Politiek Fouilleren
104 seconden leestijd

Burgemeester Aboutaleb (PvdA) draait op selectief fouilleren

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil dat er in de Maastad selectief gefouilleerd gaat worden. Grappig, twee jaar geleden was volgens hem de Grondwet nog in het geding.

Aboutaleb heeft toestemming gegeven voor een proef om in één wijk in Rotterdam mensen aan te houden die voldoen aan een bepaald profiel. Zowel de wijk als het profiel houdt hij geheim. Dat lijkt op racial profiling dus.

Aboutaleb draait
Dat is opmerkelijk, twee jaar terug was de burgemeester nog gekant tegen het selectief fouilleren. In september 2010 sneuvelde een dergelijk voorstel van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Ahmed Aboutaleb noemde het selectief fouilleren onnodig en risicovol. Bovendien kan artikel 1 van de Grondwet in het geding komen. ”De politie vraagt helemaal niet om deze werkwijze en het kan averechts werken, omdat het onnodig spanning opwekt in de samenleving. Daarnaast kunnen mensen selectief fouilleren als racistisch ervaren,” zei Aboutaleb destijds.

GroenLinks: dit voorstel raakt de Grondwet
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) reageert opgetogen op het voorstel van de PvdA-burgemeester: “Het opsporingsbeleid kan en moet effectiever, en het is goed om op deze manier ervaringen op te doen door zo’n proef,” zei hij vanmiddag na de Ministerraad.

Den Haag houdt zich opvallend op de vlakte over de opmerkelijke actie van Aboutaleb. Behalve GroenLinks. Tofik Dibi denkt dat de proef artikel 1 van de Grondwet raakt en ook het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de de fundamentele vrijheden zou in het geding zijn. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini vraagt zich af of Aboutaleb wel weet dat discrimineren op uiterlijk niet mag.

De Nationale Ombudsman stelde vorig jaar dat het preventief fouilleren niet optimaal verloopt in Nederland. PvdA-burgemeester Aboutaleb gaat met het selectief fouilleren echter een stap verder. Zou het vanwege de verkiezingen zijn?


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Flann

  En ja hoor, we zijn weer een stapje dichter bij Politiestaat Nederland. Structurele incompetentie bij politie/justitie (oplossingspercentage nog geen 2.4%) + noodkreten van het volk + verkiezingstijd + populistische politici = grondwet aan de kant schuiven? Dáág integriteit van het individu, daag bewegingsvrijheid, daag vrijheid van uiterlijke keuzes. Is dit wat we willen? Willen we in een politiestaat leven? Moeten burgerrechten en vrijheden altijd wijken voor schijnheiligheid? Moeten onschuldige burgers die niet gefouilleerd willen worden maar wel volgens de selectiecriteria in aanmerking komen zich ontdoen van hun uiterlijke kenmerken zodat ze niet lastig gevallen worden door de grijpgrage handen van oom agent? Of moeten zij accepteren dat ze, zonder ook maar 1 strafbaar feit gepleegd te hebben, voor altijd als verdachte worden gezien?
  Aboutaleb is knettergek en een gevaar voor de rechtsstaat. De burgermeester moet niet vanwege onvermogen, allerlei preventieve maatregelen van stal halen die ook consequenties hebben voor de gewone burger. De politie heeft daarentegen meer gezag nodig, meer rechercheurs, meer hoogopgeleiden in plaats van omstreden techniek en maatregelen die bijdragen aan de opbouw van een totalitaire controlestaat.

 • luuk

  Tot aan de verkiezingen zullen we wel vaker (semi) politici met ongekende daadkracht tegenkomen, hoe heet die minister ook alweer die oud burgemeester was van uh eh , even nadenken ……dam.
  Trouwens maatregelingen waarvan je weet dat Brussel daar een stokje voor gaat steken, lijkt dat niet ’n beetje op balletje balletje, we hebben ’t echt geprobeerd, maar helaas.
  Nou was er nog een stroming die vaak burgemeesters levert, maar die heeft ’t al zo moeilijk in de peilingen, laten we die maar even met rust laten.

Meer artikelen