Pauline Bijster Madonna en Britney Spears zoenen tijdens de MTV Awards | Foto: ANP
179 seconden leestijd

De vrouw is flexiseksueel

Vrouwen zijn flexibel in hun seksuele voorkeur, en dat kan niet echt wetenschappelijk worden verklaard, kopte de Huffington Post afgelopen week.

Bij mannen is het vrij duidelijk. Ze vallen op vrouwen. Of ze vallen op mannen. Zelden allebei. Als ze op vrouwen vallen, raken ze dus opgewonden van vrouwen. Als ze op mannen vallen, raken ze daarvan opgewonden. Logisch, zou je zeggen. Maar bij vrouwen blijkt het anders te liggen: vrouwen kunnen op mannen vallen en óók op vrouwen, of eerst op een man en daarna op een vrouw, of tegelijkertijd, enzovoort.

Homoseksualiteit is genetisch bepaald, bij mannen dan
De Italiaanse wetenschapper Andrea Camperio Ciani onderzocht waarom homo’s homo zijn, en vond gay man genes. Ja, homoseksualiteit bij mannen is grotendeels genetisch en hormonaal bepaald. Een man kan homoseksueel worden geboren en dat is aan te tonen.
Gedeeltelijk (voor 25 procent) blijken ook lesbische gevoelens bij vrouwen genetisch bepaald. Bijvoorbeeld: identieke tweelingzusjes bij wie het DNA doorgaans overeenkomt, vallen allebei op vrouwen of allebei niet. Maar hiernaast blijkt er een onduidelijk en onverklaarbaar gebied te zijn, waarin niet te zeggen is waaróm een vrouw wel of niet op andere vrouwen valt.

Flexibele seksualiteit bij vrouwen
Lisa Diamond van de Universiteit van Utah heeft het erotic plasticity genoemd: het gebied waarin de vrouwelijke seksuele voorkeur niet duidelijk is en vooral: niet vaststaat. De meeste vrouwen raken opgewonden van zowel mannen als vrouwen. Daarbij: hun seksuele voorkeur is niet alleen genetisch bepaald of aangeboren maar hangt veel meer dan bij mannen af van de culturele omgeving, van vrienden, van positieve of negatieve ervaringen met relaties, van trends en het kan daardoor gemakkelijk op latere leeftijd veranderen.

Al jaren wordt er gezocht naar een verklaring voor homo- en heteroseksualiteit. In een artikel in Psychologie Magazine in 2003 stond een vergelijkbaar onderzoek. Psychologe Ellen Laan merkte hierbij op dat flexibele seksualiteit bij vrouwen niet perse betekent dat alle vrouwen biseksueel zijn. “Bij vrouwen is lichamelijke opwinding meer losgekoppeld van hun gedrag,” stelde Laan.

De Amerikaanse onderzoekster Meredith Chivers had toen wel een evolutionaire verklaring: dat het voor vrouwen in sommige omstandigheden voordelig kan zijn seksuele contacten aan te knopen met andere vrouwen, om hun status te vergroten. Sommige apen doen het ook: “Seksueel contact met een dominante vrouwelijke aap kan de status van een wijfje vergroten.”

Waarom vrouwen van vrouwen houden
Dezelfde Chivers werkte mee aan een documentaire Bi The Way (2008) waarin ze zei: “Voor een vrouw is naar een naakte man kijken ongeveer net zo (weinig) opwindend als naar een landschap kijken.” Wat ze namelijk ook onderzocht: vrouwen raken opgewonden van zowel mannen als vrouwen in één of andere seksuele handeling, dus terwijl ze elkaar strelen of zoenen of vrijen of een suggestie daartoe bestaat. Het maakt dan niet uit of het hetero- of homoseksuele liefdesscènes zijn. Vrouwen kijken net zo lief naar vrouwen als naar mannen.

Wellicht houden vrouwen er daarom van om met andere vrouwen te zoenen en weet je eigenlijk maar nooit zeker of ze gay zijn of niet.

________________________

Volg HP/De Tijd op Twitter!

 

 


Pauline Bijster

Pauline Bijster, cultuurwetenschapper, freelance journalist, romanschrijver (Slash/mama, Prometheus, 2010). Onderzoekt- en schrijft over relaties en cultuur. Jonge moeder van vier kinderen. Ook paulinebijster.nl

Lees ook
 • A. Doorgeest

  De auteur van dit artikel is kennelijk nog steeds op zoek naar de oorzaak van een aantal vrouwelijke gedragingen, en heeft het antwoord hierop – vooral tot haar eigen verbazing – helaas nog steeds niet gevonden. Er lijkt in dit vinden ook niet ècht schot te zitten, vandaar de volgende particuliere overwegingen:

  Vrouwen vormen de kern van het reproductieproces hier op aarde. Mannelijke voortplanting is doorgaans veel oppervlakkiger, weinig subtiel, en voor de beoefenaar redelijk consequentieloos – teminste als i een echte bastaardzoon is, maar welke man is dat niet?

  Bij vrouwen ligt dat allemaal een stuk gevoeliger, en zijn de conseqenties van het dragen van een kind veel verstrekkender. Een vrouw heeft maar één belang eigenlijk: op een goede manier zwanger raken van een geschikte partner op het moment dat het haar uitkomt. Het proces dat een vrouw op dit gebied doormaakt is veel delicater en ingrijpender dan het bij een man ooit zal zijn.

  Kortom: zij moet het moment waarop één en ander zal geschieden in alle rust kunnen kiezen, en het is dan niet zo gek dat vrouwen een gedeelte van hun affectie en gezelligheid, verbondenheid, bewondering, etc bij elkaar vinden. aangezien zij over de kern gaan, en mannen veel meer in het buitengebeuren staan.
  Verder begrijpen vrouwen van elkaar hoe zij zich voelen, wat hen beweegt, hoe hun lichaam in elkaar zit en werkt, met alles wat daarbij komt kijken.

  Gevolg is, naar mijn smaak – dat vrouwen elkaar beter begrijpen, vaak meer hebben met elkaar dan met mannen, en dat is in biologisch-evolutionair opzicht dus buitengewoon functioneel. Als je meer met je eigen sexegenootjes hebt, kun je een ruwe verstoring die ten koste kan gaan van je levensgeluk en loopbaanplanning tamelijk eenvoudig buiten de deur houden.

  Vrouwen zijn gespecialiseerd in een heel aantal zaken waar mannen geen kaas van hebben gegeten; het voortbrengen en close opvoeden van een kind is iets dat een man in andere mate beheerst dan een vrouw.

  Kortom: vrouwen onder elkaar bevolken het binnengebied – mannen zijn op jacht, staan op wacht of snijden tegen elkaar op over nooit veroverd vrouwelijk schoon, of tappen verzonnen of soms waargebeurde verhalen.

  Mannen onder elkaar zijn vaak onuitstaanbaar oppervlakkig en sexistisch; hun idioom onderling over vrouwen is doorgaans niet te pruimen. Het gaat vrijwel altijd over de uiterlijke verschijningsvorm, en zelden over de geestelijke component die mannen en vrouwen met elkaar delen of zouden kunnen delen. Simplistische praatjes dus vanuit het buitengebied.

  Naar mijn smaak zoekt Pauline Bijster naar een verklaringsmodel dat eigenlijk vrij makkelijk te geven is.
  De natuur zal de voorkeur, het begrip en de sympathie van vrouwen voor andere vrouwen ingebakken hebben. Da’s veiliger voor vrouwen zelf, die elkaar zo beter kunnen beschermen, bijstaan en opvangen. Bovendien delen vrouwen vaak een intens belangrijk vak met elkaar: het verstandig en liefdevol opvoeden van kinderen. Verwantschap, ervaring en expertise die voor hechte banden zorgt op menig moment in een vrouwenleven. En dit hier gemeld door een op dit gebied niet-wetenschappelijk geschoolde, maar wel enigzins observerende en nadenkende man…

 • Jeroen

  A. Doorgeest heeft een vreemd beeld van wie en wat mannen zijn. Ik vond het een komische reactie.

Meer artikelen