Beursplein Greece's president holding new talks on technocrat government
136 seconden leestijd

Het geld stroomt in Europa omhoog

Het opnemen van contant geld door de Grieken komt, dagen voor de verkiezingen, in een versnelling. Het was al heel lang aan de gang maar om te zeggen dat het minder wordt, nou nee. Volgens Griekse bankiers gaat het om zo’n 800 miljoen euro per dag. Er wordt ook mee gehamsterd, mensen kopen voorraden voedsel, pasta’s en blikken.

Dat heb ik zelf meegemaakt tijdens de Cubacrisis, heel lang geleden en wat ik me ervan herinner is dat het geen lolletje was om als kind je ouders angstig te zien. Kennelijk maken Griekse kinderen dat nu ook mee.

De bulk van het geld verhuist naar veilig gewaande banken in Noord-Europa. In Duitsland, Nederland, Finland. Vandaar dat hier de rente zo krankzinnig laag is, er is aanbod van geld genoeg. En het komt niet alleen uit Griekenland, ook Spanje en Italië doen mee. Het zou inmiddels al om honderden miljarden gaan.

Grieken maken zich zorgen over de verkiezingsuitslag, zondagavond-laat moet het duidelijk zijn of Griekenland een volledig eigens koers gaat varen of zich toch nog iets aan Europa gelegen laat liggen. In de laatste peilingen was het een nek-aan-nek-race tussen de Nieuwe Democraten – zij zijn voorstander van verdergaan met Europa op basis van gemaakte afspraken – en Syriza – die wil dat ook maar tegelijk wil ze alle afspraken opnieuw uitonderhandelen. Intussen zou de Griekse regering nog maar voor een paar weken geld hebben, er wordt hardop over gespeculeerd dat het het licht binnenkort letterlijk uit gaat: de Griekse energiebedrijven hebben hebben geen geld meer om hun buitenlandse inkopen te betalen. En Jan Krediet woont er in het buitenland voor Griekenland al heel lang niet.

De Griekse wet verbiedt op dit moment het publiceren van peilingen, een gewone regel, vlak voor de verkiezingen. Met het onbedoelde effect dat het geruchtencircuit op volle toeren draait. Prominent gerucht: Syriza zou inmiddels ver voor liggen. Als u van thermiek houdt, dan komt u de komende tijd nog meer aan uw trekken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • mart

  Dat er iets niet goed zat bij de Ing bemerkte ik jl met pinnen.
  Zo neem ik maandelijks voor huishouding en kost 1000 Euro op.
  En dat ging ineens niet meer. Ben naar een ING kantoor gegaan.
  Die stonden z.g voor een raadsel pas was goed en dekking ook.
  Nu vanmorgen zie ik de afwaardering van de Ing en probeerde
  een groot bedrag te pinnen maar wederom noppes maar een
  klein bedrag 70 Euro geen probleem.

 • Jules Vismale

  Misschien worden die Grieken er door de Almachtige voor gestraft dat zij hoogmoedig waren geworden want anders hadden zij (nadat ze jaren op een te grote voet leefden) vast moeten denken aan het lot dat Duisenberg, één van de grondleggers van die afschuwelijke euro, ooit trof! Deze verdronk toen in zijn zwembad en mocht diens geest, net als in ‘A Chrismas Carol’ van Charles Dickens, op bezoek gaan bij al die gierige en verkwistende leiders van Europa, dan mag deze hen meteen waarschuwen wat er gebeurd als je hooghartig, gierig, egoïstisch, dominerend e.d. bent! Zij lopen zo het risico dat ze na hun dood de kettingen van hun zonden (geestelijk) voor eeuwig moeten meedragen, net zoals de geest van Jacob Marley zijn oude vriend Ebenezer Scrooge daarop attendeerde! Alleen kwam Scrooge (door toedoen van de drie geesten uit het verleden, heden en toekomst) gelukkig wél tot inkeer! Laat die euro hier zo snel mogelijk verdwijnen opdat ons belastingsgeld weer terugstroomt in Nederland en niét door Europa heen!

 • Dick

  Er is ook maar een wereldse rivier die zoetwater van het Zuiden naar het Noorden stroomd, dat dit toevallig ook een van de grootste is terzijde.
  Geldstromingen komen allemaal in het Noorden uit.
  Dat daar een kanaaltje gemaakt wordt om zout water terug te laten stromen naar het Zuiden is de goddelijke graafmachinemacht van de bankaire Noordelijke Farao”s.
  Aldus is de Euro een bankaire munt.
  Terwijl alle muntsoorten volkse munten zouden moeten zijn, zeker de Euro.

Meer artikelen