Spring naar de content

DSB Bank: Dirk heeft het gedaan

Gisteren kwamen de curatoren van DSB Bank met een ‘feitenonderzoek’. De teneur: er valt nogal wat instanties en personen iets te verwijten, maar Dirk Scheringa heeft het gedaan. Hij is de hoofdoorzaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hij heeft zijn holding DSB Beheer jarenlang torenhoge dividenden uitgekeerd waarmee hij speeltjes als AZ en zijn museum in de lucht kon houden. En toen De Nederlandsche Bank (DNB) hem dringend adviseerde zijn vermogen te verhogen en dus te stoppen met dat dividend, verstrekte hij onverantwoord hoge leningen vanuit zijn bank aan DSB Beheer.

En toen kwam er een bankrun en moest de bank dicht. Deze zaak, en de formele verslaggeving erover, stinkt aan alle kanten.

Dat het risico van een bankrun enorm is, werd afgelopen week nog eens benadrukt toen centrale banken en andere hotemetoten aan de markt duidelijk maakten dat, mocht de situatie in Griekenland na de verkiezing chaotisch zijn, ze klaar stonden om alle honderden miljarden het systeem in te sturen die nodig waren om de rust te bewaren.

Toch durven de curatoren met droge ogen op te schrijven dat het toenmalige lekken -waarschijnlijk door een medewerker van DNB- waarmee bewust het risico van een bankrun is genomen, niet de oorzaak is geweest van het faillissement.

Ik breng u de hectische dagen voor de definitieve ondergang van DSB Bank in herinnering: Scheringa die het niet pikte en naar de rechter stapte. DNB die, op dat moment inmiddels terecht, kon tegenwerpen dat er zoveel geld werd opgenomen dat er ingegrepen moest worden. Die massale geldopnames wáren de aanleiding voor de ingreep van DNB en het daardoor onvermijdelijk wordende faillissement. Tot dat moment stond DSB Bank niet onder verscherpt toezicht van DNB, het voldeed aan de solvabiliteitseisen. Die overigens, zoals we bij alle banken wereldwijd hebben gezien, niet zoveel bleken voor te stellen

Dat er tegelijk al jarenlang praktijken tussen DSB en zijn klanten aan de orde van de dag waren waarbij klanten, op zijn Hollands gezegd, massaal ‘genaaid’ werden, daar stonden DNB en AFM bij en ze keken er naar.

Met net zo’n groot gemak gooiden ze de man op zijn rug die ruim een jaar daarvoor nog op verzoek van de Tweede Kamer in de nationale vergaderzaal mocht komen uitleggen hoe het verder moest met de financiële sector in Nederland, hij vertegenwoorigde zo ongeveer de enige bank in Nederland die niet gered hoefde te worden.

En toen dat wél moest, stokte het systeem en werd Icarus verzwolgen door de zon.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.