Spring naar de content

True Blood: veel meer dan seks en bloed

Soms kan een jaar niet snel genoeg omvliegen. Zondagavond werd in Amerika eindelijk de eerste aflevering van het nieuwe en vijfde seizoen van het broeierige True Blood uitgezonden. Was het het wachten waard? Nou en of.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

True Blood speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten en begon vier seizoenen geleden in het dorpje Bon Temps. Daar leerden we serveerster Sookie Stackhouse kennen die verliefd wordt op een vampier: Bill Compton.

U leest nu het woord ‘vampier’ en denkt: ‘oh, niets voor mij.’ Stop! Ga niet weg. True Blood is veel meer dan een vampierenserie. Maar daarover straks meer.

Eerst een bliksemsamenvatting: na vier seizoenen zijn Bill en Sookie uit elkaar, is zo ongeveer de helft van het dorp uitgemoord en zijn de grenzen van Bon Temps allang niet meer het speelveld van deze serie, hebben we vampierkoningen en -koninginnen leren kennen, weerwolven, helderzienden, sjamanen, animalisten (die in verschillende diersoorten kunnen veranderen). Er zijn vloeken uitgesproken, seks is meer regel dan uitzondering geworden, er zijn kinderen tussen verschillende ‘soorten’ gemaakt en er heeft vooral heel veel bloed gevloeid.

Plas
Is dat anders in seizoen 5? Afgaande op de eerste aflevering Turn! Turn! Turn! is het antwoord gelukkig ‘nee’: Tara, de beste vriendin van Sookie ligt in een plas bloed. Vampier Jessica heeft wilde seks met Jason, Sookie’s broer. De meeste hoofdrolspelers zijn op de vlucht geslagen, omdat ze bij moord en doodslag betrokken zijn geraakt. Of omdat ze anderen willen beschermen die bij moord en doodslag betrokken zijn geraakt.

En dan nu waarom dit meer is dan een spannende vampierenserie. True Blood is vernoemd naar het gelijknamige drankje. Het is synthetisch bloed waardoor vampieren niet meer noodzakelijk mensen hoeven te vermoorden om zichzelf van bloed te kunnen voorzien. Daardoor hoeven ze zich niet meer te verschuilen en kunnen ze in de ‘normale’ samenleving integreren.

Vampieren in True Blood zijn een metafoor voor iedere minderheidsgroep die ooit met discriminatie te maken heeft gehad. Ze hebben een eigen belangenvereniging. En onder ‘gewone’ mensen bevinden zich voor- en tegenstanders van vampieracceptatie in de samenleving. Daarmee is de link gelegd naar iedere vorm van vooroordelen.

Discriminatie
Zou u naar een serie kijken als vooraf wordt aangekondigd dat het over discriminatie onder mensen gaat? Waarin al te voorspellen is dat verhalen over ras-, standen,- en discriminatie op seksuele voorkeur voorbij zullen komen en wat er dan gezegd zal worden? Waarschijnlijk niet.

Dat is het vernuftige van Alan Ball, de maker van deze serie. Ball won een Oscar voor zijn scenario van American Beauty en zit ook achter de met prijzen overladen prachtserie Six Feet Under.

In True Blood heeft hij discriminatie in een abstracte vorm gegoten. Wat als geloof, geaardheid en status er niet toe doen? En wat als alle geijkte vooroordelen eens op een fictieve groep worden geprojecteerd? Dan krijg je bijzondere verhaallijnen die boven het platte vermaak van seks, drugs en rock ‘n roll uitstijgen.

Vertrouwen
Omdat niet iedereen hetzelfde is, zien we vampieren die hun best doen om onopvallend in de samenleving mee te draaien. We zien vampieren die hun innerlijke bloeddorstige kern omhelsen en alsnog moorden waar het kan. We zien mensen die vertwijfeld raken over hun houding ten opzichte van wezens die ze niet kennen. Wie kun je nog vertrouwen? En wat doet het met je geweten als je door een opeenhoping van moord en doodslag wordt omringd?

Sookie Stackhouse, die vanaf het eerste moment als in en in goed wordt gepresenteerd blijkt ook een verandering te hebben doorgemaakt. Ze stond aan het eind van het vierde seizoen met een geweer in de hand en had de keuze om op iemand te schieten of dat niet te doen. Waar ze bij aanvang van de reeks nog zou vertrouwen op het recht, haalt ze hier de trekker over. Met desastreuze gevolgen. In de eerste aflevering van het vijfde seizoen zegt ze: “Ik had tijd om te kiezen. En ik wilde haar dood hebben.”

Vingertje
Is True Blood een serie die met het morele vingertje wijst? Nee, juist niet. Goede mensen doen soms kwade dingen en andersom. Niemand is wie hij op het eerste gezicht lijkt. Daar zit de belangrijkste spanning. Niet dat de seksuele uitspattingen, de jacht op bloed en vlees, de onduidelijkheden over bovennatuurlijke wezens en de persoonlijke ontwikkelingen een vervelende bijkomstigheid zijn. Ze houden je net zo goed aan de buis gekluisterd.

Nog maar elf afleveringen te gaan en dan zit dit vijfde seizoen er weer op. De volgende vragen zullen dit seizoen waarschijnlijk beantwoord gaan worden: hoe duivels is de baby van serveerster Arlene? Kan de leidinggevende groep vampieren een mogelijke burgeroorlog tussen mens en vampier voorkomen door de excessen binnen hun eigen soort de kop in te drukken? Is Tara dood? En zo ja, kan ze dan ‘gered’ worden door een vampier van haar te maken?

Na dit seizoen stopt Alan Ball en is het natuurlijk maar de vraag of anderen het stokje van hem over kunnen nemen. Zelf zegt hij in een interview er alle vertrouwen in te hebben dat het goed zal komen. We hopen het maar.

Ken je de serie nog niet? Bekijk dan deze trailer of kijk hier voor gratis afleveringen.

Voorstukje zien van het nieuwe seizoen? Zie hieronder: