Economie Foto: ANP
158 seconden leestijd

Joanne Kellerman (DNB) ziet het niet goed. Al jaren

Dinsdagochtend roept Joanne Kellerman, directeur bij De Nederlandsche Bank, ons allen op om meer te gaan sparen en onze schulden af te lossen. Op een ander podium heb ik al eens over haar geschreven onder het mom ‘er moest ook een meisje bij’.

Ik verbaasde me erover dat iemand met die kwaliteiten – of liever: het ogenschijnlijke gebrek eraan – in de directie van De Nederlandsche Bank (DNB) kwam. Die directie bestond tot dan toe uit louter mannen, type Nout Wellink.

Nu ben ik een man en als ik me in deze zin over een vrouw uitlaat, laad ik de verdenking van seksisme op me. Daarvan ben ik me bewust. Waarom zo denigrerend over deze Kellerman? Dat zal ik u uitleggen. Haar gedrevenheid voor het vak kwam ooit tot uitdrukking in een interview in Intermediair. Ze koos de studie rechten omdat je daar altijd een baan mee vindt, er altijd geld mee kunt verdienen. Vervolgens belandde ze op een advocatenkantoor dat DNB vaker dan eens adviseerde. En toen kwam de vraag of ze wilde overstappen en de portefeuille Pensioenen wilde gaan doen. Dat wilde ze want het voldeed aan haar criteria: het is een baan en je kunt er (heel veel) geld mee verdienen.

Als u van mening bent dat het toezicht op onze pensioenfondsen de afgelopen jaren wel wat beter zou hebben gekund, bevindt u zich in goed en groot gezelschap. Maar u allen komt uit bij Joanna Kellerman die daarvoor de verantwoordelijkheid droeg en draagt.

U heeft niet veel van en over haar gehoord, al die tijd? Dat klopt, ze zal het niet erg hebben gevonden dat Nout Wellink haar uit de wind hield. Bovendien: het DNB-podium wás van Nout. DNB wás Nout.

En nu komt Joanna met dit advies. Letterlijk: “Wees bewust dat het er de komende jaren niet gemakkelijker op wordt.” Goh, dat was me helemaal ontgaan. Blij dat ze ons erop wijst, dat geeft ons consumentenvertrouwen en onze lust tot besteden een flinke boost.

Terwijl de trend in het denken van onze leiders langzaam maar zeker draait van bezuinigen naar stimuleren – een groeiende economie is toch echt de beste remedie – komt Joanne met een advies dat nogal old school is en op geen enkele wijze naar groei zal leiden.

Nou ja, ze heeft nu in elk geval haar gezicht laten zien.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
 • Onno

  Erg doorzichtig deze ‘move’. Van dit meisje. Ze geeft geen fluit om mijn pensioen en mijn schulden. Dit gaat over de banken. En daarnaast natuurlijk over haar financiele toekomst, vakantiewoning, luze jacht en zo verder. Erg doorzichtig. Joanna maakt zich zorgen over de Nederlandse banken. Terecht. De banken hebben onder toezicht van DNB kritiekloos alle overheidsschulden opgekocht die de overheden bij elkaar konden verspillen. Daar mogen we nu allemaal de vruchten van plukken.

  De balans van de burger staat er echter ondanks de krisis nog goed voor. Een balans waar een bank alleen maar van kan dromen.

  De financiele sector is corrupt tot op het bot inclusief Joanna-altijd-een-baan. Adviezen uit de sector kunnen we missen als een kiespijn.

  En naar mijn geld kunnen ze fluiten. Het domste wat ik nu kan doen is aflossen. De overheid probeert het te verbergen maar de inflatie komt eraan. Ik los mijn hypotheek tzt wel af met een maand salaris.

 • Leo_Peru

  Deze mevr heeft het wel goed gezien maar de uitvoering gaat er niet komen omdat je nml in Nederland gestraft wordt als je en teveel spaart en je huis te vroeg aflost.
  1 de belasting gaat een deel van je spaargeld pikken en 2 de bank gaat je een boete opleggen in de vorm van gemiste rente, 3 de Nederlandse regering is een meester in het ontmoedigen van werken en al wat daarmee samenhangt……

Meer artikelen