Politiek Foto: ANP
70 seconden leestijd

Best retro, die ‘nieuwe’ linkse lijstverbinding

Hebben de drie linkse partijen een historische stap gezet met hun besluit om bij de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan te gaan?

PvdA, SP en GroenLinks hebben dinsdag besloten dat ze voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september een lijstverbinding aangaan. Ze vergroten zo de kans om een of meerdere restzetels in de wacht te slepen.

Betreft het hier een unieke stap van de ‘linkse drie’? Nee, dat valt reuze mee. Want sinds lijstverbindingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw door een wijziging van de Kieswet mogelijk werden, was er ter linkerzijde al vaker sprake van ‘volksfront’-achtige samenwerkingsverbanden.

Zo bestond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1977 een lijstverbinding tussen de PvdA, de PPR en de PSP, die de PPR een derde Kamerzetel opleverde. Van lijstverbindingen met de communistische CPN moesten PvdA, PPR en PSP toen nog niets hebben. Dat veranderde echter in de jaren tachtig, hoewel de PvdA lijstverbindingen met de CPN wel altijd beperkte tot Provinciale Statenverkiezingen.

Speciaal voor de fijnproevers: dit zijn alle landelijke linkse lijstverbindingen sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 1977:

Lijstverbinding (1) Lijstverbinding (2)

1977

PvdA, PPR, PSP

1981

PvdA, PPR CPN, PSP

1982

CPN, PSP

1986

CPN, PSP, PPR

1989

1994

1998

2002

SP, GroenLinks

2003

SP, GroenLinks

2006

SP, GroenLinks

2010

PvdA, GroenLinks

2012

PvdA, SP, GroenLinks

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • luuk

  Lijstverbinding kan zowel voor als tegen een partij zijn, je kunt minima-socialist zijn en niet echt gelukkig zijn met het intellect-socialisme en vice versa.
  Ook bij christelijke partijen speelt dat, sommige geloven, zo luidt een oud gezegde, daar slaapt de duivel tussen, lijstverbindingen tussen rechtse/liberale partijen zijn er, voor zover ik weet, nog niet geweest, maar daar zullen ongetwijfeld ook wel wat probleempjes bij te verzinnen zijn.
  Stop er mee, lijsten horen om een schilderij of in het stemhokje.
  Eventuele besparingen die dat oplevert kan in de fooienpot van het Binnenhof-restaurant, als dat tenminste ook niet door de belastingbetaler gesponsord wordt.

 • Ku

  Het CDA en de Christenmarxisten-Unie horen er ook bij, communisten onder mekaar.

 • luuk

  Excuus, waar ik op lijsten liep te mekkeren, bedoelde ‘k eigenlijk lijstverbindingen.
  De boodschapper / columnist treft geen blaam, integendeel.
  Vers van de pers, website AD, nieuws op peilingen-gebied, de NOS lanceert een gewogen peiling, creativiteit en praktische invulling daarvan werkt aanstekelijk.
  Columns schrijven is een nobele roeping, waarvan akte.

Meer artikelen