Politiek Boerka ogen 800x800
134 seconden leestijd

Hoe de PvdA het boerkadebat gebruikt

Het is opmerkelijk en risicovol dat de PvdA de wetsvoorstellen over het boerkaverbod en de kwestie van de dubbele paspoorten niet controversieel wil verklaren. Er klonk in de Tweede Kamer dan ook gemor toen bleek dat de PvdA zich voorstander toonde van de behandeling van de plannen van het voormalig gedoogvehikel van VVD, PVV en CDA.

Want die is niet zonder risico: zolang voor beide voorstellen (nog) een Kamermeerderheid is, kunnen ze alsnog worden aangenomen. Welke strategie zit er achter de stap van de PvdA?

Wetsvoorstel boerkaverbod
Qua boerkaverbod wil PvdA-integratiewoordvoerder Martijn van Dam het onderste uit de kan halen om het gedraai van minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken aan de kaak te stellen. Eerst was zij voor een boerkaverbod, toen tegen en toen weer voor. Sneller draaien dan je schaduw, het kan. Spies heeft al gezegd dat ze het wetsvoorstel kan verdedigen maar wie zegt dat zij de enige is binnen het CDA die op twee gedachten hinkt? Daarnaast is het onderwerp gekoppeld aan het wetsvoorstel voor het verbod op de dubbele nationaliteit. Want wanneer de PvdA wel voor het controversieel verklaren van dát wetsvoorstel was geweest had het verwijt van politiek opportunisme op de loer gelegen. Geen gek verwijt overigens, zo voor de verkiezingen. Wat ons brengt op het:

Wetsvoorstel verbod op de dubbele nationaliteit
Hier vallen voor de PvdA zéker punten te behalen. Het is één van de laatste wetsvoorstellen van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken. Als vicepresident van de Raad van State vindt hij het voorstel minder. Iets wat opvolgster Spies weer negeert.

Het verbod op de dubbele nationaliteit ligt natuurlijk helemaal in lijn met de PVV. Probleem is echter dat Marokkanen – bij decreet van Mohammed VI – geen afstand kunnen doen van hun dubbele nationaliteit. Blijven over de Turken. Maar ook Nederlandse expats – bijna één miljoen -zullen afstand moeten doen van hun dubbele nationaliteit (en die van hun kinderen) wat weer niet goed ligt bij VVD en CDA. Door het wetsvoorstel op de agenda te houden kan de PvdA de wet op deze manier ontmantelen. De wet moet dan worden aangepast en voor het zover is, zit er een nieuw kabinet.

Toch knaagt het, wat nou als dat boerkaverbod er alsnog komt? Inderdaad, dan heeft de PvdA haar hand overspeeld.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Jos

  Ik krijg zo langzamerhand een sik van het debat over de dubbele nationaliteit. Als Nederlander in het buitenland zou ik NOOIT mijn nationaliteit willen opgeven. Is een gevoelskwestie. Nederlanders in het buitenland hebben ook geen enkel probleem met het aanhouden van 2 of meerdere nationaliteiten. Waarom dan wel als ‘buitenlander’ wonend in Nederland wel een verbod? Het enige wat Nederlanders in het buitenland dienen te doen is elke 10 jaar hun NL paspoort verlengen. Ik snap heel goed dat anderen (Marokkanen, Turken, Britten, Spanjaarden etc) ook hun nationaliteit willen behouden.

 • a.doorgeest

  Laat dat Boerkaverbod er maar gewoon komen trouwens: dit kledingstuk is niets anders dan een één persoonsgevangenis waarin de draagster waarschijnlijk meestal tegen wil en dank wordt opgesloten: mensonterend, vrouwonvriendelijk, intimiderend, en ga zo nog maar een tijdje door. Onze lieve Heer schiep, in samenspraak met Allah, de vrouw in al haar schoonheid en in vol ornaat: daar hoort de permanente vrouwelijke, en meestal onweerstaanbare lach of glimlach bij, de wapperende haren, hun mooie ogen en doorgaans prachtig gevormde gezichten. Er is geen enkele reden volstrekt archaïsche gebruiken in onze samenleving te importeren. Hier ben je in het Vrije Westen, en was het einddoel van de PvdA niet emancipatie en verheffing an het gewone volk? Laat vrouwen – ook Islamitische – hun eigen keuzes maken, en tracht hen te steunen in hun recht op vrijheid, zelfbeschikking en het grenzeloos etaleren van hun exorbitante schoonheid…!

 • Falk Madeja

  Bas, het gaat bij de dubbele nationaliteit niet alleen om de Türken en Marokkanen. Er zijn dus ook kinderen met een vader of moeder uit de VS, Duitsland, Frankrijk etc. Gelijke rechten voor alle! Die Mensen, die de dubbele Nationalität willen verbieden zijn wereldvremd. Het gaat in Nederland over een miljoen mensen, waaronder min dochter. Wie op de ruug van al die mensen politiek wil bedrijven moet met weerstand rekening houden.

  • Frits B

   Uw dochter zal op haar 18e moeten kiezen welke nationaliteit ze wil hebben. Dat was al zo. Is niet minder wereldvreemd dan wanneer ze gelijktijdig christen en moslim zou willen zijn.
   Ik heb overigens familie in Duitsland wonen die hardnekkig aan het Nederlandse paspoort vasthouden. Daar geboren, opgegroeid en altijd gewoond. Intussen al de derde generatie – die niet eens meer Nederlands spreekt of verstaat. Maar geen Duitse nationaliteit want dat betekent dat ze de Nederlandse verliezen (bestaande wetgeving). Binnen Europa maakt het ook niets uit.

 • a.vrijlant

  Vanuit de lilaca gezien behoeft dit conflict totaal geen conflict te zijn. Mensen die naar andere landen trekken dan hun geboorteland, moeten zich houden aan de cultuur die heerst in het land waarheen ze emigreren. Als iemand dat niet wil, moet hij in zijn geboorteland blijven. Er is dus helemaal geen conflict. Er is alleen het feit, dat mensen zich niet houden aan de fatsoensregels en de culturen die er zijn in het nieuwe vestigingsland.
  Dus het heeft niets te maken met een botsing van culturen. Het heeft te maken met het feit, of je respect voelt voor het land waar je heen gaat, en of je blij bent dat je daar mag zijn, zonder te beginnen met eisen te stellen. Dat getuigt van weinig beschaving.

Meer artikelen