Politiek Het is een leuk stel, maar of ze allemaal even geschikt zijn... Foto: ANP
127 seconden leestijd

GroenLinks: we hebben maar 14 geschikte kandidaten

De concept-kandidatenlijst van GroenLinks is bekend, evenals de motivatie van de kandidatencommissie. Die zegt niet de meest aardige dingen over de kandidaten.

Wie de motivatie van de kandidatencommissie doorneemt ziet dat op de lijst maar veertien mensen staan die geschikt zijn voor de Tweede Kamer. Alles vanaf nummer 15 is ongeschikt, wil niet de Kamer in of heeft geen ervaring. Stel – de peilingen doen anders vermoeden – dat GroenLinks groot genoeg wordt voor regeringsverantwoordelijkheid en delen van de fractie doorstromen naar het kabinet, dan zou dat betekenen dat de resterende Kamerzetels worden opgevuld door de lamme, de blinde en malle Pietje. Voorwaar, een opmerkelijke strategie van GroenLinks. De kandidatenlijst van 2010 was kwalitatief hoogwaardiger met wethouders, een hoogleraar en vakbondsbestuurders. Zou de partij een probleem hebben met de aanwas van haar ervaren kader?

Een overzicht van de weinig vleiende kwalificaties:

Arjan El Fassed (9): ‘Te weinig drive’
“De commissie mist in Arjan evenwel de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie.”

Tofik Dibi (10): ‘Solistisch’
“Zijn solistisch optreden is tegelijk zijn kracht en in teamverband zijn kwetsbaarheid.”

Paulus de Wilt  (11): ‘Heeft een grote fractie nodig’
“De commissie vindt dat hij vooral tot zijn recht komt in een wat grotere fractie.”

Dirk van den Bosch (14): ‘Zou beter moeten luisteren’
“Dirk zou goed naar het kamerlidmaatschap toe kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt.”

Huri Sahin (15): ‘Ongeschikt voor het Kamerlidmaatschap’
“De commissie vraagt zich af of zij inhoudelijk nu al stevig genoeg is om direct de Tweede Kamer in te gaan, maar draagt haar graag voor een opvolgingsplek voor.”

Marry Mos (16): ‘Wil niet op de lijst
“Op eigen verzoek staat Marry op een niet direct verkiesbare plaats.”

Volkert Vintges (17): ‘Lokaal, provinciaal én landelijk ongeschikt’
“Gezien zijn huidige functie is het tot op heden voor hem onmogelijk geweest om het politieke handwerk lokaal of provinciaal zich eigen te maken. Omdat hij hierdoor nog onvoldoende ervaring heeft, draagt de commissie hem voor op deze plek.”

Carel Bruring (25): ‘Kan niet tegen hectiek’
“De commissie acht hem daar (fractievoorzitter in het Zeeuwse Goes – BP) meer op zijn plek dan in de hectische en media-georiënteerde politieke omgeving van de Tweede Kamer.”


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • luuk

  Maakt niet meer uit, de 150 feestneuzen maken zich op voor de laatste polonaise, het scheepsorkest stemt de muziekinstrumenten, zijn er nog verzoekjes… het kan nog net…. blup blup blup.

 • Hank Rees

  Onderschrift bij de foto:
  Kijk eens hoe stoer dit schrieletje is!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wat een blamage voor iemand die serieus genomen wil worden.

 • A. Doorgeest

  Bas Paternotte moet de Groen Linksche problemen ook weer niet groter maken dan dat zij daadwerkelijk zijn. GL staat thans op 5 zetels in de peilingen. Met 14 geschikte of zeer geschikte kandidaat-Tweede Kamerleden is het reservoir dus ruimschoots voldoende om haar Tweede Kamerfractie op een adequate manier te bemannen. Zelfs als er één, twee of drie mensen vanuit de Kamerfractie van GL zouden doorstromen naar een volgend kabinet, blijft het potentieel groot genoeg. Kortom: Paternotte creëert een non-item dat niet erg relevant is. Wel heeft HP/DeTijd onderhand een beetje een merkwaardige fixatie op de partij van de Groene Broeders. Oud zeer? Toch bevreemdend. Wellicht is het zinvoller wat andere fracties door te lichten om te kijken wat voor hyperbegaafd scum daar zoal niet rondloopt of rondhangt…

Meer artikelen