Spring naar de content

Valse start voor D66- en ChristenUnie-campagnes

Een storm van kritiek volgde op Twitter na bekendmaking van de D66 slogan. Plus: de ChristenUnie kopieert de slogan van GroenLinks. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

MET UPDATES – “Vooruit met de geit,” moet D66-campagneleider en Kamerlid Kees Verhoeven gedacht hebben toen hij gisteren op Twitter de slogan van D66 bekendmaakte. De kritieken waren niet mals, maar het was dan ook van een grote knulligheid. De dichte deur, daarop twee armzalige postertjes geplakt met – vermoedelijk overhaast – grof gescheurde stukken duct tape. De tekst: En nu vooruit. Maarten Luther meets Carglass®. Vervolgens bleek de slogan uit 1945 te stammen, Nederland had net het juk van de Duitse bezetter afgeworpen. Dit alles gecombineerd is natuurlijk vragen om problemen op het immer vileine Twitter. Enkele reacties:

“He he, D66 gaat nu eindelijk vooruit. Waarom deden ze dat niet eerder eigenlijk?”
VVD Kamerlid Ard van der Steur

“Het klinkt toch een beetje als je eerste rijles: En nu vooruit!”
SP-fractievoorlichter Peter Kwint

“Ze waren het spoor bijster, maar nu vooruit…”
VVD Kamerlid Joost Taverne

“Begrijp ik nou goed dat D66 na z’n achteruit nu z’n vooruit gaat proberen? Goed voornemen!”
Oud-CU leider, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet

“Van voor naar achter van links naar rechts. Nu vooruit.”
JOVD-voorzitter Bram Dirkx

D66 slogan voor 12 september: “en nu vooruit”…. de economische afgrond in!
Financieel geograaf Ewald Engelen

Ondertussen bij de ChristenUnie
En er is nog meer campagnenieuws. De ChristenUnie presenteerde gisteren haar verkiezingsprogramma getiteld Voor de verandering. Opeens was het weer 1998.
Update 9.20 uur – ChristenUnie-woordvoerder Jonathan van der Geer meldt zich ogenblikkelijk op Twitter. Hoezo een valse start? De leus legde GroenLinks in 1998 ‘geen windeieren‘. Inderdaad, de partij maakte die verkiezingen zes zetels winst en kwam uit op elf zetels.

Update 15.15 uur – ‘Voor de verandering’ gaat nog verder terug dan 1998. De Socialistiese Arbeiderspartij waagde in 1986 een poging in het parlement te geraken. De trotskistische mini-formatie behaalde 3634 stemmen (0,04 procent).