Spring naar de content

Griekenland lijkt een valse zet

De afgelopen week, met name in de tweede helft, sprongen de beurzen omhoog op berichten dat wereld- en financiële leiders de handen ineen sloegen om een eventuele fataal geachte uitkomst van de verkiezingen in Griekenland direct te counteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Persoonlijk zou ik bij een grote winst van extreemlinks meer aan een militaire staatsgreep hebben gedacht, daar hebben ze daar wel wat ervaring mee. En het zou me ook niets verbazen als het weer gebeurt. Ik vond het nogal bijzonder dat in een land als Griekenland de overwinning van rechtsconservatief al zo snel na het sluiten van de stembussen bekend kon worden gemaakt, door het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar kunnen wij hier nog wat van leren. Waren er eigenlijk wel waarnemers? Ik hoor er verder niemand over dus zal ik wel aan waanideeën lijden.

En dus stegen de beurzen in Azië vannacht flink door, stonden de Amerikaanse futures – die indiceren hoe de VS vandaag zal openen – ook hoger en opende Europa als een raket. De AEX stond bij opening al ruim één procent in de plus.

Daarna kregen beleggers plotseling door dat Griekenland klein bier is vergeleken bij de problemen die zich inmiddels voordoen rond Spanje en Italië. En bovendien: eerst maar eens kijken of er in Griekenland nu wel een werkbare situatie komt nu het in de bakermat van de democratie zo blijkt te kunnen zijn dat 57% van de stemmers zo’n regering niet hoeft te steunen. Want je kunt met 43% – én een bonus van 50 zetels die uit de lucht valt – toch de meerderheid hebben veroverd. Is misschien óók al iets voor ons, het zijn leerzame tijden.

Terug naar de beurzen: vanochtend sprongen de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsleningen al snel weer omhoog alsof er geen Griekse verkiezingen zijn geweest. Terwijl iedereen naar Griekenland keek stortten de financiële markten zich op veelbelovender projecten. Als gevolg begonnen de beurzen al weer aan de weg terug, de AEX heeft inmiddels in het rood gestaan, en staan beleggers in ING helemaal op het verkeerde been: het aandeel noteerde kort na 9:00 uur € 5,15 – een plus van ruim 3 procent – om daarna, vanwege Spanje, op een verlies van zo’n 2 procent te koersen.

Eens kijken wat de G20 – vandaag nog bijeen in Mexico – voor opbeurends kan bedenken.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.