Politiek Sterker-en-socialer-en-Diederik
116 seconden leestijd

Ook Samsom breekt met het pensioenakkoord

De PvdA wijkt af van het pensioenakkoord. Ook van de sociaal-democraten moet u eerder langer doorwerken.

Was in het Pensioenakkoord (gesteund door de PvdA) nog de afspraak dat de eerste stap van de verhoging van de AOW-leeftijd in 2020 plaatsvond, nu is dat 2017. Vanaf dat moment moet er worden doorgewerkt tot 65,5 jaar. Inderdaad, dat is een half jaar. De partij houdt zich verder aan de afspraak van 66 in 2020 en 67 in 2025.

Daarnaast moet de hypotheekrenteaftrek in stappen naar dertig procent en boven het miljoen komt u er niet meer voor in aanmerking. Ook komt er een extra belastingschijf van zestig procent voor inkomens boven de 150.000 euro.

Maar: Diederik Samsom wil investeren
Wellicht moeten we dat ene half jaar langer doorwerken de PvdA niet euvel duiden. Een euroscepticus zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘goed dat de PvdA niet vasthoudt aan de tirannie van de drie procentsregel’. De partij wil een begrotingsevenwicht in 2017 maar niet, zoals de Kunduzpartijen willen, in 2013 al voldoen aan de Europese begrotingsregels. Ook neemt de partij afstand van de treintaks en is ze gekant tegen het verhogen van de BTW. Ook moet het voor bedrijven (en met name het MKB) makkelijker worden om te investeren. Voorwaar, dat klinkt nou écht als een agenda van ‘groei en optimisme’. Diederik Samsom wil investeren. En een goede investering betaalt zichzelf altijd terug, nietwaar?

Gratis bier?
Aan de andere kant duikt natuurlijk het ‘gratis bier’ verwijt op. “Wie weet wordt het tijdens het EK wel gratis bier. Het is het oude potverteren. Joop den Uyl was de meester, Diederik Samsom is zijn gretige leerling,” zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tijdens het debat over het Kunduzakkoord. Reden genoeg voor de Amsterdamse D66’er Pieter Rietman het internetadres vandaaggratisbiermorgenzienwewel.nl vast te leggen. Het verwijst direct door naar de website van de PvdA.

Maar toch, zonder een anti-Europees geluid te verkondigen wil de PvdA de hand lichten met de Europese begrotingsregels. Benieuwd hoe dat gaat neerdalen in den lande.

Het PvdA concept-verkiezingsprogramma vindt u hier.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Irene Bal

  Het wordt zo langzamerhand van links tot rechts erkend dat links helemaal niet heeft potverteerd. Integendeel, de grote potverteerders kwamen van rechts.

 • J. Kop

  Goed gedaan, jochie.
  Nu stemmen alle FNV-leden zeker op de SP.

 • Kelvin

  Ik vind het voorstel van samsom in ieder geval beter dan dat van het kabinet. Kijk, het is misschien een beetje draaien, maar hij houd zich grotendeels aan het oorspronkelijke plan, met uitzondering dat hij in 2017 een leeftijdsverhoging van een half jaar toevoegt. Het is tenminste geen radicale omgooi zoals de Koendoez-Coalitie wil

Meer artikelen