Spring naar de content

Harry van Bommel kent zijn eigen verkiezingsprogramma niet

SP-kamerlid Harry van Bommel twittert er lustig op los. Hij blijkt echter zijn eigen verkiezingsprogramma niet te kennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hij reageert op mijn column over het SP- verkiezingsprogramma. Hij twittert:

Nu kan ik hier wel volhouden dat ik nooit iets door elkaar haal of verwar maar dan heb ik in mijn directe omgeving geen leven meer. Die weet wel beter.

Maar vandaag ben ik bang dat het voor Harry van Bommel gaat gelden.

Niet alleen klopt het gewoon niet wat hij zegt, hij maakt het nog erger door maar liefst drie onderdelen uit zijn eigen programma door elkaar te halen.

Ik citeer uit het SP-programma, letterlijk:

Door de bestaande vermogensrendementsheffing te vervangen door een vermogenswinstbelasting worden de vermogensinkomsten rechtvaardiger belast, doordat over de daadwerkelijke gerealiseerde vermogenswinsten belasting verschuldigd is. Het tarief daarvan gaat omhoog naar 40 procent. Voor grote vermogens komt een aparte vermogensbelasting.

En wat schrijf ik:

– de vermogensrendementsheffing wordt opgeheven. Dat is de belasting die er van uitgaat dat u 4% rendement maakt en dus 30% daarover (1,2%) belasting moet betalen;

– dat u over winsten op beleggingen – ik spits het toe op de beurs maar het geldt ook voor onroerend goed, niet zijnde uw eigen woning – voortaan 40% belasting betaalt.

Volgens mij staat dat letterlijk in het citaat uit het SP-programma. Harry, toch maar eens een keer lezen.

Maar hij maakt het nog erger, hij haalt er ook de transactietax bij. Harry, dat is echt weer heel wat anders. Dat is wat jullie de banken willen laten betalen, de bankenbelasting. En, gelukkig, wij burgers en zeker ook jouw kiezers, zijn geen bank. Hoewel: Derk Sauer komt zo langzamerhand een heel eind.

Ook het door mij gebruikte woord ‘speculatiebelasting’ komt uit de beknopte weergave van het programma van de SP, gevolgd door het woord ‘bankbelasting’, die wordt verhoogd. Dat laatste is best raar. Want hoe kun je iets verhogen dat er bij mijn weten nog niet is?

Overigens zou ik als politicus de kluts ook wel kwijt raken, zo langzamerhand. Het is ook best ingewikkeld, die financiele wereld.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen