Politiek De PvdA heeft een curieuze kandidatenlijst samengesteld
170 seconden leestijd

De balans in de PvdA-lijst is ver te zoeken

De concept-kandidatenlijst van de PvdA wordt om 16.00 uur gepresenteerd maar is inmiddels voor een groot deel uitgelekt. Er staan enkele opmerkelijke namen op.

De NOS heeft de meest accurate top twintig weten samen te stellen. HP/De Tijd heeft nu ook de nummers 21 tot 30 in handen.

Grote stijger is natuurlijk Lutz Jacobi. De markante Friezin die eerder dit jaar een greep deed naar de macht (met opmerkelijke uitspraken, zie afbeelding), ziet haar inspanningen beloond met een elfde plek. Een hoge plaats voor de verder weinig prominente sociaal-democrate. Haar grootste wapenfeit is vooralsnog dat ze haar eigen kabinet in de problemen bracht. De grootste stijger is Tanja Jadnanansing, in 2010 op plaats 28, nu op plaats 4. ‘Is dat niet wat al te geflatteerd?’ vraagt NOS-verslaggever Dominique van der Heijde zich af. Inderdaad, want…

Waar is Khadija Arib?
Opvallend is het ontbreken van de naam van Khadija Arib in de lijst van de eerste twintig namen. Met een korte onderbreking zit zij sinds 1998 in de Tweede Kamer voor de sociaal democraten en staat bekend als een effectieve pitbull. Met onderwerpen als racisme, discriminatiebestrijding, vrouwenmishandeling en huiselijk geweld weet ze regelmatig de kranten te halen. Maar ook op niet portefeuille-gerelateerde onderwerpen blijkt ze een effectief Kamerlid. Zo lijkt haar pleidooi voor een onderzoek naar de Q-koorts eindelijk op een breder gehoor te kunnen rekenen. Een gemiste kans voor de PvdA die de vraag doet opwerpen: waarom dan toch de relatief kleurloze Roos Vermeij op plek 12 als je ook de beschikking over Arib hebt?

De wraak van Mei Li
Zoet is echter de wraak van Mei Li Vos. Werd zij in 2010 door toedoen van Ella Kalsbeek op een onverkiesbare plek gezet – haar voorkeurscampagne leverde desondanks ruim tienduizend stemmen op – nu staat ze op de comfortabele plek 20.

De Koppejans van de PvdA
Het was een opmerkelijke uitbarsting van Jeroen de Lange vanmorgen op Twitter. De econoom meldde op het verduivelde microweblog geen genoegen te nemen met zijn lage plaats en daarom niet te willen terugkeren in het parlement. Terwijl de partij economen goed kan gebruiken in het huidig tijdsgewricht. Het moet De Lange hebben gestoken dat Ronald Plasterk met zijn propedeuse economie financieel woordvoerder van de fractie is. Metin Çelik trok zich al eerder deze week terug.

Waarom lijkt de uitgelekte lijst van twintig personen zo niet uitgebalanceerd? Wat doet Jadnanasing op vier, waarom zit Arib er niet bij, waarom De Lange zo’n lage plaats?  Een niet nader te noemen PvdA-Kamerlid zei daar eerder deze week het volgende over tegen uw verslaggever: ‘Bij ons gaat het er om of je vriendjes hebt in het partijbestuur. Die heb ik niet.’

Instant update – HP/De Tijd kreeg de nummers 21 tot 30 toegespeeld:

21. Jeroen Recourt (Kamerlid)
22. Agnes Wolbert (Kamerlid)
23. Ed Groot (Kamerlid)
24. Attje Kuiken (Kamerlid)
25. Pierre Heijnen (Kamerlid)
26. Keklik Yücel (Voorzitter Vrouwenorganisatie PvdA)
27. Tunahan Kuzu (Raadslid Rotterdam)
28. Loes Ypma (Wethouder in Woerden)
29. Albert de Vries (Wethouder in Middelburg)
30. Khadija Arib (Kamerlid)


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • luuk

  Van de 2e kamer verkiezingen 12 9 2012 zijn al 3 uitslagen bekend:
  2 VVD: 27 zetels
  3 PvdA: 25 ,,
  6 CDA: 13 ,,
  Van de bestaande partijen zal niemand onder de drie zetels zakken.
  Wijsheid toegewenst aan de (in)formateur.

 • hans verdonskloot

  Hmmm, die de Lange laat zich wel kennen als slecht verliezer. Had er ooit iemand van hem gehoord? I rest my case. Bye bye loser.

 • Janah

  In de opsomming ontbreekt stemmenkanon en lijstduwer tevens kermisattractie: Maarten van Rossum.

 • Machteld.

  Het gaat Samsom niet om de balans maar om de dwepers die hem steunen. Net als alle naar macht hunkerende dictators formeert hij een vaste kliek om zich heen om zijn positie te versterken. Daarnaast blijkt hij nog 3 adviseurs te hebben,te weten:Samsom,Samsom en Samsom. Een heel gevaarlijk mannetje!

Meer artikelen