Politiek Tandartstarieven
227 seconden leestijd

‘Marktwerking tandartsen moet juist doorgaan’

Een Kamermeerderheid wil dat er een einde komt aan de marktwerking in de mondzorg. Dat is niet slim, zegt Peter Ruys van vergelijkingswebsite Zorgkiezer.nl in een interview met HP/De TijdIn zijn ervaring duurt het even voordat de voordelen zichtbaar worden.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek gisteren dat sinds het vrijlaten van de tarieven van tandartsen deze zijn gestegen met 9,6 procent. PvdA, GroenLinks, SP en PVV willen nu dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) het experiment per direct beëindigt. Donderdag volgt een debat.

Dat zou een domme zet zijn, vindt vergelijkingswebsite Zorgkiezer.nl. Teruggaan naar de vaste tarieven betekent dat de consument uiteindelijk alleen maar duurder uit is, stelt directeur Peter Ruys die sinds een half jaar als enige de tarieven van meer dan 3000 tandartsen publiceert. Ruys is ook eigenaar van De goedkoopste notaris.nl. Na het vrijgeven van de notaristarieven in 1999 begon hij de tarieven van notarissen te publiceren. Na enige tijd gingen deze blijvend omlaag. Volgens Ruys kan dat ook met de tarieven van tandartsen gebeuren. “Geduld is een schone zaak. En de consument moet zijn stem laten horen.”

Meneer Ruys, de tarieven van tandartsen zijn in een half jaar tijd flink gestegen. Marktwerking in de mondzorg werkt dus niet.
“Dat ben ik met u oneens. Het is nog te vroeg om dat te concluderen. Tandartsen moeten nog wennen aan de nieuwe situatie en weten nog niet hoe hoog ze moeten insteken. Dat is onderdeel van de introductie van marktwerking in een sector.”

Nu ja, ze verhogen hun tarieven met tien procent.
“Daar komt de consument om de hoek kijken. Die moet die tariefstijging niet klakkeloos accepteren, maar er bijvoorbeeld voor kiezen naar een goedkopere tandarts uit te wijken. Er zijn inmiddels al grote tariefverschillen waarneembaar. Dat kan oplopen tot honderden euro’s. In Amsterdam bijvoorbeeld zit een hele goedkope en een hele dure. Bij de één betaalt u voor een wortelkanaalbehandeling 120 euro, bij de ander 300 euro. Dat is nog maar het begin, een les die we uit de marktwerking in het notariaat hebben geleerd.”

Want?
“Het heeft bijna twee jaar geduurd voordat de marktwerking in het notariaat écht op gang kwam. In het eerste jaar stegen de prijzen met zo’n tien procent, net zoals nu. Daarna kwam de concurrentie op gang omdat de notaris zich geconfronteerd zag met een calculerende cliënt. We zijn nu dertien jaar verder. De prijzen in het notariaat zijn gemiddeld met vijftien procent gedaald ten opzichte van de tarieven vóór de marktwerking. Dat is een spectaculair resultaat. Het duurt even, maar dat gaat ook bij de tandartsen gebeuren. Geduld is een schone zaak. En de consument moet zijn stem laten horen.”

Zijn tandartsen en notarissen dan te vergelijken?
“Jazeker, families hebben generaties lang dezelfde notaris en tandarts. Dat heeft te maken met vertrouwen en loyaliteit.  Maar wie als consument slim wil zijn, moet natuurlijk wel zelf actie ondernemen, actief op zoek gaan naar die goedkopere tandarts. Bij de notarissen heeft het twee jaar geduurd voordat die marktwerking echt begon te werken. Pas toen gingen consumenten overstappen. Het is logisch dat je tandarts gaat piepen als je zegt dat je weggaat. Maar dan moet je als consument dus volhouden. Marktwerking is geven en nemen. De tandarts gaat zijn tarieven niet verlagen als de patiënt niet mondig is.”

Uw advies aan de politiek is dus…
“Doorgaan met dit experiment, het is te vroeg om het nu al naar de prullenmand te verwijzen. De Europese Commissie is nu aan het onderzoeken hoe Europa uit de crisis kan geraken. Ook daar komt marktwerking om de hoek kijken. De Nederlandse marktwerking in het notariaat wordt op dit moment met veel interesse vanuit Brussel bekeken. Omdat het heeft gewerkt. Gerede kans dat het ook met de tandartsen gaat gebeuren. Mits de politiek de rug recht houdt en de consument in actie komt.”


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • e. de koning

  Er is toch een belangrijk verschil tussen tandartsen en notarissen. Bij de eerste betaalt de zorgverzekeraar (het grootste deel). Bij de notaris zul je toch zelf de kosten moeten ophoesten. Maar ik begrijp wel dat dhr Ruys heeft in geïnvesteerd in een site die minder belangrijk gaat worden.

  e. de koning

 • Victor Badran

  Zijn er dan genoeg tandartsen, zodat ik naar een goedkopere kan wisselen? En hoe was dat met notarissen?

 • Tandarts m. Allessie

  Notarissen en tandartsen met elkaar vergelijken, appels met peren.
  Iedereen vergeet dat een notaris makkelijk zijn capaciteit kan verhogen met 15%, maar we hebben nog altijd maar twee handen hoor.
  Je kan als tandarts maar een vrij beperkte groei aan, als je goedkoop wordt zit je vrij snel vol.

 • Kort van Stof

  heb een 10-tal tandartsen gebeld!
  ik woon in Hengelo, maar hier in het oosten is een gebrek aan tandartsen.
  ze nemen geen nieuwe patienten meer aan of ze zitten vol!!
  je krijgt niet eens de kans om naar tarieven te vragen.
  op hun website staan ook geen tarieven vermeld.
  als ze dat marktwerking noemen……

  z

  • Ellen

   Je hebt helemaal gelijk. In Leeuwarden is dat ook zo. Ik heb een verandering van tandarts toch doorgezet, omdat mijn eigen tandarts te hoog ging (een wortelkanaalhersteloperatie is nu 720 euro geworden, anders 200 euro meer). Met heel veel moeite een gevonden die ook goedkoper bleek te zijn (mijn oude was relatief erg duur geworden vergeleken de rest). Marktwerking past niet bij deze sector, omdat tandartsen vaak geen nieuwe patiënten aannemen.

   Iedereen kon dat van tevoren weten, maar ja, VVD hè?

  • Ellen

   Herstel: met heel veel moeite een gevonden die nog nieuwe patiënten aannam (en goedkoper was, maar dat was verder iedereen vergeleken mijn oude).

Meer artikelen