geen koopwoning veroorloven. Dat is jammer, maar geen ramp.

In het opiniekatern van NRC Handelsblad stond zaterdag een bijdrage van Floor Rusman, die zich bekend maakte als een ‘bijna afgestudeerd historicus’ van 26 jaar. In het artikel deed ze uitvoerig haar beklag over de Nederlandse huizenmarkt, die haar veel te weinig kansen zou bieden op het vinden van een geschikte woning. Zo zou het aanschaffen van een koophuis voor Rusman ‘helemaal ondenkbaar’ zijn. “Ik heb,” schreef ze, “nog geen vast inkomen en zal dus geen lening kunnen krijgen. Wel ken ik mensen die met hulp van ouders een kleine studio kopen, maar dat is geen lange-termijnoplossing.”

Niet met open armen ontvangen
Het verhaal zette me aan het denken. Want twintig jaar geleden was ik zelf een bijna afgestudeerd historicus van 26 en was het ook voor mij ‘helemaal ondenkbaar’ om een koophuis aan te schaffen. Ook zo’n hippe ‘kleine studio’ lag compleet buiten mijn financiële bereik. Toch kan ik me niet herinneren dat ik me daar ooit over heb beklaagd. Want ja, de keus om geschiedenis te gaan studeren had ik helemaal zelf gemaakt, in de wetenschap dat je met zo’n opleiding niet bepaald met open armen wordt ontvangen op de arbeidsmarkt. Dat je als historicus de eerste vijf à tien jaar na je afstuderen niet moest rekenen op een fatsoenlijk inkomen en het daaraan verbonden uitzicht op een hypotheek – ik vond dat toen hoofdzakelijk mijn eigen schuld en dus ook hoofdzakelijk m’n eigen probleem. Ik wist waaraan ik was begonnen.

Maar misschien had ik twintig jaar geleden wél moeten klagen. Want dankzij studentes als Rusman wemelt het momenteel in ons land van politici, deskundigen en opiniemakers die zich grote zorgen zeggen te maken over de zogenoemde ‘starters op de woningmarkt’. Opeens schijnt het heel erg te zijn dat twintigers en dertigers niet altijd bij machte zijn om een huis te kopen (u weet: een kleine studio kan nooit meer zijn dan een kortetermijnoplossing). Vandaar ook dat er aan de lopende band kostbare maatregelen worden voorgesteld om het starters op de woningmarkt makkelijker te maken. Pal naast de bijdrage van Rusman stond in NRC Handelsblad het zoveelste plan met een dergelijk oogmerk, ditmaal afkomstig uit de koker van PvdA-econoom Rick van der Ploeg. Ook hij bleek heel erg te doen te hebben met ‘studenten en starters’.

De ellende is te overzien
Maar zijn die nieuwkomers op de woningmarkt wel zo beklagenswaardig? Vergeleken met een paar jaar geleden zijn de prijzen van huizen fors gedaald en ook is de overdrachtsbelasting verlaagd van zes naar twee procent. Verder is de hypotheekrente nog steeds relatief laag. Voor starters zijn dat drie buitengewoon gunstige ontwikkelingen, waar maar één substantieel minpunt tegenover staat, namelijk dat banken minder scheutig zijn geworden met het verstrekken van hypotheken. De ellende lijkt me derhalve te overzien.

En dan nog. Zelf was ik veertig toen ik voor het eerst een huis kocht. Dat is, dunkt me, heel geen slechte leeftijd voor het doen van zo’n grote aankoop. Uiteraard wens ik Floor Rusman en al die andere starters op de woningmarkt van harte toe dat ze op wat jongere leeftijd slagen. Maar mocht dat nou onverhoopt misgaan: niet zeuren alsjeblieft.


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Truus

  Mee eens. Alleen jammer dat de huurdersmarkt ook totaal op slot zit in veel steden. In een sociale huurwoning kom je meestal niet omdat daar wachtlijsten van tien jaar voor zijn. Particulier huren is daarentegen belachelijk duur en dan is een huis kopen dus goedkoper. Maar dat kan niet.
  Best vreemd dat net afgestudeerden duurder uit zijn in de woonlasten dan mensen van 40/50. Daarom kun je best van een probleem spreken voor starters op de woningmarkt.

 • Jos

  Dat je geen huis kunt kopen is inderdaad niet zo’n groot probleem. Echter, huren is ook nog eens onmogelijk. Huren in de vrije sector is namelijk veelal onmogelijk omdat men alleen qua salaris een sociale huurwoning kan betalen maar die markt zit al jaren verstopt. Soms hebben verhuurders belachelijke salariseisen zodat je, ondanks dat je best lekker verdient, toch geen huis kunt huren. Daarom kocht ik in 1998 (als starter) een eigen appartement in guldens. Hetzelfde appartement stond onlangs te koop voor meer dan hetzelfde bedrag maar dan in euro’s. Kopen is nu voor starters ook nog eens onmogelijk door de hoge huizenprijzen. Er is nu wel degelijk een probleem. Of je moet het ambieren om tot je veertigste bij paps en mams te blijven wonen natuurlijk. Want in je studentenkamertje blijven wonen mag inmiddels ook niet meer.

 • Jonker

  Zijn we vergeten dat er midden jaren tachtig een goede mogelijkheid was voor starters in de vorm van premie A-woningen,schandalig hoeveel subsidie hierop verstrekt werd,goed je mocht niet zulk hoog inkomen hebben maar kon toen nog door een kostwinner opgebracht worden,moet je vandaag aan de dag mee aankopen Ook wij hebben deze keuzes niet kunnen maken destijds en hebben pas met ongeveer 40 jaar oud zijnde een huis kunnen laten bouwen Ben altijd blij dat we het niet direkt konden,geniet nu nog elke dag van ons huis,lang geknokt en toch gekregen

 • azijnseikerT

  Er wordt weer een belanrijk negatief punt vergeten: De huizen zijn TE DUUR!!!

 • mbernardt

  Zoals azijnsijkert al zegt: De huizen zijn gewoon te duur.
  Het is te belachelijk voor woorden dat de regeringen nooit hebben ingegrepen op deze belachelijke “marktontwikkeling” , gestuurd door banken, makelaars en notarissen.
  Een primaire levensbehoefte die zoveel geld moet kosten. Daarnaast is het ook kortzichtig. Goedkopere huizen = minder schuld (beter voor imago op de financiële markten), minder hypotheek rente aftrek(dus minder kosten voor de staat), doordat men minder kwijt is aan woonlasten heeft men meer vrij te besteden –> sterker groeiende economie door meer uitgaven en daardoor meer BTW inkomsten.

 • Klaas Belarius

  De auteur van dit stuk vind het kennelijk wel prima dat er in 20 jaar niets verbeterd is. Overigens kostte een gemiddeld huis in 1991 minder dan 4 keer een mediaan inkomen van een huishouden, in 2008 stond deze ratio op meer dan 8. Ik zie daar toch een verschil. Geen wonder dat experts verwachten dat de prijzen nog ~30% gaan zakken.

 • Aurely

  Het systeemrisico voor gezinnen, banken en de overheid moet zo snel mogelijk beperkt worden: we zijn als maatschappij gebaat bij afschaffing HRA en strengere regels omtrent hypotheek.
  Hierdoor zullen (net zoals met soepelere regels de woningprijzen mee zijn gestegen) de woningprijzen meedalen met wat mensen zich kunnen veroorloven. Ik verwacht dat de maandelijkse betaalbaarheid uiteindelijk ongeveer hetzelfde blijft. Maar de onderliggende schuld is lager!

  Een tekort aan huizen helpt niet de huizenprijzen te laten dalen. Het aanbod moet dus omhoog.
  Het lijkt me dat gemeenten de beperkingen voor bouwen moeten verminderen: goedkopere grond en meer mogelijkheden voor eigen bouw.

  Ja, de meeste gezinnen die tussen 2002/2008 gekocht hebben zitten dan nog steeds redelijk vast. Maar niet zo erg als ze doen voorkomen. Als het echt moet dan ruil je een huis, en inflatie is hun beste vriend. Vergeet dat effect niet! het maakt de zwaarte van de hypotheek over 10 jaar al erg draagbaar. Voor iedereen die op korte termijn echt pech heeft is er de NHG.

 • Hank Rees

  Wij waren resp. 49 en 47 jaar toen, nadat de kinderen het huis uit waren, we het financieel wat breder kregen. Wel maar een inkomen. De prijzen van die huizen waren ook toen relatief hoog t.o.v. het salaris wat maandelijks binnen kwam. Maar met wat soberheid, slechts een maal per jaar op vakantie, niet de dure, konden we goed rondkomen, wat sparen en later wat verbouwen zonder de Hypotheek te verhogen. Wij zeggen nu nog: “Dat waren mooie tijden waarin we iets hebben opgezet wat enige waarde en naam mag hebben. Zo zouden we het weer doen”. Maar wat is het probleem van de huidige starter. Allen hebben ze, ook in deze onzekere tijd een dubbel inkomen. Ze rijden allen 2 auto’s en de frequentie van vakantie vieren moet minimaal drie maal per jaar zijn. Enige passen terug doen om zo een begin kapitaaltje te kunnen opbouwen daar zijn ze en willen ze niet aan/naar toe. Je moet als starter niet zeuren, of beter gezegd niet huilend in een hoekje gaan zitten en snikkend stellen: ” Wat doen ze ons toch aan”. Nee, handen uit de mouwen en hard werken en wat soberder leven is het credo voor een starter. Houdt je wat in om later, als je huis helemaal van jezelf is uitbundiger te kunnen leven. Ik ken genoeg starters die dat wel kunnen opbrengen. Ja, wij zijn “Baby Boomers” maar schijnbaar hebben wij geleerd of hebben het inzicht meegekregen om idealen te verwezenlijken. Starters, verspil je energie niet aan zielig doen en verwezenlijk je ideaal.

 • Klaas Belarius

  Hank Rees hierboven snapt zijn eigen verhaal niet. Op één inkomen kon hij een huis kopen, nu kan waarschijnlijk hetzelfde huis, dat in theorie vooral in waarde gedaald is, niet aangeschaft worden op basis van twee inkomens…

  • Hank Rees

   Beste Klaas. Wie snapt het niet? Lees mijn reactie nog maar eens over maar dan goed en niet alleeen de woorden 2 inkomens.

 • azijnseikerT

  Jezus zeg, even zo`n babyboomer die ons de les komt lezen. Dat is precies wat we nog nodig hebben.
  Ik weet niet of u het weet. Maar u en uw tijdgenoten hebben alles voor ons verpest. Ik dank u daarvoor.
  Dan ook nog aankomen met wat moralistische praatjes. Man, ik word er gewoon niet goed van.
  Ik kan niet wachten op de dag dat onze pensioenpotten helemaal leeg zijn geroofd door uw ideaal: Europa.
  Vorig jaar ben ik gestopt met premie betalen. Ga ik toch zeker niet meebetalen aan die eindloonregelingen.
  1. Op het gebied van onderwijs zijn we uitgekleed
  2. Aardgas is zo`n beetje weggegeven met langlopende slechte contracten en zinloze projecten
  3. Huizenbubbel
  4. Pensioenen zullen er voor de toekomstige generatie niet meer zijn, door indexaties en rommelige leeftijdstabellen
  5. Een hoop kansloze misdadigers onder het mom van “zielig” binnengelaten.
  6. ..

  • Hank Rees

   Ok wij vonden dat onze ouders het verkeerd deden en aanpakten. Zijn wij daarom zielig bij de pakken neer gaan zitten? Nee wij hebben het anders gedaan en beter want daar doe je het voor. Uw geklaag is een vorm van onmacht omdat de guts ontbreekt. Niet klagen, maar verbeteren. Niet alleen voor je zielige zelf, maar voor je hele
   “IK GENERATIE”.

  • Hank Rees

   Nog even een aanvulling. U heeft het over een eindloon regeling?? Wie heeft dat nog?????? Het betreft hier een zgn. gemiddeld inkomen waarover pensioen wordt uitbetaald. Wel weten waar je het over hebt. En tot slot, Stoppen met pensioenbetaling betekent “MEESTAL” stoppen met werken en inkomen ontvangen. Ja, daar zou ik ook van moeten braken.

 • willemientje

  Huizendip hebben wij al 2 keer meegemaakt, 1986 bij ons eerste huis,rente betaald. Van 12%, met verlies verkocht,daarintegen was net grotere huis dat wij toen kochten,ook goedkoper,omdat wij een groot gedeelte afgelost hadden, konden wij het verlies dragen,rente 8% ,Tweede huis ook verkocht in slechte tijd, 1992, ander huis was ook relatief goedkoop,verlies ook opgevangen door extra aflossing, hhuidig huis blijven we wonen,bij laatste verbouwing gelijk aangepast op het ouder worden,geen drempels,gelijkvloers slapen,etc. Lossen nog steeds extra af, moeten daar wel wat luxe voor opofferen, niet te. Veel vakantie’s,uitgaan,merkkleding,dure telefoonabbonementen etc,huis voor de helft afgelost. Mijn opa vetelde vroeger al,zuinigheid,en vlijt,bouwt huizen als kastelen,geen grootverdieners,altijd hard gewerkt,en veel gelaten,genieten nu van onze tuin,,leven sober,en na onze pensionering kunnen wij de mindere inkomsten,en de stijging van energiekosten opvangen, door lagere woonkosten,niet iedere baabyboomer heeft kapitalen verdiend op zijn huis, de meeste jeugd,ik zie het aan mijn kinderen,willen te veel,en te snel,wij moesten eerst spare,zonder eigen geld geen hypotheek,ook in onze tijd,1976 begonnen in duur zomerhuisje vanwege de woningnood

 • willemientje

  Exuses voor de typefouten,ben nog niet zo gewend aan tablet,ka do van de kids voor Moederdag,zou ik zelf nooit gekocht hebben,is wel makkelijk, alleen het typen is wat lastig met artrosevingers

 • Erika

  Wat is er mis met een tijdelijke oplossing? Moet je op je dertigste al in je droomhuis willen wonen? Koop wat je kopen kunt, los een behoorlijk stuk af en kijk over een aantal jaar wat dan je mogelijkheden zijn. Kopen is altijd beter dan huren want je investeert in plaats van dat je het geld weggooit. Zo denkt men tenminste in andere landen, waar geen kunstmatig lage huren bestaan, daar is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Het Nederlandse huursysteem met wachtlijsten en subsidies maakt kortzichtig.

 • willemientje

  De hedendaagse jeugd heeft geen geduld,die denken dat ze er recht op hebben om direkt in een groot hui te wonen,met nieuwe keuken,badkamer,etc,wat is er mis met je vermogen in de loop der jaren op te bouwen,inderdaad in verschillende stappen,begin er mee om je woning niet als belegging te zien,maar als onderdak,alles wat je extra aflost kan je investeren in een grotere woning,en eventueel verlies kun je daarmee opvangen,ik heb altijd met verbazing gekeken,naar mensen die elke twee jaar een taxatie lieten doen,en daarmee hun “over waarde” opnamen.
  Voor mij is een huis om in te wonen, eerst klein,en naarmate je gezin groeit wat groter,hierin geef ik wel de regering de schuld die heeft toegestaan dat de meest vreemde hyptheek werden uitgevonden,dit kon niet anders als mis gaan,en door al dat grotendeels geleende geld is onze jeugd er van overtuigd geraakt dat het niet op kon,en zijn dat gaan zien als recht, in den Haag zouden ze maar eens een cursis moeten gaan volgen “regeren is vooruitzien”
  dat heeft onze generatie nog van hun ouders geleerd, wij hebben dat aan ons kroost proberen door te geven,die hebben gespaard,4 jaar geleden een anuiieteiten hypotheek afgesloten,op ons advies,maar werden door de bank voor gek verklaard,omdat die hyptheekvorm zo verschrikkelijk ouderwets was,,nu is het verplicht,ik vraag mezelf af of ik nu blond ben,helaas zijn er door deze praktijken van banken, zeer veel mensen onnodig in de problemen gekomen.

Meer artikelen