Spring naar de content

Ga naar de winkel, geef uw geld uit. En snel

Deze week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dramatische cijfers over de detailhandelverkopen bekend. Geen idee wat u met uw geld doet, maar u geeft het in elk geval niet in een winkel uit. Ik chargeer een beetje, dat begrijpt u wel. Eten en drinken gaat nog net, de supermarkten doen het het minst slecht. En de electronicazaken deden het ook redelijk: computers en gadgets worden gekocht. En televisies waarschijnlijk ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Die laatste zou u het liefst terugbrengen want vooralsnog wordt het niks met Oranje. Had u die televisie ook maar online gekocht, dan kon u ‘m onder de voor webwinkels verplichte leveringsvoorwaarden na het EK gewoon weer terugsturen, in de originele verpakking. En kreeg u honderd procent terug.

Online
Als u nog even zo doorgaat kunt u uw kleinkinderen later vertellen dat je vroeger winkelstraten had, in de stad. Dat je daar deur-aan-deur spullen kon kopen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hadden het. En je kon het direct meenemen, ook al zoiets zots.

De trend van kopen online is sterk en waarschijnlijk niet meer te keren en intussen staat MKB-ondernemers met een winkel het water aan de lippen. Personeel en huur moeten gewoon worden betaald, en als u dan in een jaar acht procent minder besteedt en ook nog eens steeds meer in webwinkels koopt, dan blijft er voor de MKB-ondernemer minder dan niks over. Want verder terug kan niet meer, de crisis van 2008/2009 is voor hem nog niet eens over.

Consumentenvertrouwen – in Nederland dramatisch lager dan in welk vergelijkbaar land in Europa dan ook – is iets ongrijpbaars. Opeens neemt het toe, we kopen meer dan we ons kunnen permitteren en de banken hoor je daar niet over: u staat te rood, binnen zekere grenzen – en daarover mogen ze ruim tien procent rente rekenen. Iedereen blij. En u denkt: wie dan leeft, dan zorgt.

Lemmingen
Opeens slaat het om en gebeurt het tegenovergestelde. In plaats van twee keer per week uit eten doet u het nog maar één keer. Of een weekje helemaal niet. En in plaats van maandelijks een paar honderd euro aan kleding, geeft u voorlopig even honderd euro minder uit. En als lemmingen doen we dat allemaal en storten onszelf in de afgrond.

Dus, pak u zelf op, weg met dat chagrijn en ga besteden. U kunt het (nog). Verreweg de meesten van ons hebben een baan, dat salaris is ook niet minder geworden, dus wat is het probleem?

Het probleem is dat we het niet gaan doen, voorlopig. En dus hoeft de winkel minder bevoorraad te worden en staat die vrachtwagen vaker stil. Minder vrachtwagenchauffeurs. Minder vrachtwagens. Minder goederen geproduceerd. Minder grondstoffen verhandeld. Fabrieksgebouwen worden afgestoten. Snapt u ‘m: u brengt hele ketens tot stilstand.

En ergens in zo’n keten zit uw baan, vroeg of laat.


Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.