Spring naar de content

Wordt de wanbetalende overheid nog aangepakt?

Vandaag vindt in de Tweede Kamer een uniek debat plaats. Uniek, maar ook absurd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

SP en PVV zijn tegen verhoging van de eigen bijdrage in de gezondheidszorg van 220 naar 350 euro en proberen een besluit daarover uit te stellen door spreektijden van zeven, acht uur aan te vragen. De bedoeling is dat het debat dermate wordt vertraagd dat besluitvorming te laat komt en het voornemen dus van de baan is. In de VS staat deze vertragingstactiek bekend als filibustering, en kennelijk hebben SP en PVV het nu ook ontdekt.

Die Nederlandse variant van dat filibusteren heeft niet alleen iets zieligs – ‘kijk ons eens op de Amerikaanse toer gaan’-, het is ook ronduit schadelijk voor andere onderwerpen die de komende tijd aandacht vragen maar die door de vertragingen, ook die het gevolg zijn van de tijdrovende hoofdelijke stemmingen, helemaal niet meer in de Kamer aan de orde komen.

Om hoeveel van die onderwerpen het gaat, is nog niet te zeggen. De komende week loopt de agenda in elk geval niet in de soep, verklaart Tweede-Kamervoorlichter David van der Houwen desgevraagd. Maar D66-kamerlid Kees Verhoeven zegt wel uitstel en mogelijk afstel te verwachten van de behandeling van een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de overheid, als opdrachtgever, zijn klanten voortaan tijdig betaalt.

Wanbetaler
De rijksoverheid blijkt namelijk een grote wanbetaler te zijn en staat zelfs in de top drie van slechts betalende branches, aldus het onderzoeksbureau Graydon. Jaarlijks zet de overheid honderd miljard euro uit aan allerhande opdrachten. Bedrijven, ondernemers en instellingen moeten echter vaak te lang wachten op hun centen en komen nogal eens in de problemen omdat zij daardoor geen of te laat nieuwe investeringen kunnen doen.

Volgens het bureau Graydon doet de overheid gemiddeld 47,2 dagen over het betalen van opdrachten. Dat is veel hoger dan de eerder door premier Rutte gedane belofte om de facturen binnen dertig dagen te voldoen. Het bewuste wetsvoorstel dwingt ministeries, gemeenten en andere politieke instellingen wettelijk op tijd, dus binnen dertig dagen, te betalen.

Maar door alle filibusteringen dreigt de behandeling en dus ook de uitvoering van dit wetsvoorstel te sneuvelen. Dat houdt in dat de overheid nog steeds straffeloos de rekeningen op een grote stapel kan leggen. Dat is voor duizenden ondernemers, adviseurs en wat dies meer zij, een ramp. In deze onzekere economische tijden kunnen zij zich niet veroorloven te laat hun geld te ontvangen, en al helemaal niet als die klant luistert naar de naam BV Nederland. Want diezelfde BV is er als de kippen bij als de burger zijn inkomstenbelasting niet, verkeerd of te laat opgeeft.