Max Pam Foto: ANP
166 seconden leestijd

Mag voetbal alsjeblieft weer gewoon sport zijn?

Op zoek naar een onderwerp surfte ik naar de Volkskrant-site en raadpleegde de afdeling ‘cultuur’. Misschien hoopte ik op een essay over het antisemitisme bij Richard Wagner, of op een beschouwing over het ondergangsdenken na Oswald Spengler, in elk geval tref ik iets anders aan. Daar staat het. Onder de berichten dat het Louvre een schilderij claimt en dat Paul de Leeuw commercieel gaat in Vlaanderen: “Ruud en Estelle Gullit gaan scheiden”.

Mijn culturele honger wil onmiddellijk worden gestild, dus klik ik door en lees dat het echt waar is. Er waren problemen in de relatie en “na recente onthullingen” heeft de voetballer een scheiding aangevraagd. Om wat voor onthullingen het gaat, wordt helaas niet vermeld, maar ik heb daar zo mijn ideeën over. Je denkt al snel aan iets buitenechtelijks.

Cultureel als ik ben, leef ik mee met Estelle. Ik woon praktisch naast de kapper, waar zij altijd haar Mercedes voor de deur parkeert. Maar inderdaad: ik heb haar al een tijd niet meer gezien. Jammer, want telkens als ik Estelle – helemaal opgetuigd – de kapper weer zag verlaten, dacht ik: “Lucky Ruud”.

Met zo’n oom en zo’n man is Estelle de ideale voetbalvrouw. Onbegrijpelijk dat over haar nog geen dramaserie is gemaakt. En het kan nog, want door de scheiding is zij actueler dan ooit. Het drama is in de maak. Voor RTL Boulevard liggen ze al in de bosjes.

Bij grote toernooien wordt voetbal ineens kunst en cultuur. Schrijvers, acteurs, cabaretiers en andere intellectuelen blijken ineens al jaren lang gefascineerd te zijn door “het theater” dat voetbal heet. Maar niet alleen zij. Ook de kerken hebben inmiddels het voetbal ontdekt. In Duitsland zijn er in verschillende godshuizen grote videoschermen geïnstalleerd, opdat de gelovigen niets hoeven te missen van hun ware interesse.

En dan kan Nederland natuurlijk niet achterblijven. Zo las ik dat Peter Verhoeff, synode-preses van de Protestantse Kerk Nederland, van mening is dat “de kerk iets met voetbal moet willen”. Zijn redenering is eenvoudig: “Voetbal heeft een plek in het leven. En dus een plek in de kerk”. Om zijn betoog kracht bij te zetten, citeerde de synode-preses zelfs de Süddeutsche Zeitung, waar een theoloog naar aanleiding van Bayern München-Chelsea had geschreven: “We willen allemaal Drogba zijn, maar meestal zijn we Schweinsteiger of Robben. Dat is het verlies dat we uit ons eigen leven zo goed kennen. Verlies is niet mooi. Het is gewoon. En dat is zo groots aan voetbal: het is als het leven zelf”.

Willen wij allemaal een Drogba zijn, maar zijn wij meestal een Schweinsteiger of Robben?

Ach…jezus, wat een losers, die Schweinsteiger en die Robben! Al zou ik, als ik aan hun bankrekeningen denk, best willen ruilen. Ik bedoel maar: laten wij hopen dat Nederland snel wordt uitgeschakeld. Dan kan voetbal gewoon weer een sport zijn.

 

Lees ook
 • Godefridus France

  Voetbal, 22 over het paard getilde patserige domboos die hersenloos met een bal rennen, om het net bij de tegenstander te beroeren, wat overigens zelden lukt, dit tot groot vermaak/verdriet van velen met beperkte herseninhoud, die bij winst de stad en medeburgers verbouwen, bij verlies hetzelfde recept, how stupid can one be, tot overmaat van deze ramp wordt het land, bewoners, voedsel, gebouwen, voertuigen etc etc oranje geverfd, hysterie ten top en dan moet ik ook nog de dooddoener aanhoren “wij hollanders zijn zo nuchter” wat een gotspe, zeikers, aanstellers en publieksgeile idioten, hoop dat ze verliezen zijn we van het gezeik verlost, zoniet op de TV, de idioten die dit spelletje tot kunst denken te verheffen komen uiteraard veel en vooral aanstellerig aan bod, de altijd gemaakt verontwaardigde mulder zal ons wel schreeuwerig bedienen van de ene na de andere stomme analyse, waarbij het vooral gaat om zelfpromotie van een afgekeurde voelballer, deze zelfpromotie is ook doorgedrongen door vele, meestal linkse quasi intellectuelen die bij gebrek aan aandacht de beeldbuis veelvuldig komen vervuilen, onder leiding van ex voelballers en hijgerige aanhang zijn we voorlopig nog niet verschoond van vele domme niet ter zakendoende analyses, alsof we dan ineens gewonnen hebben, deze week nog even de buitenlandse zenders raadplegen, daarna weer over tot de orde van de dag.
  Ben benieuwd of de wanprestatie van de kwallerige godenzonen nog een beloning(financieel) gaat opleveren???
  lijken wel linksch/islamitische politici die het veld verlaten om nog jaren van de wachtregeling te kunnen profiteren.

 • a. vrijlant
 • Liesje & Babs

  Goed stuk vriend van Marianne … we zijn het totaal met je eens.
  Liesje&Babs, collegae van Marianne ….

Meer artikelen