Politiek Foto: ANP
126 seconden leestijd

Roemer blijft lief voor krakers, blowers en hangjongeren

Dinsdag verscheen het nieuwe conceptverkiezingsprogramma van de Socialistische Partij. Met veel robuuste taal, maar toch ook weer met een paar Sosjale Akademie-achtige frases die Geert Wilders straks goed zal kunnen gebruiken om Henk & Ingrid uit de buurt van Emile Roemer te houden.

“Roemer aan de macht? Goed nieuws voor krakers, blowers en hangjongeren die houden van biologische voeding”, zo kopten we op onze site toen de SP in januari voor het eerst de grootste partij werd in de peiling van Maurice de Hond. Dat ‘goede nieuws’ doken we op uit het programma waarmee de SP de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 was ingegaan. Dinsdag verscheen het nieuwe (concept)verkiezingsprogramma van de SP. Staan daar opnieuw leuke dingen in voor krakers, blowers en hangjongeren die houden van biologische voeding? Ja hoor, bladert u maar weer even mee:

– “De Wet kraken en leegstand wordt herzien en aangepast” (pagina 34).

– “De verkoop en teelt van softdrugs voor de Nederlandse markt wordt gereguleerd” (pagina 26).

– “We gaan jongeren niet van straat piepen. We stoppen met het gebruik van mosquito’s” (pagina 42).

– “Biologische voeding wordt door de overheid gepromoot” (pag. 50).

Andere gevoelige SP-punten waar het campagneteam van de PVV straks wel raad mee zal weten in de strijd om de stem van Henk & Ingrid:

– “De psychische zorg aan asielzoekers wordt verbeterd, zowel bij binnenkomst als bij mogelijke terugkeer. Er wordt rekening gehouden met stoornissen op psychisch vlak wanneer een asielzoeker niet in staat is een samenhangend verhaal te vertellen” (pagina 14).

– “De jeugdgevangenissen zijn alleen voor de ernstigste delicten. Er wordt meer gebruik gemaakt van alternatieve straffen die wel effectief zijn, zoals gedragstherapie en therapievormen waarbij het gezin wordt betrokken” (pagina 27).

– “In Europees verband pleiten we voor afschaffing van de vingerafdruk in het paspoort” (ibidem).

– “De Nederlandse Publieke Omroep verdient bescherming én verdere ontwikkeling” (pagina 54).

– “Het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt verruimd” (pagina 56).

– “Balkanlanden, waarmee al toetredingsafspraken zijn gemaakt, zijn welkom [als lid van de Europese Unie], mits zij volledig aan alle toetredingseisen voldoen” (ibidem).

– “Naast samenwerking in de Europese Unie is bredere Europese samenwerking belangrijk, onder meer in de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa” (ibidem).


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • Eliane

  Zijn dit linkse stokpaardjes?

  Even puntsgewijs:
  – Wet Kraken en leegstand aanpassen lijkt me een goed idee. Langdurige leegstand werkt verloedering in de hand en kent een aanzuigende werking
  – Softdrugs reguleren zal criminaliteit doen afnemen en lijkt me in deze barre tijden geen slechte investering van de overheid voor het wegwerken van een bepaald begrotingstekort
  – Cognitieve gedragstherapie heeft bewezen meer positieve effecten dan jeugddetentie op vele vlakken (bijv. alleen al het feit van geen stigmatisering door een detentie maakt het makkelijker om alsnog op ‘het rechte pad’ te komen, te werken en daarmee bij te dragen aan de maatschappij)
  – De vingerafdruk in het paspoort heeft een privacy-overschrijdend element in zich dat niet in onze democratie thuishoort
  -Zolang de NPO zich concentreert op haar kerntaken is het een goed idee om diversiteit op televisie te blijven voorstaan
  -Europa is absoluut onze toekomst. Wel een waar je zorgvuldig mee om moet gaan.

  Al met al heb je me een topadvies gegeven voor mijn stem Roelof, dank!

 • Leon

  Even los van het feit dat het wat minder belangrijke punten uit het SP-programma zijn, wat een armoedige argumentatie…

  – Minder leegstand door bestaande ruimtes om te bouwen tot woningen leidt tot minder leegstand, en jawel, minder krakers uiteindelijk. Het zijn juist de verbieders van kraken die niets tegen leegstand doen.
  – Reguleren en voorlichting softdrugs werkt beter dan criminaliseren en verbieden. Of heeft de HP liever dealers dan hangjongeren op straat?
  – Mosquito’s piepen ALLE jongeren van straat. Bovendien krijg je hangjongeren niet weg met piepkastjes, die verplaats je naar een plek zonder piepkastjes. Meer jongerenvoorzieningen en beter onderwijs helpen daarentegen wel, maar dat vindt dhr. Bouwman blijkbaar niet interessant.

 • naam

  Als je rechts bent, zie je het zo:
  – Wet Kraken en leegstand aanpassen en
  Softdrugs reguleren,
  Zodat die criminele krakervandalen straks weer lekker de hele dag gesubsidieerd met door ons hard werkende Nederlands betaalde uitkering stoned het koper uit onze panden mogen stelen.
  – Cognitieve gedragstherapie,
  want doe je iets fout in ons land, dan moet je lekker in de watten worden gelegd, niet verantwoordelijkheid voor eigen daden, lekker vertroetelen die criminelen, van onze centen.
  – De vingerafdruk uit het paspoort,
  want het zou toch jammer zijn als criminelen straks ook nog kans hebben om gepakt te kunnen worden, stel je voor.
  (eigenlijk zou ik dit niet eens moeten hebben geschreven, want als je echt dom rechts bent, herken je de ironie hier waarschijnlijk niet eens van;)

 • john.

  Ben het er wel mee eens,het Rechtse gedachtengoed is veel te ver doorgeslagen,de diverse pijlers van ons rechtsbestel zijn ondermijnt en zelfs onderuit gehaalt,zoals de bomen in het regenwoud door illegale houtkap zijn vermindert tot een onaanvaardbaar en levensbedreigend minimum.Dit veroorzaakt een onleefbare situatie,dankzij de horken der populisten,die in ruil voor de gewilde kiezers stemmen,blijven knibbelen aan de vrijheden ,rechten,en levensovertuiging van nederlandse onderdanen,en dan nog met opgeheven vinger wijzen naar landen als Oekraíne,Suriname,of de Antillen,welke laatst 2 genoemden coloniaal leeggezogen zijn in het verleden.

Meer artikelen