Spring naar de content

Een boete voor de spitsstrookweigeraar

U rijdt dagelijks in de spits naar uw werk. Maar op de spitsstrook rijden, dat durft u niet. Het voelt ook een beetje onnatuurlijk. Want, zo is u geleerd: een doorgetrokken lijn, daar mag je niet overheen. Ook al hangt er een matrixbord boven met een groene pijl erop. En ook al staat er een bord aan de zijkant van de weg met de tekst ‘spitsstrook open’. Speciaal voor u start Rijkswaterstaat een nieuwe campagne om het spitsstrookgebruik te bevorderen en u, tja, over de streep te trekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het verkeer in Nederland is ordentelijk te noemen, gelukkig maar. In Italië worden strepen, als ze al op de weg staan, feitelijk niet erkend; in elk stuk wegdek wordt een spitsstrook gezien. Wij Nederlanders, met de auto strak geparkeerd op de oprit van onze vinexwoningen (dus niet zoals hier in België), zijn echter weer te netjes. Dat is niet goed want, zo zei een wijsgeer mij ooit: wie altijd binnen de lijntjes kleurt kan niet out-of-the-box denken. En dat is juist wat we moeten doen als we uit de recessie willen komen: buiten de bestaande kaders denken.

En Nederland moet mobiel blijven. Maar doordat we de spitsstrook niet gebruiken ontstaan er onnodige files. Of zijn ze langer dan noodzakelijk is. Hoewel het volgens Nynke van der Zee van Rijkswaterstaat moeilijk te zeggen is hoeveel kilometer file er precies wordt voorkomen als we die spitsstrook wel zouden gebruiken, kan ze wel melden dat door met name de aanleg van extra rij- en spitsstroken ‘de filedruk het afgelopen kwartaal met 2,2 miljoen uur is teruggelopen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder’.

Spitsstroken zijn dus effectief en door ze beter te benutten valt er nog meer tijd en daarmee geld te verdienen. Alleen de transportsector kost het fileprobleem al zo’n zevenhonderdvijftig miljoen euro per jaar. D66 becijfert dat files het bedrijfsleven in totaal drie miljard euro per jaar kosten, en Verkeersnet.nl rekent ons voor dat kijkfiles vier tot acht miljoen euro aan financiële schade opleveren. Waarschijnlijk staan spitsstrookweigeraars vaak in een kijkfile.

Het is duidelijk: u, de spitsstrookweigeraar, kost de Nederlandse economie een hoop geld. Daarom, als verplichte kost, vraag ik u de onderstaande instructievideo te bekijken over het gebruik van de spitsstrook. Het gaat misschien tegen uw natuur in, maar doe het in het belang van de Nederlandse economie en gebruik die spitsstrook! Ga desnoods langs bij een rijschool om uw angst te overwinnen. En nog een oproep aan politiek Den Haag: bij gebrek aan verbetering, een boete voor de spitsstrookweigeraar aub.