Spring naar de content

Het geld stroomt in Europa omhoog

Het opnemen van contant geld door de Grieken komt, dagen voor de verkiezingen, in een versnelling. Het was al heel lang aan de gang maar om te zeggen dat het minder wordt, nou nee. Volgens Griekse bankiers gaat het om zo’n 800 miljoen euro per dag. Er wordt ook mee gehamsterd, mensen kopen voorraden voedsel, pasta’s en blikken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat heb ik zelf meegemaakt tijdens de Cubacrisis, heel lang geleden en wat ik me ervan herinner is dat het geen lolletje was om als kind je ouders angstig te zien. Kennelijk maken Griekse kinderen dat nu ook mee.

De bulk van het geld verhuist naar veilig gewaande banken in Noord-Europa. In Duitsland, Nederland, Finland. Vandaar dat hier de rente zo krankzinnig laag is, er is aanbod van geld genoeg. En het komt niet alleen uit Griekenland, ook Spanje en Italië doen mee. Het zou inmiddels al om honderden miljarden gaan.

Grieken maken zich zorgen over de verkiezingsuitslag, zondagavond-laat moet het duidelijk zijn of Griekenland een volledig eigens koers gaat varen of zich toch nog iets aan Europa gelegen laat liggen. In de laatste peilingen was het een nek-aan-nek-race tussen de Nieuwe Democraten – zij zijn voorstander van verdergaan met Europa op basis van gemaakte afspraken – en Syriza – die wil dat ook maar tegelijk wil ze alle afspraken opnieuw uitonderhandelen. Intussen zou de Griekse regering nog maar voor een paar weken geld hebben, er wordt hardop over gespeculeerd dat het het licht binnenkort letterlijk uit gaat: de Griekse energiebedrijven hebben hebben geen geld meer om hun buitenlandse inkopen te betalen. En Jan Krediet woont er in het buitenland voor Griekenland al heel lang niet.

De Griekse wet verbiedt op dit moment het publiceren van peilingen, een gewone regel, vlak voor de verkiezingen. Met het onbedoelde effect dat het geruchtencircuit op volle toeren draait. Prominent gerucht: Syriza zou inmiddels ver voor liggen. Als u van thermiek houdt, dan komt u de komende tijd nog meer aan uw trekken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!

Onderwerpen