Spring naar de content

Veel minder geld voor campagne Obama

De campagnekas van Barack Obama is bij lange na niet zo goed gevuld als in 2008, maar gelukkig voor hem: dat zegt niet alles.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De verkiezingscampagne in Nederland focust zich de afgelopen dagen vooral op GroenLinks (lees: Tofik Dibi) en de jonkies van het CDA. Leuk, al die partijstrubbelingen, maar wel erg in de marge. Volgens de huidige peilingen zullen beide partijen na 12 september van marginale invloed zijn, maar waarschijnlijk zullen zelfs de grootste partijen niet meer dan 20% van de kiezers voor zich winnen. De campagne die er wel toe doet speelt zich in de VS af, waar twee maanden na de Tweede Kamerverkiezingen de machtigste man ter wereld wordt gekozen.

Hoewel, er worden eigenlijk alleen kiesmannen verkozen. De partij die de meeste stemmen krijgt in een staat mag (in vrijwel alle gevallen) de kiesmannen voor die staat leveren; het aantal kiesmannen per staat is afhankelijk van het inwoneraantal. De Republikeinse en Democratische kiesmannen beslissen daarna wie de president wordt.

De campagne in de VS draait er dus om voldoende staten te winnen waarmee een meerderheid aan kiesmannen wordt verzameld. Bij veel staten is vooraf al bekend of er Republikeins of Democratisch wordt gestemd, maar in de zogeheten swing states is er op voorhand geen afgetekende winnaar. Daar valt de verkiezingsstrijd dus te winnen en daar wordt het campagnegeld dan ook ingezet.

Er zijn op dit moment negen swing states gedefinieerd, die samen goed zijn voor zo’n 22% van de kiesmannen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat er op dit moment in de campagne om zo’n beperkt aantal kiesmannen wordt gestreden en waarschijnlijkheid wordt er daarom tijdens deze verkiezingscampagne het meeste geld ooit uitgegeven per geregistreerde stemmer.

Dat beperkte aantal kiezers om op te focussen komt Obama niet slecht uit. Hoewel Obama op dit moment volgens de officiële cijfers het meeste geld heeft verzameld is Mitt Romney, nu nog de enige overgebleven Republikeinse kandidaat, bezig met een inhaalslag. De afgelopen maand haalde hij meer geld op dan Obama en de kans is aanwezig dat hij de zittende president, in omvang van de totale verkiezingskas, voorbij zal streven. Dat is andere koek dan in 2008, toen Obama drie keer zoveel geld bij elkaar wist te harken als zijn opponent John McCain.

Toch hoeft Obama nog niet te vrezen. Onderzoek heeft aangetoond dat de grootte van de campagnekas niet alleszeggend is. Vooral voor zittende kandidaten blijkt geld minder van belang, terwijl een nieuwe kandidaat het juist nodig heeft om zichzelf op de kaart te zetten. En om de voorverkiezingen te winnen: volgens overheidscijfers heeft Romney het meeste geld dat hij heeft binnengehaald al uitgegeven en nog maar 10 miljoen cash on hand over. Daar denkt het kamp Romney zelf overigens heel anders over.

De exacte financiële verhoudingen zullen nooit helemaal duidelijk worden, omdat lang niet alle donaties via de officiële kanalen binnenkomen. Het is wel duidelijk dat Obama en Romney financieel, zeker in vergelijking met 2008, aan elkaar gewaagd zijn. Obama zal dan ook alle zeilen bij moeten zetten om de aanstormende Romney op achterstand te houden, en gezien de peilingen is dat niet alleen financieel.

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!